This is the f:ing allsvenskan…

Fem omgångar kvar och redan i början av året hade jag på känn att denna säsong skulle bli jämn. Jag kunde dock i min vildaste fantasi inte föreställa mig att den skulle bli så j:la jämn.

Att Bajen trots nio förluster endast är sex poäng efter toppen, att Gnaget på mindre än en halvsäsong skulle gå från och vara nedflyttningskandidat till guldaspirant är bara en del av den bizarro world vi verkar befinna oss i just nu.

Fast ska man verkligen bli så förvånad? Det nya TV avtalet har bidragit till och jämna ut de allsvenska klubbars driftintäkter och lågbudgetklubbar fick en lite större hävstång jämfört med dem som gärna säger sig vara marknadsledare. Det har under 2000 talet varit jämnt, men tittar vi på följande tabell ser vi att de allsvenska marknadsandelarna jämnat ut sig än mer.

tabell: marknadsandelar = respektive klubbs driftintäkter/allsvenskans totala driftintäkter

Med hjälp av riskkapital respektive ”kreativ skatteplanering” har Elfsborg respektive IFK Göteborg kunnat jobba ikapp den lilla luckan de har upp topp 5 klubbarna och vips får man ett getingbo om 7 lag.

Sedan kan man inte låta bli, även om det tar emot, att imponeras av Kalmar som konsekvent år efter år når en placerig på övre halvan. Konsekvensen av deras spelmodell är en mindre exponering i Canal-plus matcherna och där har klubbledningen ingenting att gnälla om när det i slutändan genererar en lägre TV premie.

Halmstad är en annan klubb som lyckats ”maximera resurserna” i år. Man lyckas göra det med jämna mellanrum och det tyder på att man besitter en kompetent sportslig organisation. Klubbens ekonomika utveckling skulle annars kunna leda till samma öde som mött Landskrona, Örgryte mfl.

Den jämna fördelningen av driftintäkter har samtidigt gett klubbar chansen, att genom kapitaltillskott nå ett SM tecken. Både Dif och Elfsborg har haft en rejäl hävstång tack vare olika typer av RK upplägg.

Långsiktig framgång och steget till Europa är dock betydligt svårare i den marknad som allsvenska klubbarna verkar i.

Samtidigt driver den jämna serien och osäkerheten kring utfallet av varje match publiksiffrorna och de klubbar som är med i toppracet gläds nog åt det stora intresset nu i slutet av serien. Det nationella intresset är högt och allsvenskan engagerar förmodligen fler än någonsin tidigare.

Hur kommer det se ut nästa år? Allsvenskan kommer att utökas med två klubbar och det ska bli oerhört intressant och se vilka effekter det får på ligan som helhet, både sportsligt och ekonomiskt. TV premierna (som är förhandlade för allsvenskan samt superettan) kommer att spädas ut med ytterligare två klubbar.

Kommer den totala publiksiffran bli högre eller kommer antalet betydelselösa matcher öka och därmed sänka snitt/match? Vi får lov och återkomma i frågan när vi vet vilka tre klubbar som tar steget upp.

En reaktion till “This is the f:ing allsvenskan…

  1. Norrköping och Sundsvall har potential att åtminstone tangera publiksnittet i år medan Häcken ungefär motsvarar Trelleborg. Fördelen med om BP klarar sig kvar är att deras geografiska placering som gör att de höjer sitt hemmasnitt en del.Ljungskile vore naturligtvis ett publikt bottennapp, som definitivt skulle dra ner snittet. Dock är jag övertygad om att i stort sett alla lag i Allsvenskan kommer att få mer publik nästa år jämfört med i år. Däremot är det väl tveksamt om storstadslagen kommer att tjäna mer pengar på detta, då högre hyra riskerar att äta upp den ökade intäkten.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s