Krossade fönster

Fönstret har ännu inte öppnat men det börjar redan nu hända saker på transfermarknaden. Förra veckan Nils-Eric, idag Ari i Kalmar till Holland, för enligt oberkräftade uppgifter 41 miljoner sek, varav ca 20 tillfaller Kalmar FF. Bra betalt för en spelare som ännu inte nätat denna säsong och utan att vara alltför insatt i smålänningarnas trupp så känns det som att vi kan sätta relationen pris>värde/nytta (Kalmars perspektiv).

Jag har funderat om vilka spelare riskerar att bli sålda ur Hammarbys trupp i sommar, ”spelarförsäljningar är en del av vår affärsidé” och ”alla spelare är till salu till rätt pris” innebär att man varje morgon går upp med en klump i halsen. Till de spelare som ligger i riskzonen ser jag Sebastian Eguren och Paulinho Guará, båda två har förmodligen visat tillräckligt (i Paulinhos fall handlar det om prestationer innan 2007) för att de ska kunna generera en slant som de ledande anser skapa mervärde till bolaget. Frågan är hur klausulerna ser ut, Paulinhos prislapp på 4-5 miljoner från ÖIS ger en liten fingervisning om att det förmodligen finns en i Örgrytes ögon respektabel klausul. Hur avtalen kring Eguren ser ut vågar jag inte ens spekulera i.

Hur som helst, allt har sitt pris…

******

Det har varit mycket snack om daylight robbery senaste veckorna men jag undrar om inte Örebro för 3 minuter sedan är den klubb som på riktigt blivit rånade när Näfver drogs ner i straffområdet.

12 reaktioner till “Krossade fönster

 1. Om man ska tro siffrorna i media är det något konstigt med Ari-affären.Enligt dessa siffror kostade han 1.6 miljoner att köpa loss. Trots detta skämtpris behövde använde man externa finasiärer till köpet. Den externa finansiären är – tatadaaaaa – Aris egen agent Olivier Cabrera. Olivier Cabrera tjänar nu – förutom sin vanliga procent – 5-10 miljoner på affären.Fråga 1: Får agenten överhuvudtaget göra så här?Fråga 2: Var OC med och förhandlade fram den patetiskt låga övergångssumman? (som han själv var med och betalade)Av de två siffrorna som nu florerar 21 miljoner netto för KFF, och 21 miljoner brutto för KFF, så är jag benägen att tro mer på den sistnämnda. Att KFF skulle ha lyckats dubbla budet som låg i vintras känns osannolikt, med tanke på Aris inledning av säsongen.Fast å andra sidan… om OC är inblandad så…

  Gilla

 2. flugan1,6 millar var kanske KFFs del av köpesumman? OC + kumpaner la då till det som återstod för att köpet skulle gå igenom. von_oben

  Gilla

 3. Det här med agentdjungeln och vilka som figurerar som agenter resp ombud/rådgivare är nog j:ligt snårigt så de som är inblandade hr nog sitt på det torra den dagen det skulle bli utredning. Ari – 41 miljTotte, Östlund, Fjörtoft – tillsammans lite dryga 7 miljRunström & Stoor – tillsammans knappa 14 milj Förvisso skönt att vi börjat ta betalt men det finns ju en del och jobba med, big time.

  Gilla

 4. Mellan tummen och pekfingret, under hur många säsonger har Hammarby haft möjlighet att slänga upp 2 miljoner på egen hand sedan 1915?Robert

  Gilla

 5. Inte många säsonger 🙂 Nyemmissionen så sent som hösten 2004 är jag övertygad berodde på akut likviditetsbrist och det under en period med ”köpstopp”. Det egna kapitalet var ju vid det tillfället inte hotat av röda siffror, trots den stora förlusten -04.Jag tror att många stirrar sig blinda på ”eget kapital”, den verkliga finansiella styrkan och förmågan att agera på transfern sitter i tillgången på likvida medel. 2 miljoner tillgängliga på ett bräde är nog j:ligt mycket för en klubb som omsätter ca 30 milj/år.Om man nu inte lyckas hitta externa finansiärer eller vidareförsäljningsklausuler vill säga, klausuler som egentligen kan likställas med extern finansiering (av spelaren alt den säljande klubben).

  Gilla

 6. RobertDå får du kanske räkna om pengarna till gällande penningvärde, och kanske eventuellt justera ner priset till ett snittpris för värvningar respektive år.Det jag menar är att 2 miljoner för en spelare 2006 inte var en särskilt stor summa. Säkert en bra bit högre än snittet, med tanke på att Allsvenska lag fortfarande plockar majoriteten av sina spelare från lägre divisioner.

  Gilla

 7. På tal om brassar i Kalmar.Hittade den här länken, kommer ni ihåg Dede och hans påstådda löneanspråk? Deras löner i Sverige var ju mellan 200k till 300k men drygt 3 miljoner hade klubben i externa kostnader till okänd mottagare i Brasilien, ”hyra” kallar Ronny Nilsson det för.http://www.sr.se/kalmar/nyh eter/artikel.asp?artikel=750832

  Gilla

 8. Tror nog att både Pålle och Eguren stannar säsongen ut. Där Pålle säljs under vintern för ett halvbra pris och bajen värvar en ny striker.Annars är väl risken överhängande att Petter eller Erkan säljs under sommaren. Tror dock det blir Petter som inte får plats på mittfältet och inte heller i anfallet. Med det kontrakt både han och Erkan sitter på känner nog Äpplet om han nån gång ska få göra sin ”stora” affär måste han göra det nu. Dock krävs det i sådana fall att Petter dunkar in två-tre bollar i derbyt mot dif samt ytterligare briljerar i omgångarna innan. Erkan blev iskall efter turkietryktena, tror nog nästa sommar alternativt vinter att han går. Riskerar att bli en ny Jeff-gate om bajen inte säljer senast då.

  Gilla

 9. AnonymHåller inte riktigt med om Petter, finns mer potential i killen än den prislapp Bajen kan få ut redan nu i sommar. Han måste nog leverera över en längre period för att generera de riktigt höga pengarna klubben nog räknar med.Samtidigt hoppas jag lite naivt att Petters mer ”mogna” sätt att prata om utlandsflytt även gäller hans beslutsfattande när det väl kommer till kritan och att han de facto lärt något sig av Totte och Björn och inte sticka iväg på första bästa äventyr.Erkan är nog rätt så kall för tillfället.

  Gilla

 10. Chriz och AnonymDe flesta ”professionella” fotbollsklubbarna har som tur är en tendens att se lite längre än vad vi fans brukar göra. Efter två plattmatcher är en tidigare hyllad spelare ”ett djävla fiasko” och tvärt om. Om fotbollsklubbar såg det så, hade nog Werder Bremen inte lagt upp särskilt många kronor för Marcus Rosenberg. Och Kalmar hade fått ett paket smör och en skogaholmslimpa för Ari.De som har scoutat Erkan vet nog vad han går för. Däremot tror jag att de flesta vill se honom ta ytterligare ett steg i utvecklingen innan man slår till. Glöm inte att det här är hans första säsong som regelbunden startspelare i Allsvenskan.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s