Valencia – en klubb full av free-riders?

Valencias president Manuel Llorente värderar David Villa till £75 miljoner. Den stora frågan är vem det är som idag profiterar på den förväntade överavkastningen?

”This figure has nothing to do with the price of Villa, the price is what the market decides. If he scores the goals that help us get into the Champions League, then his initial value is added to by what we earn from the Champions League.”

Det är ingen vild gissning att David Villas nuvarande kontrakt med Valencia är värt ca £10 miljoner, på sin höjd £15m. Om Villas värde nu av debn egna klubbledningen uppskattas till £75 miljoner så måste det med andra ord finnas någon som tjänar pengar på ”spreaden”. Och eftersom Valencia har stora ekonomiska bekymmer är det ju inte klubben som gör det.

Och om inte klubben gör det så måste det rimligtvs vara de övriga spelarna i truppen vars kontrakt i så fall är övervärderade. Om så är fallet har vi en stor värdeöverföring från David Villa till hans lagkamrater som profiterar på Villas skills.

Det roliga är att Llorente verkar ha gott om tid eftersom han uppenbarligen arbetar dubbelt. Han har nämligen gjort agentens läxa och värderat spelaren åt honom. För Villa är det nu bara att gå och kräva ett nytt kontrakt. Ett kontrakt som ligger närmare hans marknadsvärde. Alternativet är vänta in sin rätt till bosman, gå som free agent och lägga vantarna på hela sitt marknadsvärde.

Den riskaverte spelaren ser dock fördelar att få pay-off ex ante och bör rimligtvs försöka söka en lösning innan dess. Därför kommer vi förmodligen att se marknadens aktörer att försöka dela risker och pay-off med varandra. Llorentes utspel som sådant bör därför kunna betraktas som ett första steg till en affär.

Det tråkiga för Valencia är ju att en försäljning av Villa inte löser deras problem. Stämmer vår lilla ”free-rider-hypotes” så kommer de andra spelarnas kontrakt att upplevas som sjukt dyra när väl spelaren som drar in intäkterna lämnar. Det första steget till välgång bör istället vara att analysera sin egen affärsmodell och utförandet av denna.

5 reaktioner till “Valencia – en klubb full av free-riders?

 1. Jag kanske bara repeterar ditt resonemang.
  Då det inte finns många spelare som Villa blir det Valencia som en monopolist eller oligopolist på Villas talang och kan därmed prisdiskriminera köpande klubb så mkt det går. Valencia kanske är den sämsta klubb som har en så bra spelare som Villa(om man bortser från pool denna säsong).
  Dock har Valencia spelare som Silva etc. vilket gör att Villa kan ha sämre förhandlingsposition mot Valencia än vad Valencia har gentemot omvärlden.
  På en perfekt marknad kanske han skulle kostat 50 mil Euro? Det kanske är Villa och den köpande klubben som är förlorare.

  Gilla

 2. Adam, efter noga övervägande bestämde jag mig för det första 🙂

  Karl, bra inlägg, så blir det ju. Och det styrs ju lite av återstående längden av Villas nuvarande kontrakt med Valencia.

  I David Villas perspektiv bör han dock förhoppningsvis (för hans egen del) ha risken för denna effekt inprisad från när han förhandlade fram sitt nuvarande kontrakt.

  Gilla

 3. We stumbled over here by a different web page and thought I should check things
  out. I like what I see so now i am following you.

  Look forward to going over your web page repeatedly.

  Feel free to visit my web page slideshow

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s