Kort om Kentarohärvan

När Kentaro köpte TV rättigheterna för svensk fotboll 2006-2010 förundrades flera över varför man betalade mer än vad de enskilda TV distributörerna som canal plus, MTG, m.fl var beredda att betala. Det är ju samma distributörer rättigheterna sedan skulle paketeras av Kentaro och säljas vidare till. (mer om det här)

Med facit i hand är det inte helt otänkbart att Kentaro tagit höjd för de extra matcherna och försäljningen av dessa i sitt bud. Även om det formella beslutet om att ligan skulle utökas inte fattades förrän december 2006, var sannolikheten hög att så skulle bli fallet redan under tiden för förhandlingarna. Vem såg till att det fanns ett utrymme till sådana tolkningar i avtalet?

Lite drygt två år senare står vi med en rättstvist med oklar utgång (här). Det är även inte helt klart huruvida det påverkar de framtida utbetalningarna av TV premierna ifall Kentaro åker på en rättslig smäll eller defaultar.

Klubbarna, för vilkas räkning SvFF förhandlade och sålde rättigheterna, vägras insyn i avtalet trots att de riskerar att höra till de största förlorarna. (nej, det är inte tv tittarna som är förlorarna)

För dem är det nämligen inget optimalt scenario som kan stå för dörren. Man har redan prisat in sina lönekostnader i de högre intäkterna. Kostnadsmassan har vuxit radikalt. (här)

Förutsättningarna är inte heller särskillt upplyftande.
1.Hälften av ligans klubbar har ett eget kapital mindre än 10 miljoner.
2.Hälften av ligans klubbar går back i driften, resten visar ett mycket marginellt plus.

Likviditeten, rörelsekapitalet hos flertalet av klubbarna är ingen upplyftande läsning.

Skulle framtida utbetalningar av TV premier frysas kommer licensnämnden få en hel del och stå i då det svarta hålet blir större än någonsin. Kön kommer vara lång och längst fram står klubbarna i kategori 1 med ytterst begränsat andrahandsvärde på sin spelartrupp. Sen är det nästa gäng in till rakning.

I vilken bransch som helst skulle konkurrentarna jubla över en sådan utslagning. Fotbollsbranschen är annorlunda. Tävlingsbalansen och dynamiken mellan vissa klubbar är avgörande för efterfrågan på sporten. Framförallt i en liga med taskig kvalitet ur ett internationellt perspektiv.

De mer solida klubbarna kommer därför även de drabbas vid ett sådant scenario, även om det tar lite längre tid. Malmö t.ex. riskerar att stå med Swedbank Stadion, stora kapitalkostander som genererar en mycket hög hyra i relation till den minskade efterfrågan på fotboll. Om de andra evenemangen är konkurrensen hög från Malmö Arena.

Ni förstår den onda spiralen.

Ingen går ostraffad, inte heller TV distributörerna som förlorar en stark produkt.

5 reaktioner till “Kort om Kentarohärvan

 1. I vilket intervall borde soliditeten ligga för en allsvensk klubb för att den borde kunna anses vara ”sund”?

  Gilla

 2. Fast har inte publikintresse och inkomster varit ganska oberoende av kvalitén på ligan i ett internationellt perspektiv. Jag tror tvärtom att klubbar med god likviditet skulle gynnas om det här inträffade.

  Gilla

 3. Håller inte helt med, på kort sikt är det möjligt att det gynnar ett fåtal men på sikt är risken stor att det får negativa konsekvensen. Tror jag i alla fall. En kraftigt försämrad tävlingsbalans i kombination med dålig kvalitet riskerar att urholka intresset.Lite mer om resonemanget:http://osynligahanden.blogspot.com/2008/01/competitive-balance-i-premier-league.htmlhttp://osynligahanden.blogspot.com/2008/01/blog-post_24.htmlhttp://osynligahanden.blogspot.com/2008/01/competative-balance-iii-allsvenskan.htmlhttp://osynligahanden.blogspot.com/2008/02/competitive-balance-en-kort-summering.htmladamMan kan ha mkt hög soliditet men likviditetsproblem ifall tillgångarna inte genererar cash flow.Man kan även ha mkt låg soliditet men väldigt goda cash flows.När fotbollsklubbar dessutom inte redovisar bosmanfallen på BR samtidigt som vissa klubbar har stora avsättninar för spelarnas pensioner som sänker soliditeten, blir det individuellt vill jag tro.

  Gilla

 4. Noterar att bajen förlängt anmälningstiden för sin ”transferkorg”, som de kallar det, trots ”stort intresse”…

  Gilla

 5. Noterat 2:Stockholms stad säljer AB Stockholm Globe Arena till AEG Facilities, med den för skattebetalarna inspirerande motiveringen:<>Syftet med övertagandet av driften av arenorna är i första hand inte ekonomisk.<>

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s