Fotbollspelare, snart på en marknadsplats nära dig?

Väntan gör en galen och vi fortsätter med allsvensk affärsutveckling.

Vinstandelsbevis i fotbollspelare har blivit ett begrepp i fotbollssverige. Agent 03 har vinstandelsbevis i flertalet AIK-spelare. Djurgården Fotboll AB har sådana i stort sett hela truppen. En eller fler investorer har andelar i Charlie Davies och det finns ytterligare fler klubbar som emitterat den typen av finansiella instrument.

Vad blir nästa steg, en andrahandsmarknad för den typen av instrument? Tanken känns intressant och det finns incitamenten både för klubbar och investerare. Framför allt skapar en andrahandsmarknad förutsättmingar till en mer effektiv allokering av kapital mellan de som sitter på överskott av kapital och de som har finansieringsbehov.

Dessutom…

– Den spekulative investeraren får möjligheten att stänga sina spelarpositioner i förtid innan spelaren säljs av klubben och använda likviden till och öppna positioner i nya, mer intressanta prospects som dyker upp på marknaden. Man kan även på så sätt variera risken i sin spelarportfölj genom att kliva ur en investering i förtid och när man önskar ta hem vinsten.

– Större flexibilitet, klubbarna kan emittera vinstandelsbevis på befintliga spelare direkt till marknaden och på så sätt finansiera nya förvärv som råkar vara tillgängliga alternativt finansiera kortsiktiga likviditetsbekymmer.

– De rikare klubbarna kan i cashmanagement- och profitsyfte, dra nytta av sina konkurrenter ifall det finns tillgängliga vinstandelsbevis i deras välscoutade spelare ute på marknaden och försöka förvärva dessa innan de rusat i pris.

Konceptet borde vara rätt enkelt, även om klubbarna förmodligen måste komma överens om en typ av ramavtal där ett kontrakt innebär 1% av reavinsten på spelaren, två kontrakt 2% av reavinsten osv.

Möjligheterna och utveckla det hela vidare är enorma och det skulle nog inte dröja länge innan det öppnas en vinstandels-lånedesk som möjliggör aktörerna att ta korta positioner, dvs låna ett vinstandelsbevis för vad man anser vara en hausad spelare som man tror kommer floppa, sälja det i marknaden och efter ett tag köpa tillbaka andelsbeviset när marknadspriset sjunkit och lämna tillbaka lånet.

Hur länge skulle det dröja innan den första hedgefonden med strategier i spelarmarknaden dyker upp?

Så är det bara tuta och köra, starta en marknadsplats och börja specka?
Det finns till och börja med ett par större eller mindre frågetecken.

Den första frågan är om det finns tillräckligt stort intresse för att skapa tillräcklig likviditet i marknaden, vilket är en grundförutsättning för effektiv prissättning och handel.

Den andra större issuen är tillgången på information. Det finns många personer som sitter på information som inte är officiell och därmed skapas stora arbitragemöjligheter för dessa. Den största utmaningen skulle utan tvekan vara och reglera och övervaka en sådan marknadsplats.

Det finns ju även vissa moraliska dilemman, t.ex. kan klubbarna sälja andelsbevis i egna spelare, peta spelaren i fråga för och sänka marknadsvärdet innan de köper tillbaka andelsbeviset.

Fejkande av skada, vårdslöst spel med syfte att skada klubbkamrater under träning eller motspelare under match. Det skulle kunna bli ett jävla safari.

FI och EBM skulle förmodligen få staffa upp med ett par nyrekryteringar och det finns en del forumskribenter, murvlar och personer med agentkontakter som skulle kunna få sina fiskar varma vad gäller otillbörlig kurspåverkan.

Därför är sannolikheten stor att det kommer stanna vid och vara en bloggprodukt.

4 reaktioner till “Fotbollspelare, snart på en marknadsplats nära dig?

  1. Men det hade varit jävligt kul! Vilken otrolig soppa det skulle kunna bli med klubbdirektörer, skumma agenter, huliganer och forumskribenter som drar åt olika håll för att driva marknaden åt önskad nivå…Hingsen

    Gilla

  2. har länge funderat på en sak, tror att denna blogg drivs helt anonymt av Hammarbys VD Henrik Appelqvist…språket du använder, termerna, ekonomiska tänket..Den osynliga handen är ett begrepp som myntades av Adam Smith. I Nationernas välstånd identifierar denne en viktig marknadsekonomisk princip – att en individ som handlar till nytta för sig själv också indirekt handlar till nytta för samhället eller kollektivet. Smith kallade denna princip för den osynliga handen (the invisible hand

    Gilla

  3. baresi:och vilken egennytta skulle henrik ha av att driva denna blogg?Jag tippar på Thomas Andersson. Det verkar vettigare ur Adam Smiths perspektiv. Högre omsättning = mer pengar att handla för.Chriz:Extremt roligt att läsa dina artiklar. Inga blå älgar?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s