"Murders and executions, mostly"‏

Red Knights säger sig vara beredda att under nästkommande månad lägga ett bud på Manchester United motsvarande ett värde för hela klubben på £1.25 miljarder. Man låter meddela att obligationslånet på £509 miljoner som emitterades i januari 2010 kommer att ligga kvar. Därmed återstår det att resa £750 miljoner att erbjuda Glazers för att få dem att sälja sina aktier.

Skulle Glazers acceptera ett bud betyder det att de anser att det överstiger nuvärdet av från dem förväntade framtida positiva kassaflödena (diskonterade med deras avkastningskrav). Det är den ekvationen som måste uppfyllas för att ett bud överhuvudtaget ska tas i beaktning.

£1.25 miljard motsvarar 13 gånger klubbens EBITDA och frågan är om det räcker för att ge Glazers tillräckligt med incitament för att ge upp sitt ägande. En faktor som inte får underskattas i samband med ett beslut är händelseförloppet i respektive ägarsituation hos toppkonkurrenterna Liverpool och Arsenal. Ännu fler icke rationella sockerpappor på marknaden skulle öka priset för sportslig framgång för Manchester United.

Storleken på budet visar samtidigt än en gång och med stor tydlighet att de svarta rubrikerna om Manchester Uniteds ekonomi inte har någon större substans.

Det finns även ett scenario att den för omvärlden blottade värderingen eventuellt skulle kunna öppna dörren för Glazers att hitta kreditgivare som hjälper dem att omfinansiera det förhållandevis dyra PIK lånet på £202 miljoner som idag ligger och tuggar 14.25% i ränta. Här kan även förra årets– samt samt den pågående säsongens förväntat starka kassaflöde bidra till en amortering.

Om nu Red Knights lyckas att förvärva Manchester United för £1.25bn, så kommer den immateriella tillgången goodwill på klubbens balansräkning att värderas upp med nästan £300 miljoner. Klubben kommer med andra ord att, dels fortsätta att serva de årliga kupongbetalningarna (räntan) för obligationslånet, och dels serva köparnas avkastningskrav baserat på ett pris betydligt högre än det som Glazers fick betala i samband med deras förvärv av klubben 2005. För inte går ett antal brittiska bankers tillsammans med andra investerare in i den här trejden med filantropiska motiv?

Den stora skillnaden med denna struktur från dagens regim däremot är att fansen kommer att riskera de £250 miljoner som Red Knights vill att de ska skjuta till. I princip är det samma sak som att Glazers skulle sälja av en mindre andel till allmänheten i syfte att amortera PIK skulden.

10 reaktioner till “"Murders and executions, mostly"‏

 1. Herr OH, trodde att Man U hade lyckats amortera av PIK lånet trodde bland annat därför de tog obligationslånet… Vad har de gjort för obligations lånet pengarna undrar jag. Det var väl en omfinansiering av lånet men varför höjde de då skuldsättning trodde personligen att de skulle amortera av PIK:en som sagt… För det obligationslånet raisade högre kapital än tidigare skuldsättning eller är det fel?

  Ger mig svar på mina värdelösa frågor/// en grubblare

  Gilla

 2. Det tråkiga att han hade en del vettigt i artikeln fram till han kom fram till höst/vår som raserade typ allt 🙂

  Obligationslånet omfinansierade hela bankskulden. Den stora fördelen med obligationerna, förutom mer långsiktigt commitment från långivarna, var att bankskulden hade hårdare restriktioner mot att kunna amortera PIK skulden.

  Bankernas kreditlina var mer senior där vinsterna i första hand skulle amortera dessa. Men eftersom PIK delen kostar mer så vill man ju bli kvitt den först.

  Villkoren i obligationsavtalet med låmgivarna ger Glazers större utrymme att använda en större del av vinsterna till att amortera PIK. Det är den stora uppsidan.

  Gilla

 3. Jag vet det var ju faktiskt det sorgliga…

  Varför raisar man inte ytterligare 200£ eftersom obligations utgivningen till och med var övertecknad… måste ju finnas något som hindrar detta kanske finns någon straffavgift om de inte låter PIK:en löpa ut.

  På så sätt kan ju de som har investerat i obligationerna få en säkrare investering samtidigt som de har räntan för en sämre investering… så till vida att kapitalet finns.

  Förstår du mitt resonemang? och sedan börja köpa tillbaka obligationerna på marknaden (amortera)

  Gilla

 4. När man reste lånet i januari ansågs förmodligen £500m som den nivå som marknaden förväntades acceptera. Sedan kan man ju inte bara ändra för att emissionen blir övertecknat. Marknaden har ju fattat sina investeringsbeslut baserat på den ursprungliga infon.

  Dessutom finns det ytterligare en revolver-kredit-facilitet med banker inblandad. (en kreditlina vid ev behov för den dagliga driften). Villkoren för dessa gjordes baserade på en nyemission på £500m.

  Precis som du skriver vet vi inte möjligheterna att amortera PIK. Men eftersom räntan går upp till 16% i höst är jag nästan säker på att det finns ett dubbelsidigt avtal och därmed en exitmöjlighet från Glazers sida. Dock utgår säkert en ”early-termination-fee”.

  Naturligtvis kan sedan ManU köpa tbx sina oblisar på marknaden. Om nu yielden handlas högre än kupongräntan på 8.75%. Dessutom finns det i obligationsavtalet en option att lösa in delar av obligationslånet från 2013.

  Därtill ska läggas investeringsbehovet. Idag är ManU en kassako och mjölkar sin vunna marknadsandel, Man behöver inte göra jättemycket investeringar. Man kommer dock till en punkt där kostnaden för sportsligt misslyckande överstiger investeringskostnaden. Då kommer ManU få återinvestera sina vinster igen och minska amorteringarna.

  Gilla

 5. Kungen har talat, och pöbeln tystnat… Var hälsad ers majestät OH, ville bara tacka för en fantastisk blogg och den tid jag antar du lägger ner på den…
  förgyller vardagen för oss i pöbeln

  ///fotfolket

  Gilla

 6. Med tanke på att collage spelare är amatörer är det någon som tjänar duktigt med pengar. Och det kanske även ger en hint om de ”dolda” incitament som åtråvärda talanger erbjuds.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s