Inför bokslutet: Dags och höja kvaliteten på redovisningen.

Årsmötet närmar sig och med det bokslutet, varje år lika omdebatterat. Det är inga högoddsare på att det kommer ältas siffror fram och tillbaks i år igen och det är helt naturligt då ämnet är känsligt, mycket pga att det är mätbart där man får bolagets prestation svart på vitt. Dessutom känns varje bokslut som den mest bevaradade hemligheten i världen fram till dagen D. Till Hammarby Fotboll ställer jag frågan, var är transparensen? Den officiella hemsidan uppdateras flitigt med en drös artiklar och krönikor i alla möjliga teman men sektionen ekonomi verkar vara den som gud glömde och den informationen vi finner där kan väl snällt sägas vara begränsad och under all kritik. Det enda av intresse är en kortare förvaltningsberättelse och en enkel uppställning av resultat- och balansräkningen för det senaste räkenskapsåret. Inga historiska data som ger möjlighet till jämförbarhet över tiden, inga kommentarer kring utfallet vs plan. Tittar vi runt på hur våra största konkurrenter redovisar har de ofta betydligt mer utförlig information att presentera på sina respektive hemsidor, AIK, DIF, MFF för att nämna några exempel. Vi Hammarbysupportrar blir istället förpassade till kansliet alternativt Patent och Registreringsverkets databaser för att hitta historiska data och fåordiga rapporter. Ska det verkligen behöva vara så? Förvisso är AIK är ett publikt bolag med hårdare krav på redovisning men det hindrar inte Hammarby Fotboll från att rannsaka sig själva och höja kvaliteten på informationen. Jag pratar inte om uppdateringar samt underhåll varje vecka, jag pratar inte om kostsamma delårsrapporter, jag pratar om elementära uppgifter som i de flesta fall endast behöver uppdateras en gång per år.
Visst kan man alltid ta till den utslitna klyschan att kostnaden inte får överstiga nyttan, men jag anser mig ändå ha ett antal argument på varför värdet av nyttan i detta fall ska skattas väldigt högt. Till och börja med handlar det oerhört mycket om respekt gentemot sina medlemmar. En av de största debattämnena och irritationsmomenten under årens gång har varit ekonomin och genomlysningen av den. En synlig ambition från ledningens sida att redovisa och genomlysa mer tydligt tar bort en hel del misstankar på att det kan finnas något och dölja utan att det i själva verket gör det. Vidare engagerar Hammarby människor på ett känslomässigt sätt som är svårt att finna på annat håll. Hammarby Fotboll har en skylighet att leverera bättre service till sina medlemmar där många lever med klubben varje dag. Dessutom är Hammarbys uttalade ambition att förbättra kommunikationen internt och externt i och med anställningen av informationschefen och vill man bli den ledande klubben i Skandinavien, måste man gå i bräschen inom samtliga områden, även investor relations. Den information jag efterlyser och bör finnas samlat på ett och samma ställe är i själva verket grundläggade, men nödvändig för att medlemmarna på ett objektivt sätt skaffa sig en uppfattning och klara av att syna de ledande i föreningen/bolaget. Kan även tilläggas att informationens tillgänglighet innan årsmötet måste bli betydligt bättre än vad det är nu.
 • Ägarförhållandet i Hammarby Fotboll AB, en ständig fråga som dyker upp och där olika ”sanningar” avlöser varandra. Det ska vara enkelt och tydligt uppställt.
 • Organisationsträdet som återfinns i Hammarby Fotboll FF´s årsredovisning.
 • Affärsmålen för verksamheten. Den gamla femårsplanen som lades 2001 såg jag svart på vitt totalt två gånger. En gång på sidan två i ett matchprogram 2002 och en andra gång i boken ”Brytningstid Bajen”. Alla pratade om planen men få av oss lekmän hade järnkoll på målsättningarna. Nu finns det tydligen en ny affärsplan, någon?
 • En närmare presentation av personerna i styrelsen och ledningen innehållande deras ansvarsområden samt en tydligare gränsdragning över vilken typ av frågor styrelsen respektive den operativa ledningen äger.
 • Möjlighet att kunna tanka ner årsredovisningarna i pdf format, inte den korta versionen, utan den långa med verksamhetsberättelsen som Hammarby IF FF ger ut där man beskriver året som gått inom samtliga områden.
 • En kommentar från VD varför utfall blev som det blev och hur det diffade mot plan.
 • Eventuella vinstvarningar av den typen som uppdagades på senaste medlemsmötet, ska dokumenteras.
 • I tabellform historisk sammanställning av nyckeltalen så den intresserade ges möjlighet att göra en enklare analys och jämföra år mot år.

Vi kan säkert fortsätta rada upp än mer punkter och jag kanske är naiv, men en punktinsats för att kunna leverera denna typ av information borde kunna genomföras inom ramen för dagens organisation.

En reaktion till “Inför bokslutet: Dags och höja kvaliteten på redovisningen.

 1. Det här var det bästa jag någonsin har läst. Du vet säkert att de två senaste åren så har en motion varit uppe om att införa prognoser (det kommer en liknande i år)så att medlemmarna får en bild av den ekonomiska situationen under året.Denna har viftats bort med argumenten att de tar för mycket tid samt att det är för kostsamt. Mina erfarenheter säger att detta inte stämmer men ett alternativ vore ju att presentera informationen på det sätt som du har föreslagit. De får mycket svårt att hävda att organisationen inste skulle klara av det och det kan heller inte hävda kostnadsaspekten.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s