"Life all comes down to a few moments. This is one of them"

Charlie Davies uttagen i USA:s trupp till Copa America, inte illa för en ”fiaskospelare med begränsad teknik i fötterna”. Får han speltid, har vi två spelare i dagens trupp med meriter från de sydamerikanska mästerskapen, inte illa för och vara en ”bottenkandidat”.

Det vore ju lite komiskt om Charlie gjorde succé á la Eskil en Berlinturnering -88, och en La Ligaklubb lägger bud på vår jänkare till en summa i zlatannivå utan att han scoorat ett enda allsvenskt mål.

Marginalerna i livet är små i allmähet och denna bransch i synnerhet och ibland räcker det att vara på rätt ställe vid rätt tillfälle tilsammans med lite gammal hederig bonnröta. Hur som helst är detta ett fint skyltfönster för Charlie, Hammarby Fotboll och de externa finansiärerna.

Dessutom har han nu även i tävlingssammanhang gjort mål för Bajen.

******

Silly season har som bekant tjuvstartat och ett par övergångar har redan offentliggjorts. För Hammarbys del har det varit relativt tyst, förutom de av Lühr obligatoriska löpen.

Om knappa veckan öppnar fönstret och jag tänkte göra en kort sammanfattning av de ekonomiska förutsättningarna ur en betraktares perspektiv och begränsade tillgång på info.

Hammarby Fotboll AB hade senaste bokslutet ett eget kapital på 10 miljoner vilket är det bästa i bolagets historia. Det är dock likviditeten som avgör hur stora utsvävningar man kan göra på transfermarknaden. Det eftersom tillgången på pengar dels ska finansiera övergångssumma/sign on samt täcka månatliga löneutbetalningar, skatteinbetalningar mm.

Enligt Äpplet är likviditeten ansträngd och derbyt gav säkert ett fint tillskott i kistan men förmodligen inte riktigt det man räknat med.

Henrik har sagt att ifall det dyker upp nåt intressant ska man göra sitt yttersta för och lösa problemet. Det finns idag en möjlighet att finansiera spelarköp via externt kapital, det finns dock inga garantier utan endast ett intresse vilket förmodligen betyder att rätt prospects ur ett investerarperspektiv måste presenteras för att en sådan finansiering ska vara tillgänglig.

Samtidigt måste man komma ihåg att profilvärvningar genererar höga lönekostnader vilka bör finansieras av den dagliga driften och den har de två senaste säsongerna gått minus, -4 miljoner blev det 2006. Det betyder att klubben redan idag bär högre lönekostander än vad man igentligen kan finansiera genom den dagliga fotbollsverksamheten.

Historiskt sett har höstsäsongers publikssiffror varit känsliga för sportsliga resultat och tabellposition (ej på den tiden kapaciteten var 10,012). Ingemansland innebär förmodligen siffror runt 9k och en derbysiffra under 25k.

Uppsidan vad gäller publiksiffror och därmed publikintäkter är däremot begränsad i och med nuvarande arenan och dess kapacitet.

Därför finns det ur ett kortsiktigt profitmaximerings- perspektiv, inte alltför stora incitamenten till några större köp med tanke att på papperet stärka truppens slagkraft i höst. Samtidigt skulle en placering på nedre halvan förmodligen minska klubbens trovärdighet och man kan fråga sig hur försäljningen inför 2008 skulle te sig?

Kanske tror man även internt att truppen håller för toppstrid? Kanske tror man att ett positvt arenabeslut balanserar besvikelsen av en mellansäsong modell 6-9 plats? Samtidigt är spelarförvärv ingen garanti till framgång utan en förändring av sannolikheten.

Ur ett nyttomaximeringsperspektiv finns det givetvis flera incitamenten i form av högre sannolikhet till en bättre placering. Den jämna serien borde dessutom innebära att marginella insatser faktiskt kan generera en placering i den absoluta toppen. Konkurrenternas ageranden är även det relevant.

Balansen mellan profitmax och nyttomax är intressant med en minoritetsägare i form av AEG.

De officiella signalerna från Hammarby Fotboll är att man är nöjd med sin trupp men håller ögonen öppna. Jag tolkar det som att man planerar för 2008 års trupp, sen om man finner spelare med rätt profil tillgänglig i sommar så kan vi kanske få se den spelaren redan i höst.

Blir vi sönderköpta blir läget givetvis helt annorlunda.

******

Men kanske söker man aktivt för att dränera truppen och sedan kunna spetsa den? Två namn på min lista som tar resurser i anspråk och gärna får förstärka en annan klubb är Toni Nhleko och Jocke Jensen. Det kräver dock att det finns intressenter samt att de själva vill röra på sig.

I Tonis fall blir lär det i så fall bli en reaförlust men det måste räknas som ”sunk costs” när man nu ska fatta beslut inför framtiden.

Vad gäller Jocke är en free transfer enligt mig inget dåligt alternativ. Även om jag anser att han definitivt inte gjort bort sig i tävlingssammanhang fyller han idag ingen funktion i truppen om man ser till Tonys laguttagningar. Hans kontrakt löper dessutom ut i höst. Men som sagt, alla parter måste vara överens om en flytt.

******

Annars har vi faktumet där spelare riskerar att lämna och det är bara och konstatera att en spelare som Sebastian Eguren givetvis ligger i riskzonen. Prislappen på Sebastian är ju en het fråga och det man undrar är upp till vilken summa som styrelsen kan tacka nej till.

Det finns ju inget marknadsvärde på Sebastian och det är rätt få jämförbara spelare som gått utomlands på sistonde men Boateng gick, om jag inte minns helt fel för ca 15-20 msek ”enligt säkra källor”. Sebastian känns definitivt mer komplett som spelare.

Jag är personligen lite rädd för eventuella klausuler vad gäller Eguren, även om Äpplet i ett studiomagsin i vintras hävdade att man var ”allergisk” mot sådana undrar jag hur konsekvent man är ifall man ser en nyckelspelare rinna en ur händerna. Affären drog ju rejält ut på tiden trots att allt vid lånetillfället för 12 månader sedan målades upp som en glasklar option med rätt och köpa loss.

Så när man räknar värdet på Seb ur ett Hammarbyperspektiv måste man lägga på de eventuella ersättningarna till Rosenborg och Sebastian innan man får fram prislappen som motiverar en försäljning.

Finns det en fastställd prislapp kan man ju roa sig med och räkna baklänges och jämföra den med det värde Sebastian har för klubben.

Nu är ju det centrala mittfältet klubbens i särklass starkaste och bredaste lagdel men skador är skador och de dyker upp när man som minst behöver dem, dvs i samband med avstängningar till nyckelmatcher och derbyn.

******

Oerhört roande att läsa tabloiderna där man hävdar att AIK måste ge sig ut på transfermarknaden nu i sommar. Samma skribenter som i vintras hävdade att klubben hade den starkaste och bredaste truppen av dem alla.

Själv ser jag AIK som en intressant fallstudie ur ett ekonomiskt perspektiv. Hög lönsamhet 2006 gav säkert många blodad tand vad gäller guld och framrida avkastning. Det verkar nu som att AIK inte kommer avvika från normen, klubbar med toppambitioner går generellt inte med ekonomisk vinst över en längre tidsperiod.

******

Elfsborg kräver nu öppet 18 mannatrupper, ett lysande förslag om man frågar mig men varför dyker denna frågeställning från Stefan Andreasson först nu och inte tidigare? Varför kan man inte agera proaktivt istället för och vänta till den dagen klubben ifrågasätts för att sätta sin U21 spelare på läktaren? Problemet har, om än inte lika tydligt varit detsamma tidigare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s