Elfsborg hemma

Lördagsmatch på G igen och jag hade tänkt göra en kortare analys över Elfsborgs finanser, tyvärr räckte inte tiden till denna vecka och det får vänta till nästa tillfälle. Hur som helst har Henrik Appelqvist vid i alla fall två tillfällen hackat ner på Borås Arena för att den inte är helt genomtänkt och nu har jag inte varit där än, jag vet inte exakt vad Henrik syftar på men jag är övertygad om att det är viktigt att man bygger ”rätt arena på rätt plats” och jag tror att Borås Arena ändå fyller de syften den var byggd för.

Lika säkert som att en arena á la Borås inte skulle fylla de syften Hammarby Fotboll kommunicerat, lika illa skulle en ”arena i världsklass” så som Henrik kallar den, passa en tätort med ca 65k invånare. I Borås har man helt klart byggt billigare, med vissa begränsningar men med en betydligt lägre risk. Elfsborg har för tillfället skaffat sig vissa konkurensfördelar med hjälp av sin nya arena men jag tror att uppsidan är begränsad och att storstadslagen, om nu deras arenaplaner faller väl ut, kommer att ha betydligt högre framida intäktsmöjligheter.

Däremot har klubben förvånandsvärt snabbt fått utdelning på sina strategier och det kan ingen ta ifrån dem. Samtidigt visar detta på hur ”enkelt” en kapitalinsats kan skapa mästarlag i allsvenskan. Djurgårdens finansiärer gjorde det 2002 och nu senast bidrog Elfsborgs kapitalstarka anhängare med en hävstång vid profilvärvningarna som ledde hela vägen till guld.

Kanske har framgången kommit för snabbt och ställer nu publika krav på nya titlar och europaspel, krav som är svåra att motsvara vilket Djurgården efter totalt 55-60 investerade miljoner nu får erfara. Det är helt klart svårare att bygga något långsiktigt och varaktigt än och bara ta sig till toppen.

18 reaktioner till “Elfsborg hemma

 1. Redan i samband med det första besöket Hammarby gjorde på den nya arenan valde ledare i Hammarby att tala negativt, utan att precisera sig. Ingen talar klarspråk om vad som är dåligt, synd.Om det redan är aktuellt med ombyggnad är det så klart något av ett praktfiasko.Robert

  Gilla

 2. Kritiken handlar om flera saker:1. Underlaget är tveksamt (alltså själva planen)2. Arenan byggdes för liten3. Egentligen är den nya arenan bara en ”ny version av en gammal sort”. Ni som har varit där har säkert noterat att utrymmena bakom läktarna knappast kan anses vara toppstandard.4. Elfsborg har inga andra evenemang än fotbollen på sin arena, vilket gör att de senaste dagarnas utspel om ”Sveriges andraklubb” låter riktigt dumt.Det finns ännu fler men räknar jag upp dem låter man nog som en dålig förlorare.Ge oss 5 år. Då kommer Borås Arena att vara sämst av de nya.von_oben

  Gilla

 3. Flugan…Fast jag älskar dessa Ghanesiska nyhetsförmedlare. Tänk om Bo P, Ekvall, Lûhr, Laul, etc var från Ghana. Fast det är dom kanke…ååå Martin Hanssson. När pensioneras han?

  Gilla

 4. Det är ju skillnad mellan ombyggnad och tillbyggnad men stämmer det att de måste bygga om läktarna är det ju inte riktigt genomtänkt från början, inte alls. Borås Arena har ju sina begränsningar men jag tror att det mest är demografin som sätter gränserna och då bör man ju bygga spartanskt för och inte riskera och stå med en ”superarena” utan andra evenemang än fotboll och en hög kapitalkostnad.Borås Arena är idag kosntdseffektiv, arenabolaget har lån på 80 miljoner. Hammarbys arana kommer kanske generera skulder på 800 miljoner. Det kräver en del kompetens i en organisation för att kunna sälja olika koncept som täcker alla höga kostnader och dessutom finansiera ett lag i ”skandinavisk toppklass” Men visst kommer Borås Arena bli minst attraktiv och intäktsdrivande av de nya, givet att storstadslagen klarar av och hitta finansiärer för sina projekt.Boråsarnas plan om att bli Sveriges andralag låter som Difs storslagna planer från början av milleniet där man skulle bli Stockholmarnas givna lag 🙂

  Gilla

 5. chrizVad jag har förstått är det väl bara Hammarby – och eventuellt Djurgården då – som planerar en arena som de ska ”äga själva”. Borås Arena ägs av kommunen, och ombyggnaden såväl som problem med bokning av andra evenemang är just kommunens huvudvärk.AIK, MFF och IFK kommer väl alla sitta på hyreskontrakt, precis som idag. Nu är det väl inget som säger att det skulle vara sämre. I alla fall inte i de mindre städerna/kommunerna, då dessa verkar uppskatta sina fotbollslag.

  Gilla

 6. Flugan…Borås Arena ägs av Borås Arena AB som i sig ägs av IF Elfsborg, arena AB har lånefinansierat 80 miljoner. Kommunen står för driften och dess fastighetsbolag äger även ena läktaren som de köpt för 30 miljoner från arenabolaget. Lite meckit men det var väl enda sättet och få ihop 117 miljoner. http://www.svenskelitfotboll.se/sefaktuellt/borasarena_juni.htm MFF har vad jag erfar ett liknande upplägg som Hammarby, dvs man vill äga arenan själv. Kan dock ha fel.Göteborgs projekt är helt och hållet kommunalt.AIK som du skriver, med tillägget att arenabolaget genom Fabege köpt på sig 18% av aktierna i AIK Fotboll AB. (intressant intressekonflikt då SvFF indirekt blir delägare i klubben)Kalmar har väl även de en arena på G som de vill äga själva.

  Gilla

 7. Chriz,Ok. Det är så kommunen har lagt upp sponsringen;-)Det där känns ju som en klassisk ”Örebrolösning”. Kommunen tar alla risker, och om det skulle bli någon vinst så får IFE den.Vi kan väl sammanfatta det med att kommunerna runt om i landet täcker upp storstädernas bättre publikunderlag. Trots detta håller jag med om att Elfsborg kommer att få ruskigt svårt att bli Sverigens största klubb. Eller näst största klubb. Jag tycker att det luktar Helsingborg lång väg.

  Gilla

 8. MFF får alltså 50% av arenan för 10 miljoner kronor?Jag antar att förutsättningarna i Malmö har förändrats lite sedan de där två artiklarna publicerades. Hade inte IMF (eller vad de nu heter) ett betydande intresse i arenan? Och de har ju som bekant avslutat sitt samarbete med MFF. Men det kanske var ännu längre sedan?

  Gilla

 9. Den betydande delen i Mff är ju skuldfinansiering, precis som i Hammarbys fall. Jag vill minnas att Äpplet sade på infomötet i vintras att AEG inte skulle putta in pengar i eget kapital, möjligtvis kortfristiga lån.För de som orkar läsa om Malmös arena finns det lite samlat under denna länk. Jag har själv inte läst.http://sydsvenskan.se/sys tem/topicRoot/Malm_s_nya_stadion/här finns det förslag som madsen skickade till kommunen juli 2005.http://www.mff.se/klubben/dokum ent/Stadion050717pdf.pdf

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s