Tillväxten i Europa

De europeiska storligors ekonomiska tillväxt fortsätter, nya TV-avtal, dyrare biljetter mm. Deloitte har gjort en sammanställning av tillväxten och prognos för de kommande åren (här).

Platinis linje om krav på avveckling av G14, färre CL lag från de största ligorna är nog mer än bara ett sätt att minska kommersieliseringen samt balanserna intäkterna. Ekonomiska hårdfakta visar ett FIFA/UEFA:s del av kakan verkar bli mindre och mindre (här).

Jag har skrivit lite i ämnet tidigare (här).

Anärkningsvärt är att Englands, Frankrikes, Tysklands, Italiens samt Spaniens lägre divisioner har tillsammans en högre marknadsandel än Europas övriga 47 förstaligor (tillsammans).

Gapet till de svenska klubblagen verkar med andra ord inte direkt minska och inte ens nya faciliteter lär skapa tillräckliga förutsättnigar för och knapa in på toppen. Kanske lyckas man dock utmana på uefacupnivå mot de övriga sladdande ligorna.

Sanningen är den att Champions League är en produkt skapad för de stösta klubbarna med syfte att skapa förutsättningar till profitering i en nyttomaximerande bransch. Det blir därmed extremt svårt att få igenom en ändring av formatet där de mindre ligorna gynnas.

Det finns de som dissar uefacupen och visst är pengarna bara en bråkdel av de i CL, men skulle en satsande svensk klubb lyckas etablera sig på gruppspelsnivå i den turneringen skulle det förmodligen inte grinas lika mycket över denna cup.

Dessutom skulle tabloiderna återigen få möjlighet att skriva om ännu ett nytt föredöme vad gäller den svenska fotbollen.

******

Många lyfte på ögonbrynen när Nicklas Sandberg såldes till ett rumänskt lag. Det fanns även röster som genast romantiserade bilden av den rumänska klubbfotbollen genom det faktum att ligan rankas som den sjunde bästa i Europa.

Vi ska dock inte glömma att denna liga så sent som för två säsonger sedan var rankad i nivå med allsvenskan. Endast tre klubbar spelandes i Europacuperna i kombination med att under två säsonger hyfsat många inspelade poäng i just uefacupen medförde att rankingen sköt i höjden tack vare högt snitt per klubb som ju driver ligarankingen.

Jag har ingen uppfattning om rumänsk klubbfotboll och har inte lyckats hitta uppgifter om rumänsk klubbfotbolls ekonomi men det är en märklig resa Sandberg ger sig iväg på.

Vad gäller ovan nämnda ranking så lider allsvenskan helt klart av ickekvalitativa lag på denna nivå, kvalificerade via fair-play och från svenska cupen, madness!

Men hur tacklar man det problemet?

Å andra sidan har varken allsvenska serieregrarna eller stora silvermedaljorerna dragit sitt strå till stacken.

En reaktion till “Tillväxten i Europa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s