Kort reflektion

Skummade i helgen igenom en nyligen publicerad artikel som undersökte samband mellan tre olika modeller för elitlicencering och klubbars ekonomiska utfall såsom ekonomiskt resultat samt avvikelse från budget. Undersökningen är baserad på data från Holland och Tyskland.

Mer om den undersökningen samt slutsatserna kan man läsa om under länken längs ner.

Istället vill jag lyfta fram nedastående tabeller där det än en gång bevisas att fotbollsbranschen lever under en mycket stark marginalpress. Dessutom är avvikelserna mellan budget och resultatutfall väldigt stora i båda länderna (negativt) vilket bör bero på nyttomaximering och att klubbarnas sportsliga fokus och kapprustning går före profit.

saxat från: Governing the League, Roland F. Spekle, Teije Smittenaar
Notera
– ”old dutch system” 2001 – 2003. ”new dutch system” 2004 – 2005.
– Stora skillnader mellan klubbar med högst och lägst intäkter i båda ligorna.
– Bundesliga som helhet levererar ett mindre positivt rörelseresultat, Eredivisie negativt.
– Den sora deskripansen mellan budget och resultatutfall!

För er som gillar att jämföra så klicka på länken för Premier Leagues samt Championships omsättning, lönekostnader samt profit från 2004 & 2005 (obs! GBP, fx 1GBP ~ EUR 1.45 [2005]). (länken här)

Governing the League: Opportunism, Credible Threats and Social Ties in Football Competition Licensing Roland F. Spekle, Teije Smittenaar, March 2008

10 reaktioner till “Kort reflektion

 1. Väldigt of topic, men en liten fågel viskade i mitt öra att bajens transferkorg nu nått sin minimi-gräns om 11Mkr…gratis bajen!

  Gilla

 2. …och nu har även ett avgörande kommit in i målet Kentaro vs. Canal Plus. < HREF="http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=21425&a=1156462&lid=senasteNytt_676734&lpos=rubrik_1156462&lid=senasteNytt_676734&lpos=rubrik_1156462" REL="nofollow">Länk…<>Jag undrar om ett scenario där bajens transferkorg istället kan komma att finansiera ett underskott i det fall Kentaro drar sig ur avtalet är möjligt?Och då sitter bajen på en bättre situation än andra som kanske inte har någon buffert alls…

  Gilla

 3. adam, jag hoppas inte att det går så långt. Jag kan nästan ta gift på att klubbarna står helt utan beredskap på ett scenario där Kentaro konkar och utbetalningarna uteblir. Det riskerar att rubba hela ligan.Det verkar nu som att rättigheterna går tbx till förbundet vid en ev. Kentaro default. Man lär dock knappast få ut lika stora summor som betalas ut nu. De klubbdirrar som påstår det är direkt naiva.

  Gilla

 4. Det vore intressant vem den egentliga motparten hos ”Kentaro” är. Är det det schweiziska bolaget eller är det något ”skalbolag” i Sverige utan några tillgångar?Även om klubbarna har fått ”garantier” så kan det vara meningslöst med en stämning. Detta är som sagt en riktig killer. Det är inte ens lönt att vara skadeglad då ingen kan tjäna på detta…———————————–Finns det några klausuler i den s.k. transferkorgen som reglerar vad pengarna kan användas till?De kan väl rent teoretisk kunna användas annat än spelarinvesteringar?

  Gilla

 5. Kentaro har förmodligen lagt avtalet i sitt svenska bolag Kentaro AB där man nog håller det egna kapitalet till det minimala.Jag har noll-koll men kanske ser det ut så här:Kentaro köper fem års TV rättigheter för svensk fotboll för 1.3 dubbelsäck och dunkar upp den som en immateriell tilgång på balansräkning som skrivs av på 5 år (1.3/5 per år)De framtida utbetalningarna sätts upp på skuldsidan som amorteras ned vid varje utbetalningstillfälle.Sedan paketerar Kentaro rättigheterna som man säljer till distributörer och som löpande täcker de utgående cash-flow till förbundet. (vet ej om det är års/halvårs/kvartals-basis..År 1, Man säljer rättigheter till Canal+ (längden på det avtalet kan man ju egentligen ha kortare än fem år om kentaro vill ta marknadsrisk och spekulera på att man kan få ut mer genom att skriva två kortare avtal under 5 årsperioden)Man säljer TV rättigeter för sv cupen.Man säljer rättigheter till TV 4 (för de xtra matcherna som tillkom tack vare utökad allsvenska år 3)Man säljer landskamper till MTG mflMan arrangerar lite andra evenemang, t.ex Brasilien matccher i Sverige, Sverige – landskamper i london osv.Man säljer lite annat smått och gott.Kentaros risk är enbart det egna kapitalet i svenska bolaget, kanske så lågt som 100k?Klubbarnas risk desto större då man prisat in löneinflationen. Skulle det vara så, förädlar ju klubbarnas kapprustning kentaros tillgång (givet att man kan omförhandla med distributörererna under de fem åren) för pengar som ännu inte finns i systemet.

  Gilla

 6. //ChrizInte för att jag litar för fem öre på SvFF men är ni helt säkra på att inte Kentaros moderbolag har ställt upp någon form av garanti. Med tanke på de problem som uppstod nere på kontinenten, borde man från förbundshåll ha varit vaksam och försäkrat sig om att det finns någon form av säkerhet i händelse att deras dotterbolag inte kan fullfölja.

  Gilla

 7. I dessa tider av kreditoro lär sig även svenska klubbdirektörer ett nytt ord, ”counterparty risk”.1,3 miljarder SEK är ingen struntsumma, det känns rätt vanskligt att kunna garantera sådana summor. Det problemet växer ju större ligan blir, premier league-avtalet omsätter ju typ miljarder-miljarders. Möjligtvis kan man kanske garantera beloppen årsvis, men att garantera flera års omsättning tror jag inte ens är möjligt.Räddningen är nu att Kentaro bedömer att attraktionsvärdet i ligan kommer öka de närmaste åren så att det ändå lönar sig att fullfölja avtalet. För det är uppenbart att de har gamblat med en juridisk konstruktion som inte gick hem. De övriga bjöd väl 800Mkr, vilket är 61% av vad Kentaro bjöd.

  Gilla

 8. felix, som sagt jag har ingen aning. Någon form av säkerhet borde ju rimligtvis vara ställt. Det kan ju vara själva rättigheterna. Studsar de tillbala till förbundet vid en default, måste de ju säljas på nytt av svff och frågan är ju vad marnadsvärdet på dessa är, dessutom i ett något stressat läge.

  Gilla

 9. //Adam, ChrizDet är kanske inte helt rimligt att garantin motsvarar hela kontraktsvärdet. Speciellt inte när de erbjöd så pass mycket mer än vad någon annan var villig att erbjuda. En årsbetalning skulle kunna vara tillräckligt för att säkra och kompensera den största delen av förlusten i händelse att dotterbolaget går omkull och rättigheterna säljs ut igen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s