Bajen gör en Ericsson

Den 15:e november chockade Ericsson marknaden med en vinstvarning heter duga. Idag hakade Hammarby Fotboll AB på trenden och flaggade om en ”rejäl förlust” för verksamhetsåret 2007.

Budgeten som kommunierades under årsmötet pekade på +5 miljoner. Siganlerna har under året varit de samma som tidigare år, ”knappa resurser.”

Därför kom dagens besked som en blixt från klar himmel där man nu avviker från budget med en siffra i intervallet 6-10 miljoner. Det förefaller vara marknadsintäkterna som fått ta mycket stryk och jag ränar med att Hammarby Fotboll tyvärr går från att vara marknadsledare i Stockholm till en blygsam tredjeplats vad gäller marknadsintäkter. Även de låga derbysiffrorna uppges ligga bakom intäktsraset. Vi kan älta bakomliggande orsaker i all oändlighet men faktum kvarstår och vi måste se framåt!

Men först och främst, jag är ingen anhängare av och få en signifikant ekonomisk vinst levererad av ”dagens” Hammarby på ett årsmöte i mars efter en tredje-, fjärde-, femte- eller sjätteplats i serien. Det vi hörde idag får dock vissa relevanta konsekvenser.

Givetvis kommer det leda till att budgeten för 2008 revideras efter de intäktsnivåer som för tillfället gäller, vilket även kommunicerades. Rent konkret innebär det att klubbens konkurrenskraft gentemot sina konkurrenter minskar. En ond spiral, då intäkter drivna av goodwill tar betydligt längre tid och bygga än intäkter drivna av sportslig framgång. Sannolikheten för det senare minskar ju i och med en lägre budget.

Som jag ser det finns det en enda lösning, tillföra kapital externt. Det vill Hammarby Fotboll nu göra med en ny typ av produkt, ännu okänd.

– Produkten kommer kunna användas till flera typer av investeringer även om det främst kommer handla om spelarförvärv.

Det är dock oklart om kapitalet finns tillgängligt under vinterfönstret, vilket är illa.

Det är en ond spiral som måste vändas. Ett första steg är att försöka inge hopp och leverera en konkret plan för framtiden. Den känslan fick jag inte riktigt när jag lämnade klacksparksrummet ikväll.

Avslutningsvis, den intressanta tanken är, hur hade det i år sett ut sportsligt och ekonomiskt, om man gjort en mer korrekt marknadbedömning, anpassat lönebudgeten efter utfallet av intäkterma? Men det går ju inte räkna riktigt så, det gäller i slutändan hitta en jämnviktsformel.

En reaktion till “Bajen gör en Ericsson

  1. Bajen måste drivas betydligt mer affärsmässigt än tidigare. Känns som om vi lider mest utav 50% regeln med tanke på den ägare vi har i form av AEG. Inget RK och en av Sveriges populäraste klubbar är för mig en gåta som hittar sitt svar i AEG:s förmodade inställning till andra intressenter i bajen. Visst är RK en lösning men samtidigt en form av doping. Jag vill se en satsning på publiken som kanske är det största varumärket som inte använts i någon utsträckning alls. Gör likt gnaget gjort att fokusera på att bli norra stockholms (solnas) lag och låt Hammarby bli söderorts stolthet. Fixa gratis Sl-bussar och ”skeppa” dit åskådare, kör inför säsongensnack i valfri galleria veckorna innan säsongen startar, sälj souvenirer i juletid i allt från Farsta till Skärholmen. Få Hammarbys publik underlag att utvecklas. Använd denna drivkraft till att få sponsorerna att hoppa på. Ta vara på det engagemang som finns i denna bloggen till forum och ultrasgrupper till ungdomslag, akademier och HTFF. Slut fred med andra sektioner och lär av varandra.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s