EXTRA – Säljer spelare i sommar? Får inte rekrytera nytt förrän januari 2015!‏

Mellan 2008 och 2012 gick det allsvenska klubbkollektivet 150 miljoner kronor back på driftresultatet. Nu tar förbundet tag i problemet och drar klubbarna i örat.

Elfsborg är på väg att sälja Niklas Hult till Nice och Björn Wesström säger att det kan bli en stökig transfersommar med flera försäljningar. Nu kan jag avslöja att ingen av dessa klubbar får värva nya spelare om de säljer någon eller några av sina stjärnor under sommaren.

De måste vänta till efter årsskiftet.

Från och med denna säsong får klubbarna nämligen inte rekrytera ersättare för de spelare som de säljer under samma säsong. Jag har pratat med projektledaren för ”Inget mer driftunderskott i allsvenskan” som förklarar den nya regeln som alltså träder i kraft från och med nu.

Förklara för mig hur den nya regeln fungerar?
Det är en väldigt enkel regel och kommer att leda till att klubbarna inte kommer att gå back i driften. Tabellen nedanför visar effekterna av den.
 

I den första kolumnen ser vi exempel på en klubb som har budgeterat ett nollresultat. Man har inte budgeterat med några spelarförsäljningar vilket vi inte tycker att man ska göra. Spelarförsäljningarna ska nämligen vara grädden på moset.
 

I den andra kolumnen ser vi vad som händer med driftresultat om en klubb gör en vinst på spelarförsäljningar på 10 miljoner kronor och rekryterar en ersättare. Man får betala en sign-on bonus, detta exempel på miljoner kronor, som alltså måste kostnadsföras under samma år. Det medför att driftresultatet blir negativt, minus 5 miljoner kronor. Det tycker inte vi är okej. Därför inför vi nu denna regel. Klubbarna måste vänta till årsskiftet med att göra den där värvningen som skapar driftunderskottet så att man inte redovisar ett negativt driftresultat under 2014. 

Den tredje kolumnen visar hur vinsten från försäljning av spelare blir grädden på moset. 2014 ska inte bli ännu ett förlorat år!

Men om en klubb säljer flera spelare, så kommer den bli känslig för skador om man inte får rekrytera ersättare?
Det stämmer. Men man kommer att kunna ersätta de sålda spelarna. Det skapas löneutrymme. Om till exempel den sålda spelaren hade 50 000 kr i månaden och säljs i juni så skapas det 300 000 i löneutrymme för resten av året som klubben kan fylla med ett kontrakt. Det vi vill är att vinster för sålda spelarkontrakt, ska bli grädden på moset och inte behöva täcka upp för driftunderskott.

Men det räcker till inte mer än ett kontrakt med en spelare från lägre divisioner eller från den egna akademin?
Också det stämmer. På så sätt främjar vi samtidigt talangutvecklingen i Sverige.
 

Men vad händer med driftresultatet 2015? Om klubben väntar till efter årsskiftet med att använda transfervinsten och värva en ersättare så skapas det rimligen ett negativt resultat i driften under 2015? Sign-on bonusen belastar då 2015 års driftresultat. Och säljer inte klubben några spelare under 2015 så blir det dessutom ett negativt resultat på den nedersta raden. Hur tacklar ni det? 
*tystnad*

Alltså, vad händer med driften 2015?

Vi återkommer med en ny regel som löser detta, om ett år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s