Silly terms

Knappa tre veckor kvar tills transferfönstret slår upp och med det den sedvanliga ryktesfloran och ständiga floskler.

När det gäller rykten har …grönvita sidan upp! en utomordentlig checklista som gör att man kan klara sig igenom dessa veckor utan att ge alltför stora bidrag till läkermedelsindustrin.

Vad gäller floskler så finns det framför allt en term som i fotbollssverige vecka in och vecka ut rejält får stryk och blir misshandlad. Vi hör ständigt dessa tabloidskribenter och klubbledare tjata om spelarnas marknadsvärden innan själva affärens avslut.

Under våren har vi sett rubriker där spelarnas ”marknadsvärden” figurerat lika ofta som Figueiredo ramlar lätt. McDonald Mariga har ett påstått marknadsvärde av hysteriska 40 miljoner, Gefles Oremo nämns i samband med fantasisumman 30 miljoner.

Då ingen av dessa spelare de facto blivit såld finns det således idag inget marknadsvärde för dessa. Sifforna är ju subjektiva värderingar gjorda av klubbledare/ agenter/tabloider.

Intresserade klubbar gör å andra sidan sin egen värdering baserad på den förväntade nyttan spelaren beräknas tillföra. Vägen därifrån till ett avslut är sedan förmodligen krångligare än vad många kan föreställa sig.

Spelarmarknaden har blivit en global marknad men den är långt ifrån effektiv och prissättningen av spelare är något mer komplex än det som i media går och finna. Hammarbyfotboll.se:s Hans-Olov Öberg har beskrivit det hela på ett väldigt bra sätt.

För att en övergång ska vara möjlig krävs det för kontraktsbundna spelare att tre parter är överens och följande modell bör spegla det hela ganska bra.

TA = Transfersumman

E[X] = Den säljande klubbens nytta som spelaren bidrar med.

E[Y] = Den köpande klubbens förväntade nytta man får i och med värvningen.

WA = Spelarens lön hos den säljande klubben

WB = Spelarens lön i den nya klubben.

TA > E[X] – WA –> Klubb A accepterar budet och säljer spelaren.

E[Y] – WB > TA, –> Klubb B betalar och köper spelaren.

WB > WA , –> Spelaren får högre lön och går med på flytten.

Alla bör därmed vara nöjda och glada men det finns ju dessa klausuler som gör prisättningen ineffeltiv och innebär att värdet ibland kraftigt skiljer sig från priset.

Det svåra är givetvis att för respektive part bedöma och värdera den nytta som transfern medför. För de säljande klubbarna lär dessutom återstående kontraktstid vägas in i värderingen av nyttan vs profit.

För bosmans gäller sedan inte denna modell och jag undrar hur mycket billigare dessa spelare (spelare värda namnet) egentligen är när alla sign on bonusar är betalda och klara.

Jag har i ett tidigare inlägg skrivit lite om spelarkontrakt.

Så håll huvudet kallt i sommar det kommer säkert hetta till, jag vet att det finns de som vill sälja lösnummer så fort tillfälle ges.

Om det sedan blir några förvärv är en annan femma och om de motsvarar våra förhoppningar står skrivet i stjärnorna.

Men visst behövs det förstärkningar, oavsett eventuella försäljningar. Jag vill fortfarande inte se någon ekonomisk vinst 2007, jag vill däremot se lite mer tyngd i både försvar och anfall. Sen gäller det ju trots allt hitta prospects till rätt pris och en lön inom ramen för driftbudgeten.

Kingson? Som jag ser det fortfarande en utopi.

*****

Tre raka torskar och ett derby midsommarveckan är nog ingen intäktsmaximerande kombination. Därför var Paulinho Guarás 2-2 i 93:e minuten förmodligen inte enbart poängivande även om jag strax efter glädjeyran grämde mig över de två förlorade poängen.

******

Svenska Cupen på torsdag och Intertoto på Råsunda(!) midsommardagen, två evenemang som jag är rädd att nettot intäkter minus kostnader inte nödvändigtvis är positivt, i alla fall inte om man räknar med kostnaden för truppens resa till Färöarna.

8 reaktioner till “Silly terms

 1. Nåja. Hammarby lär ju inte gå minus på att spela en SvC-match mot Norrköping. Jag har för mig att Arenabolaget tar procent på varje såld biljett för ”överskjutande matcher”. Frågan är naturligtvis hu man hanterar de besökare som går in på säsongskort? Är de en betalande besökare eller en friplåt?Första omgången i Intertoto lär däremot visa rött – lite beroende på vad man får betala för Råsunda. Midsommardagen kan kanske locka mer publik… Det var väl 6-7000 mot Aranjes. Jag gissar att det blir något liknande nu. Bara resan till Färöarna lär ju gå loss på 150-200 kkr.

  Gilla

 2. Flugan,Alla säsongare går gratis. Detta gör att de flesta bra platserna är upptagna även om jag tror knappt hälften av säsongarna går på matchen.Jag är nog en av få som får med mig en icke säsongare och gissar på att antalet betalande för Cupmatchen understigen 1000 pers./Jimmy

  Gilla

 3. Om inte Bajen går till UEFA-cupen så finns det inte en chans att man tjänar några pengar på Intertoto. Kanske ett holländskt lag i 3e kvalomgången kan ge lite tv-pengar men det måste vara småsmulor.von_oben

  Gilla

 4. Har en anteckning från årsmötet mars 2005 om att UEFA kvalet -04 (Akranes(?) och Villareal)innebar kostnader på 2.4 milj.Hur mycket pengar ger ett Uefacup gruppspel? 6-7k på midsommardagen mot färöiskt motstånd på Råsunda tror jag är önsketänkande modell större.Flugan…”betalande åskådare eller friplåt” är en intressant frågeställning. Hur ser övriga evenemangskostnader ut vid match? (utöver planhyra)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s