Allsvenskan uppgjord på förhand – Avtalet ger klubbarna 50 miljoner!‏

Malmö FF vinner allsvenskan tätt skuggade av Djurgården och IFK Göteborg. Och det blir återigen en fjärdeplats för på europaspel hårdsatsande Elfsborg. Trelleborg, GAIS åker ur och Kalmar får kvala. 

Den Osynliga Handen kan idag avslöja att de allsvenska klubbarna befinner sig i slutfasen av processen och är på väg att komma överens om ett stort centralt avtal som reglerar hur samtliga matcher i årets allsvenska ska sluta. Idag ska klubbledarna träffas en sista gång innan serien startar för att förhoppningsvis skriva under det föreslagna avtalet.

Jag träffar en glad projektledare som sedan i höstas har arbetat med ramarna för detta innovativa avtal.

Berätta lite om upplägget
Baserat på historiska observationer har vi beräknat sambandet mellan klubbarnas segerprocent och publiksnitt. Det visade sig att publiksnittet för respektive klubb var en funktion av antalet vunna matcher. Det är inte alls konstigt, publiken vill identifiera sig med vinnare. Vi såg ganska snabbt att vissa klubbar stack ut och belönades mer av publiken för segrar. Malmö FF får t.ex 680 åskådare mer i publiksnitt för varje extra seger de tar. Så genom att vikta tabellen med hänsyn till känsligheten kan vi på förhand maximera ligans publiksnitt och därmed match-dags-intäkter. Det kommer att bli en fantastisk publikrusning till arenorna i år.

Till vänster, Malmö FF:s publikfunktion, till höger Trelleborg FF:s publikfunktion.
Så tabellen är redan klar på förhand?
Inte bara tabellen, det är även bestämt hur samtliga 480 matcher ska sluta. Som du förstår kan inte jag avslöja det senare eftersom vi behöver denna osäkerhetsfaktor när publiken tar sig till arenorna. Men tabellen kan du gott och väl få av mig och som du förstår så kommer topplagen vinna väldigt många matcher och bottenlagen förlora väldigt många. Poäng-gapet mellan topp och botten kommer att öka markant. Men mer än så vill jag dock inte uttala mig. 

Så kommer den allsvenska tabellen att se ut om klubbarna skriver under det nya centrala avtalet. Staplarna visar ökningen i publiksnitt för respektive klubb för varje extra seger man tar.
Hur stor blir den ekonomiska effekten?
Den beräknade effekten som det uppgjorda slutresultatet bidrar med är 50 miljoner kronor på årsbasis vilket ger en ökning av de samlade matchdags-intäkterna med ca 20%. Sedan tror vi även den senare starten och andra aktiviteter kommer att öka publiksnittet ytterligare, men det ingår inte i den här centrala potten.
Hur är det tänkt att dessa 50 miljoner ska fördelas?
Samtliga allsvenska klubbar får 3 miljoner vardera och vi skeppar ut 2 miljoner i solidaritetsbidrag som de 16 superettan-klubbarna får dela på. Trelleborg tillhör de stora vinnarna och kommer att öka sina matchdags-intäkter från 4 till 7 miljoner vilket är en tillväxt på så mycket som 75%.
 
Fantastiskt, men de åker ju ur allsvenskan, kommer inte de ha problem med det?
En av grundförutsättningarna när vi har arbetat med  svensk elitfotbolls framtidsfrågor var samsynen bland klubbarna. För att kunna uppnå målet med att öka de totala intäkterna krävs det från klubbarna en lojalitet mot visionen, även om de enskilda åtgärderna kommer att missgynna den egna klubben.

Och man kan även se det från ett annat perspektiv. Spelbolagen ger Trelleborg 20-30% sannolikhet att bli degraderade ändå. Det är en riskfaktor som kostar att försäkra sig mot, men i och med vetskapen kan klubben i stället i lugn och ro skala ner verksamheten och anpassa truppen till superettan. TFF kommer att vara den rikaste klubben i Superettan 2012. Tänk om bara Örgryte hade fått den möjligheten 2009, då hade man ju inte överinvesterat. Så genom denna modell tar svensk fotboll även ett stort ansvar och går i bräschen för UEFA Financial Fair Play.

 
Ökad välfärd!
Finns det fler positiva effekter?

Ja, välfärden kommer att öka. Om man räknar lycka som välfärd så kommer bevisligen totalt sett fler människor att bli glada när de går på allsvensk fotboll. 
Bättre än Bundesliga, Serie A och SAS ligan!
Ni tror inte att de uppgjorda matcherna kommer att urholka intresset för ligan?

Nej, vi vet att det inte blir så. När vi åkte runt och tittade på hur de andra ligorna arbetar, så blev vi väldigt imponerade och inspirerade av amerikansk brottning och World Wrestling Enterteinment Inc. De är långt före allsvenskan, inte minst underhållningsmässigt där man på förhand regisserar föreställningarna. Det är något som har ökat värdet på ligan som idag värderas till nästan $1 miljard.

Vi har hela tiden pratat om att dubbla allsvenskans värde. Och hade du för åtta år sedan köpt en aktie i World Wrestling Enterteinment Inc, så hade du idag, inklusive utdelningar, fått mer än dubbelt tillbaka. Ligan har haft en betydligt bättre värdeutveckling än de börsnoterade klubbarna som spelar i Bundesliga, Serie A och SAS ligan. Det är så vi vill jobba, och vi är övertygade om att vi på så sätt kommer att lyckas med våra mål.

saxat från ft.com

9 reaktioner till “Allsvenskan uppgjord på förhand – Avtalet ger klubbarna 50 miljoner!‏

 1. Ett bra aprilskämt. Inte bara lustigt och absurt utan även intressant och provocerande, e.g. ”Trelleborg tillhör de stora vinnarna och kommer att öka sina matchdags-intäkter från 4 till 7 miljoner vilket är en tillväxt på så mycket som 75%”

  Gilla

 2. Hela denna blog är mycket mycket bra…

  Otroligt genomarbetade inlägg, även om just detta kanske inte är på övriga inläggs nivå… Dock mycket roligt inlägg…

  Den nya nationalarenan som byggs i Solna har 50 000 platser + tak… AIK verkar välja att spela sina matcher på Stockholmsarenan vid globenområdet (30 000 platser utan tak + löparbanor)…

  Vore kul om du skrev ngt om det… Solna Kommun borgar för arenan + ett gigantisk köpcentrum…. Tur att det inte finns köpcentrum i Stockholm innan… Centrumet blir säkert en jättesucce! LoL

  Jonas M

  Gilla

 3. Jonas M

  Du verkar ha fått dina arena-fakta 1a april…Sthlmsarenan får tak men absolut inga löparbanor.

  mvh
  Johannes

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s