Stoort

Den för tillfället mest spännande silly season händelsen utspelar sig mellan Rosenborg och Fulham. Det pratas om konkreta bud och det viskas om en prislapp på ca 2 MEUR för ex Bajenspelaren Fredrik Stoor.

Hammarby Fotboll går givetvis inte lottlösa i den affären. Vidareförsäljningsklausuler verkar i det närmaste vara market practice. Storleken på klausulen vet vi inget om. Däremot vet vi att det alltid utgår ett så kallat solidaritstsbidrag på 5% till de klubbar spelarna utvecklats i under åren 12-23.

Fredrik kom till Hammarby som tolvåring och lämnade klubben tre månader före han fyllde 23 då Hammarby sålde hans kontrakt till Rosenborg. Likviden i den affären var nog direkt nödvändig för att klubben skulle klara av att finansiera förvärvet av Sebastian Egurens kontrakt.

Nu kan det alltså komma mer pengar från Stoor affären. Landar prislappen RBK vs köpande klubb på 20 miljoner kronor, skulle jag tro att det genererar runt 4 miljoner i cash flow till Hammarby och kanske fixar intäkten svarta siffor i 2008 års bokslut.

Samtidigt får inte solidaritetspengen underskattas då den kommer ticka pengar till Hammarby varje gång Fredrik gör en icke-bosman transfer.

Det bara att lyfta på hatten till Greger Casselborg samt alla inblandade bakom P84 laget. Förutom att uppfylla drömmar har man genererat åtskilliga miljoner till Hammarby Fotboll.

4 reaktioner till “Stoort

  1. Vore intressant (om än bara *kanske* praktiskt genomförbart) med en genomgång av vilka spelare som i dagsläget är ”proffs i Europa” som kan generera solidaritetspengar till Hammarby, och i så fall i vilken utsträckning – samt vilka som redan gjort/gör det.

    Gilla

  2. För ett gott garv kan jag rekommendera en artikel från fotbollskanalen med skatteexperten, tillika blottaren, Bo Andersson från Djur. IF.Bl.a får man veta att orsaken till att danskarna betalar 3-5 ggr mer i lön är en skatteskillnad på ca 20%(!!!). jämfört med Sverige. ”You do the math”…troligtvis är det samma mattesnillen som värderade Oremo och Quirino åt dif.Artikeln avslutas med de klargörande orden:”Det är en svår ekvation, avslutar Bosse Andersson i bekymrad men ändå hoppfull ton.”

    Gilla

  3. gsu,Det gäller ju även fd Bajenjunisar som spelar i svenska klubbar och lyckas. T.ex Peter Magnusson i dif, Tappert i degen, Milan i Sirius osv, även om både sannolikheten och ersättningen lär vara mindre mindre.Aik fick ju t.ex viss solidaritetsersättning för Max v.S.adam,märklig artkel rakt igenom, osammanhängande. Räknestickan failade den oxå.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s