Extern finansiering

För första(?) gången har Hammarby Fotboll använt sig av extern finansiering vid spelarförvärv alt kontraktsförlängningar. På 2006 år bokslut har det dykt upp en långfristig skuld á 4.4 miljoner på balansräkningen. Denna ska givetvis balanseras på tillgångssidan och vi hittar motsvarande summa aktiverad som en tillgång under ”avtalsrättigheter”. Avskrivningar för denna post kommer börja träda i kraft 2007 med 1/3 av summan under tre år. Posten motiveras avseende förvärv av spelrättigheter.

Jag tolkar detta som att ett(?) under slutet av 2006 påskrivet treårskontrakt har finansierats externt. 4.4 miljoner behöver inte vara kostnaden för kontraktet utan kan röra sig om den summa som finansiären ska ha tillbaka, oklart.

I övrigt kan tilläggas att Hammarby Fotboll under 2006 betalat 5.1 miljoner i transfersummor (7.1 milj -05). Detta är med största sannlikhet exkl sign on fees. (SvFF´s red.rekommendationer).

Förtydligande om riskkapital från hammrbyfotboll.se

9 reaktioner till “Extern finansiering

 1. Mycket intressant men även väldigt förvirrande, apropå extern finansiering.1. Summan motsvarar i runda slängar de pengar som det pratades om för signingen av Charlie Davies. En slump?2. Vem eller vilka har bolaget ingått avtal med?3. Varför har man inte gått ut med detta officiellt? Jag kan inte dra mig till minnes att det har skett. von_oben

  Gilla

 2. Jag reagerar på texten under not 8. Att 33 spelare har vidareförsäljningsklausuler. I sig inget konstigt, men nivån går från 10 till 50 procent!von_oben

  Gilla

 3. ingen aning var du ser det von_oben men det är nog inget konstigt alls. i de allra flesta fallen rör det sig nog bara om fifa’s utvecklingsbidrag som alla spelare som värvas och är under 24 år har. Dvs om Petter skulle säljas skulle en del av summan gå till Skellefteå där han spelade från det år han var förstaårsjunior.Erkan har inget sånt då han spelat i Bajen sen han var 8, men Sosseh har det då han spelat en tid mellan 16 och 24 års ålder i Spåret.Samtidigt så har Sulan inget sånt då han är äldre än 24 år.Spelarna i HTFF är uppenbnarligen medräknade där också.För övrigt kan det väl inte vara riskkapitalbolag då pengarna ska betalas tillbaka, ett riskkapital får ju bara sina satsade pengar tillbaka vid en försäljning.Kan det inte bara vara långfristig skuld för sign-on bonusen till Chuck och ev. några andra?

  Gilla

 4. Ingen vågad gissning att summan har finansierat sign on fee.Nej inget externt bolag, det externa kapitalet kommer i form av ett lån. Är det ett vanligt banklån, är det ett instrument som klubben emitterat i form av någon sorts ”spelarobligation” som man sålt till en finansiär, typ nåt Friedman var inne på i sitt förtydligande.Frågan är vilken form och vilka vilkor. Ska den betalas tbx även om spelaren inte blir såld, i såfall ligger risken hos Hammarby Fotboll AB vilket skiljer sig från de andra lösningarna vi sett allsvenskan.Hur som helst, klubben har finansierat ett kontrakt med externt kapital och inte med eget 🙂

  Gilla

 5. Tror nog att Joakim har rätt. Om du kommer överens med någon spelare om en periodiserad sign-on uppkommer ju en ”skuld” till spelaren och denna borde bokföras som en långfristig skuld i balansräkningen. I Bajens fall tar man även upp detta belopp som en tillgång som skrivs ner i förhållande till kontraktslängden (inbillar jag mig).

  Gilla

 6. von_obensorry, sen rektionstid på klausulerna… 10-50% har ju hängt med under ett antal år. Var med i 2004 års redovisning. Är den siffran konkret eller bara förvirrande? Hoppas det senare, 50% är j:ligt mkt den dagen en spelare säljs och man måste förstärka truppen, framför allt med den proaktiviteten Bajen har haft på transfermarknaden.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s