Marknadsplats

Den rosa tabloiden avslöjar idag att NGM har planer på att starta en marknadsplats med idrottsanknytning, kort och gott, en börs för aktier i idrottsaktiebolag, riskkapitalbolag med sportinriktning mfl. Listan på tänkbara prospects var lång och man pratar om hösten 2008.

Den stora frågan är givetvis om man kan få tillräcklig likviditet i en sådan marknad för att den ska bli intressant ur ett investerarperspektiv. Handeln i AIK B är idag inte särskillt likvid då storägarna sitter på sina innehav.

Men visst, med tanke på många, ibland mer eller mindre märkliga prospects som de senaste åren noterats, eller väntar på notering på någon de mindre marknadsplatserna visar att det har funnits en marknad för i stort sett vad som helst.

Fotbollsaktier har historiskt sett inte varit någon lysande investering. De noterade fotbollsklubbarna i England har dock under 2000 talet haft en stark utveckling i takt med Premier Leagues fantastiska tillväxt i relation till andra länders ligor.

Fotbollsaktieindexet KICK* där brittiska noterade klubbar ingår, föll efter starten 1995 och bottnade runt 2002 men har sedan dess stigit dryga 400%

Den europeiska motsvarigheten EUROKICK** har däremot sjunkit ca 20% sedan starten 2000, dock med en viss återhämtning post 2005.

Även om fotbollsklubbarna i Sverige förmodligen inte kommer generera någon profit värd namnet över tiden, finns det med säkerhet intressanta cases med olika relativspel man bör kunna paketera och sälja. Tillväxten i allsvenskan lär dessutom få en skjuts i och med arenaboomen. Men som sagt, likviditeten i handeln är en grundförutsättning och frågan är om dagens marknadsläge är en optimal tidpunkt för lansering av en sådan marknadsplats.

Och visst, fotbollsaktier kan vara ganska roliga ur ett spekulativt perspektiv där kortsiktig kursutveckling enligt ett par studier har ett starkt samband med klubbarnas sportsliga resultat, även om vi vet att priset på fortsatt framgång kontinuerligt stiger och dämed pressar marginalerna.

* KICK: Arsenal, Birmingham, Man City, Millwall, Newcastle, Preston, Rangers, Celtic, Sheffield U, Southampton, Tottenham, Watford


** EUROKICK: Arsenal, Birmingham, Man City, Millwall, Newcastle, Preston, Rangers, Celtic, Sheffield U, Southampton, Tottenham, Watford, Aalbarg, Aarhus, Ajax, AS Roma, Besiktas, Borussia Dortmund, Bröndby, FC Porto, Galatasaray, Juventus, Lazio, OL Groupe, Parken S&E, Sporting

Frequent News and Pure Signals – The Case of a Publicly Traded Football Club – Georg Stadtmann, Oct 2005

Explaining Share Price Performance of Football Clubs Listed on the Euronext Lisbon – João Duque, Nuno Abrantes Ferreira, Jan 2005

4 reaktioner till “Marknadsplats

  1. Det verkar som fler än du ser potentialen i en andrahandsmarknad för aktier i Idrottsaktiebolag och Riskkapitalbolag.Jag kan tänka mig att NGM har bollat idén med AIK. AIK Fotboll AB har sedan tidigare planer på att sjösätta ett ”eget” mer renodlat riskkapitalbolag som ska verka vid sidan av det befintliga bolaget i syfte att kunna tillföra kapital vid investeringar. Jag tror att tanken är det bolaget förutom finansiering av spelare även kommer gå in som delägare i andra affärsprojekt så som The Terrace. Frågan är om det finns som tanke att även riskkapitalbolaget ska noteras på NGM.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s