Indeed he´s powerful

Det blev ett bisarrt slut på en spännande och välspelad landskamp. Två individuella beslut av två olika personer inom loppet av två minuter som inte var särskillt igenomtänkta och direkt ödesdigra.

Läste Olof Lundhs landlagsblogg om hans beef med ”mäktige” Flemming Østergaard, Lundh beskrev ”Don Ö” som ägare till Parken och FCK, det stämmer inte.

Parken S&E är som bekant börsnoterat och har två stora aktieägare, SH Finans A/S, som är finansmannen Steen Larsens bolag och äger 33%. Larsen har även tidigare haft ägarintressen i handbollsklubben Viborg och fotbollsklubben AB, men gått ur dessa nu. Den andra storägaren heter Fåmandsforeningen LD som äger 27%.

Flemming Østergaard sitter som styrelseordförande både i SH Finans och Parken då Steen Larsens engagemang i förvaltandet inte är särskilt stort. Att Østergaard är mäktig råder det dock ingen tvekan om. Förutom ordförandeuppdraget i Parken med ett börsvärde av ca 5.5 miljarder sek, sitter killen i en drös andra styrelser och bollar säkerligen frågor större än Lundhs laptops fortlevnad.

Østergaards styrelseuppdrag förutom Paken och dess helägda dotterbolag:

Lalandia A/S og dattervirksomhed, formand
Ejendomsselskabet 4F A/S, formand
Skansen Huse A/S, formand
Kelsen Holding A/S, formand
Bisca A/S, formand
Flemming Østergaard Management A/S, formand
Comwir A/S, formand
Albatros Travel A/S
JLG Entreprise A/S
Bacher & Schilder A/S
Thura Film A/S
All Right Biografer A/S
DCI Invest A/S, formand
Dansk Cookie Industri A/S, formand
Ripensa A/S, formand
Lalandia Billund A/S, formand
SH Finans A/S, formand

******

Kollade lite snabbt hur stora intäkter från driften ett par danska klubbar har. Bröndby är tvåa i intäktsligan med dryga 150 miljoner sek och ett börsvärde på 350 miljoner sek. Det är främst reklamintäkterna som är betydligt högre än i Sverige. FCK har över 140 miljoner i sponsorpengar och Bröndby lite dryga 65 miljoner.

Årets ligatvåa Midjylland hade med allsvenska ögon ”normala” intäkter på 65 miljoner och jag gissar att övriga klubbar i ligan ligger därkring. Vi kan nog konstatera att FCK och Bröndby har skaffat sig konkurrensfördelar och därmed förutsättingar att kunna dominera den danska ligan de kommande åren även om Bröndby inte kan vara nöjda med årets sportsliga prestation.

******

Inför landskampen söker media de vanliga flosklarna, FCK:s norske tränare kallade allsvenskan för den sämsta ligan i Skandinavien. Det må så vara men vi måste komma ihåg att det först och främst inte är en issue om fotbollstalang eller kvalitet på tränare och fotbollsutbildning utan en fråga om infrastruktur och de ekonomiska förutsättningarna där det senare är beroende av det förstnämnda.

När de nya arenorna står färdigbyggda i de svenska storstäderna tror jag att man kommer kunna ta ett rejält kliv upp vad gäller marknadsintäkter och därmed börja utmana.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s