Två saker

Sommarlugnt på jobbet, sommarlugnt i Bajenland och det är sommarlugnt lite här och där. Jag väntar med spänning på Aik:s Q2 16/8 och Parkens Q4 22/8.

Parken S&E forstätter och affärsutvekla och säljer som planerat det ena kontorstornet på arenan för ca 166 msek, cash. Likviden skulle, om inte Riksidrottsförbundets regelverk hindrade detta, räcka till att lägga ett bud på AIK Fotboll AB saltat med en drygt 80 procents premie jämfört med dagens börsvärde. Pengarna ska nu användas till att finansiera den nya hallen för 4k till 5k platser som ska byggas brevid fotbollsarenan.

Samtidigt lämnar styrelseordföranden Flemming Østergaard sina uppdrag i dotterbolagens styrelser för lösgöra tid till att öka bolaget strategiska fokus, vad det nu i praktiken kommer resultera i.

Parken har blivit Europas högst värderade fotbollskoncern, sanningen är dock att bolaget som helhet inte riktigt kan jämföras med traditionella klubbar. En stor del av bolagets tillväxt har skett genom företagsuppköp där intäkterna och profiten ligger långt bort från fotbollsverksamheten.

Frågan är vad nästa steg blir, kanske är don Ö sugen att för Parkens räkning köpa in sig i en allsvensk klubb. Han har ju tidigare pissat på affärsmässigheten och det bör i så fall innebära att han tror sig se en rejäl potential och uppsida om man kan nu kan köra Parkenkonceptet här…

******

Liverpool bygger ny arena och kostnaden är estimerad till £300 miljoner och arenan som kommer rymma 60 000 åskådare med möjlighet till tillbyggnad av 20 000 platser ska stå färdig till 2010.

Försäljningen av arenanamnet beräknas generera £100 miljoner och hur resten ska finansieras är än så länge oklart men troligtvis handlar det om skuldfinansiering där de amerikanska ägarna Tom Hicks and George Gillett står för säkerheten.

Arenaboomen i England är återigen en tydlig signal att välanpassade faciliteter är nyckeln till sportslig och ekonomisk framgång för fotbollsklubbar. Sedan 1992 har Premier League klubbar investerat över 15% av sina intäkter i olika förbättringar och nybyggen av faciliteter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s