Mycket kort om AIKs halvårsresultat

AIK levererar ett halvårsresultat lägre än budget. För dem som slaviskt följer denna blogg borde det dock inte kommit som någon större överaskning.

”Redan detta år lär klubbens marginaler pressas mot ligans norm i samband med de sportsliga framångarna och de lönekrav dessa bär med sig…”

Det ser ut som att profetian slår in än en gång, att driva en klubb med toppambitioner är generellt ingen lönsam historia. AIK Fotboll AB redovisar för årets första 6 månader en förlust på 4.6 msek före skatt. Bakom förlusten finns ökade kostnader från 23 till 37 msek från motsvarande period 2006.

Bolaget reviderar nu sin prognos om att driften ska generera plus. Man tror dock ändå att resultatet efter spelarförsäljningar och cupspel ska bli positvit.

Några intressanta detaljer:
-Intäkterna ökade från 36.5 till 45.5 under årets första sex månader.

-Nicklas Sandbergs transfer till Rumänien genererade en intäkt på ca 4 msek. Driftintäkterna ökade med andra ord med 5 msek vilket är bra.

-Klubbens souvenirförsäljning ökade från 1.9 till 3.9 msek det första halvåret och med stormsteg närmar man sig de nivåer som Hammarbys souvenirförsäljning genererar.

-Kassaflödet för perioden landade på minus 14.6 msek där nettot spelarförsäljningar – förvärv var minus 8.4 msek och kassaflödet från rörelseresultatet minus 8 msek.

-Notan för AIKs andel i Argentinarna landade på ca 7 msek och aktiverades på tillgångssidan i bolagets bakansräkning där de immateriella tillgångarna är värderade till 18 msek, näst högst i allsvenskan efter DF AB.

-Agent 03 har nu andelar i följande spelare: Miran Burgic, Nicklas Carlsson, Dulee Johnson,
Khari Stephenson, Lucas Valdemarín samt Ivan Obolo.

Sammanfattningsvis kan sägas att AIK förmodligen går över 100 msek i omsättning 2007 och troligtvis ökar sina marknadsandelar ytterligare.

Nyttomaximeringen och därmed arbetet med att förstärka förra årets överpresterande trupp har pressat marginalerna rejält och frågan är om man klarar av och redovisa svarta siffror för helåret. Ett avancemang till UEFA cupens första omgång och ett möte med ett välkänt topplag skulle däremot driva både resultatet och kassaflödet.

2 reaktioner till “Mycket kort om AIKs halvårsresultat

  1. Tja! En jämförelsestörande post är att SEF är sena med att betala ut centrala avtal. Ifjol hade de betalat ut 5,7 mkr vid junis utgång bara drygt 3,5 mkr. Det innebär ca 2,2 mkr i upplupna intäkter som inte ingår i halvårsresultatet.

    Gilla

  2. Felix, Tja..Ja, fast upplupna intäkter påverkar ju inte resultatet utan endast kassaflödet. Sen kan man ju fråga sig hur denna intäkten periodiseras över året. Årets totala intäkt är ju inte helt känd på förhand utan den bestäms ju på variabler som tabellplacering, tv-exponering mm.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s