post season – lokalkonkurrenterna

Cirkeln blev sluten, efter att på plats bevittnat premiären där BP klädde av favoriten var jag beredd och ta gift på att Djurgården sjöng på sista versen. Nu tog det hela 24 omgångar innan man till slut avslutade säsongen på samma sätt som man inledde den på.

Djurgården gick överaskande bra sportsligt under 2007. Kontinuitet i truppen, en barsk tränare ackompanierad av en pladdergubbe till assisterande var uppenbarligen ett vägvinnande recept för och få en stark enhet som krigade åt samma håll.

Däremot har jag under året saknat det vanligtvis mycket frekventa antalet ”klappa sig för bröstet rubriker” från organisationen som gav ickenyheten ett ansikte.

Vi minns dock några av citaten…

– Det bästa resultat Djurgården Fotboll har kunnat visa upp… Detta gör att vi går in i framtiden starkare än kanske någonsin.
Bosse Lundquist mars -07

Vad hände med ditt jobb som konsult för Djurgården?
– Ingenting. Det ligger nere för det saknas pengar åt det.

Tord Grip april -07

Så sent som i morse hörde jag att han skulle bli kvar. Djurgårdens VD Alf Johansson mindre än 24h innan Andreas Johansson presenterades av Aalborg.

– Jag vet en hel del om det här. Bosse Andersson appropå att IFK Göteborg skulle ligga närmast till för Hysén.

– Förhoppningen är att svaret kommer redan innan sommaren i markfrågan. från en av Djurgårdens frontmän i arenafrågan, Ulf H. Petersson.

******

Djurgården Fotboll AB tog 2006 den första smällen efter föreningens misslyckade satsning på Europa som gav mångmiljonunderskott 2005. Avskrivningarna efter transaktionerna mellan DF AB och föreningen tynger bolaget och man lär behöva göra en försäljning för att slippa och på nytt ta in kapital genom ytterligare en nyemission. Därför är Thiago Qurinhio ryktena inte alls överaskande om klubben nu vill vara aggresiv under Silly Season.

Djurgårdsandans föreningsbidrag på 8 miljonder bidrog till att föreningen levererade ett positivt resultat 2006 och jag tror att klubbens blygsamma värvningar i kombination med sportsliga framgångar har balanserat föreningens ekonomi en hel del när 2007 års siffror ska summeras. Djurgården 2007, känns spontant som AIK 2006. Man har gjort det riktigt bra med de resurser man förfogat över. För man är varken marknadsledare eller finansiellt starkast i ligan.

******

Djurgården står nu inför en intensiv period i vinter, flertalet spelares kontrakt går ut efter 2008 och det ska bli intressant och följa hur organisationen löser detta för att inte hamna i samma sits som Hammarby gjorde efter 2006. Man har redan gjort ett par värvningar som tyder på en generationsväxling. Vilka spelare säljer man? Vilka förvärv klarar man av och finansiera?

Den sportsliga organisationen vann dock tillbaka en hel av det förlorade förtroende under 2006. Det underlättar om DF AB vill ta in ytterligare kapital från investerare.

******

AIK är lite intressant. Vi kan mäta klubbens utveckling både genom ligatabellen och noteringen på aktien.

Så vad har hänt under 2007?

Klubben haussades rejält efter 2006 års framgång både på planen och bokslutet. Aktiekursen rusade och många drevs säkert med i glädjeruset efter bokslutet och träningsmatchresultaten. En vacker dag i mars flaggade det nya arenabolaget med Fabege i spetsen, att man köpt på sig 18% av kapitalet och ca 9% av rösterna i AIK Fotboll AB. Sen den dagen har kursen rasat nästan 30%

Första halvan av serien vill nog de flesta AIK anhängare glömma och precis som den osynliga handen spådde, pressades klubbens marginaler rejält när halvårsresultatet släpptes. Det kostar och satsa på guldet och att konsekvent leverera topplaceringar brukar inte vara någon lönsam historia.

Wilton såldes efter det europeiska transferfönstrets stängning och det pratades om siffror på 30+. Allt tyder dock på ca 15 miljoner netto till AIK Fotboll AB, och en slant till GAIS som säkert jublade en del över affären.

Det finns vissa belackare som hävdar att man därmed sålde guldet, förvisso hade chanserna varit större med Wilton i laget men man får inte glömma bort att klubben förmmodligen inte hade kunnat genomföra sommarens tre profilvärvningar och samtidigt klarat av och överleva hösten utan att behöva låna likvida medel.

Det finns många röster kring AIK aktiens värde och visst, den är säkert rolig på kortare sikt och i spekulationssyfte även om den låga likviditeten i aktien gör den svårprissatt. Precis som hos andra fotbollsaktier finns det förmodligen en korrelation mellan priset och de sportsliga resultaten.

Men, med den marknadsmässigt jämna allsvenskan, med konkurrenter som rustar med nya arenor och intäktskällor kommer AIKs kostnadsmassa ständigt pressas uppåt givet att man bibehåller de mycket höga sportsliga ambitionerna. Eventuell spelarförädling och realisering delas med Agent 03 som gärna går in och delfinansierar köpen. Så var i ligger uppsidan på lång sikt? Det ska därför bli intressant och se vad för typ av avtal klubben lyckas förhandla fram med Swedbank Arena.

Sammanfattningsvis, när AIK Fotboll ska analysera säsongen är en femte plats knappast godkänt för en klubb som för närvarande är marknadsledare vad gäller intäkter. Bokslutet? Q3 i november lär ge en fingervisning.

2 reaktioner till “post season – lokalkonkurrenterna

  1. Håller med föregående skribent, denna blogg är ständigt intressant även sett från AIK-ögon…keep up the good work!Satt och spånade på vilka klubbar som kunde få mest TV-pengar i år. Bortsett från placering och den fasta summan beror den ju på exponering. Intressant är att Hammarby fick totalt sett ganska många matcher i TV4 och Canal plus, oklart dock varför… 🙂11 matcher: Elfsborg10 matcher: HaIF, DIF9 matcher: AIK, IFK G.http://www.svenskfotboll.se/t2all.aspx?p=341791Ännu mer intressant är tvåan KFF visades tre gånger och GAIS noll gånger. Marknadskrafterna 1 – dödgrävarfotboll 0 … om man bortser från att de faktiskt spelar i allsvenskan. P.S.I den vanligt förekommande tabellen om fördelningen av TV-pengarna 2006, som även visats på denna blogg ingår även sponsor pengar från Svenska Spel:http://www.svenskelitfotboll.se/pressreleaser/2006_2007/pengar.htmhttp://hd.se/sport/2006/03/31/klart_med_foerdelning_tv_pengar/…TV-pengarna uppgår till 128Mkr och fördelas enligt länken ovan.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s