Önskelistan är kort och konkret

Enade supportrar, kapitaltillskott samt en viss målvakt, det är min önskelista denna jul.

Det går inte att med säkerhet köpa till sig framgång hävdar många.

De har en poäng, man kommer med största säkerhet hitta en kapitalförstörare i varje liga. I allsvenskan har Malmö FF efter guldet 2004 bäst symboliserat citatet.

En god finansiell ställning tillsammans med höga intäkter ger dock oerhört bättre förutsättningar än och behöva vända på varenda krona och hoppas på att den sportsliga organisationen ska lyckas skapa en oslagbar lagmaskin.

En statistisk undersökning i England baserad på data från 40 klubbar under 40 år visade på att en klubbs sportsliga resultat i tabellen till 92% kan förklaras av spelarnas löner. I allsvenskan har flertalet av guldtrupperna under 2000 talet varit produkter av större kapitalinjektioner.

Så visst spelar pengar en mycket central roll.

Många blev chockade under infomötet då VD flaggade för en ”kraftig förlust”. En projekterad vinst på 5 msek 2007 kan nu resultera i en kraftig förlust och man kommunicerar att nästa års budget anpassas efter de rådande omständigheterna.

Är det då så enkelt och bara skruva ner kostnadsbudgeten? Hur hade det sportsliga sett ut 2007 om man gått in i säsongen med ännu mindre resurser till truppen och var hade intäktssidan landat då?

Parallellt ökar några av de värsta konkurrenterna sina intäkter och på så sätt sina respektive lönebudgetar vilket dels förbättrar deras position i den positiva spiralen men även upptaxerar lönenivåerna i allsvenskan.

Ni förstår säkert den onda spiral Hammaby Fotboll på så sätt hamnat i och det blir en nästintill omöjlig ekvation och få ihop med en jämvikt mellan intäkter vs kostnader utan att göra avkall på den sportsliga ambitionen.

Angående årets resultat är kredit och debet nu enbart kosmetika när bokslutet presenteras i mars-08. Problemen är djupare än så. Det största att intäktssidan inte genererar tillräckligt mycket, jag har motiverat resonemanget tidigare.

Kombinerat med att hela tiden vara underkapitaliserade i balansräkningen samtidigt som konkurrenterna kommer med den ena externa finansieringslösningen efter den andra.

Hammarby Fotboll har under 2000 talet tillhört den skara klubbar som varit framgångsrika på att kapitalisera varumärket i marknadsintäkter. Sportsligt ojämna resultat har balanserats med goodwill. Goodwill som efter de två senaste säsongers avbrutna matcher inte finns där länge.

Därför står man nu med största säkerhet med en exponering betydligt mer korellerad med de sportsliga resultaten än vad man gjorde förr om åren. Man står dock med mycket begränsade resurser för att kunna skapa förväntningar samt förutsättningar till och generera dessa resultat.

Kapitaltillskott behövs därför. Vad vet jag, men det kanske krävs ett driftunderskott även nästa år för att återigen få fart på tillväxten.

Henrik pratade på informationsmötet om en finansiell produkt i syfte att skapa en kapitalinjektion, någonting där risken inte enbart är kopplat till ett enda prospect. Det börjar brinna i knutarna nu. Man pratade om RK och ”charlie modellen” för ett år sedan, sedan dess har man paketerat den och nu börjar man prata i nya termer. Ledtiden för ”produkten” måste bli betydligt kortare denna gång.

Samtidigt behöver vi på läktarna rannsaka oss själva och återigen börja sälja varumärket Hammarby till de potentiella sponsorer och marginalpublik som väljer Söderstadion som forum för sina respektive syften. Slut samman och se till att inga fler matcher avbryts! Att bygga upp goodwill kommer ta tid och vi måste börja med det här och nu.

Vad gäller kapital så är alternativet till och låta spelare hamna på någon annans balansräkning, – en nyemission.

Det senare är tidskrävande och kostsamt, och framför allt tid är något som vi enligt mig inte har särskillt mycket av idag.

Men är det inte läge och sakta men säkert börja ta höjd för det man en gång kommunicerade?

det nu föreslagna avtalet möjliggör därför för medlemmar att teckna aktier i en framtid. Med anledning härav har 9,9 procent av rösterna i Hammarby Fotboll AB förbehållits medlemmarna, men den närmare tidpunkten eller villkoren för ett medlemsägande är inte beslutade”.

Det går inte att med säkerhet köpa till sig framgång, däremot går det och köpa till sig en plats i den positiva spiralen.

Ta kommandot, kommunicera en tydlig handlingsplan. Ge oss Rami! En värvning som skapar förhoppningar och förväntningar.

Det behövs leverege för och kunna hoppa över till rulltrappan som är på väg uppåt. Den som är på väg ner leder sakta men säkert till en nedskrivning av sportslig ambition alternativt en framtida nyemission med syfte att rädda elitlicensen.

5 reaktioner till “Önskelistan är kort och konkret

 1. Bra Chriz!Angående oss supportrar behöver Bajen fans stärka sin roll igen. Har varit pinsamt tyst därifrån för länge…Lika mycket som vi behöver Rami behöver vi nya face i organisationen utåt. En ”Tony typ” som VD, en visionär som kan sälja bajen och vända skutan.

  Gilla

 2. ChrizRätt mig om jag tänker fel här:Det är väl inte alls säkert att Hammarby kommer att visa röda siffror för 2007? Det Henrik sa vad att man kommer att gå betydligt sämre än budget, men då inga spelarförsäljningar är budgeterade så är väl sannolikheten ganska stor att man kommer att visa svarta siffror. Inte för att denna konstgjorda andning på något sett skulle göra saken bättre, men det skulle i alla fall placera Hammarby i bland den stora mängd klubbar som visar svarta siffror tack vare försäljningar. Vilket i alla fall är bättre än att hamna bland dem som visar röda siffror trots avyttringar…/Flugan på väggen

  Gilla

 3. Bra som vanligt men du har en ovana att skriva ”och” istället för ”att” på ett lite talspråksmässigt sätt som gör texten aningen svårläst. ”Det går bra och göra …”Om man nu vill vara petig.

  Gilla

 4. Är det verkligen så att folk säger att ”det inte går att köpa sig framgång”?I allsvenskan måste det vara lätt. Men eftersom alla har ungefär samma storlek på plånboken (mer eller mindre) känns det mer som att spektaktulära köp inte Garanterar framgång.

  Gilla

 5. robertHåller med, slarvigt formulerat, ändrat.bajenhöjdenen nasty habit, ska försöka tänka på det going forward. Orkar dock inte leta och ändra 🙂flugan…Henrik sade ”kraftig förlust”. Misstänker att det var med den information som är officiell, dvs inga fler spelarförsäljningar. Säljer vi en spelare för låt oss säga 10 säckar innan årsskiftet, blir det med största säkerhet svarta siffror. Men som sagt, det blir ju bara kosmetika. Dessutom har vi redan sålt Max i år . Visst har övriga klubbar driftunderskottsproblem as well men vårt driftunderskott har börjat öka rejält senaste två åren.vajandeMan måste ju kommunicera ett starkare mål än trötta ”vinna varje match”. Det får du säkert höra Gefles tränare-sportchef säga samma sak om du frågar honom.”vi ska vinna klubbens andra guld samt första cuptitel inom tre år – fölande är vår plan….”

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s