Dyrt och mycket svagt AIK!

AIK har rapporterat idag, Q2 tillika halvårsbokslut och det var faktiskt sämre än vad jag på förhand trodde.
Ett minusresultat på 7.7 miljoner efter skatt är inte bra.
Kassaflödet är riktigt illa, -11.8 miljoner under årets första sex månader som lämnade en kassa på endast lite drygt 5.6 miljoner per 30/6-08. Lite tajt för att det ska kännas tillfredställande då bara löneutbetalningarna lär ligga kring 4 miljoner per månad. Jävligt tajt om man vill värva spelare.
Spelarförsäljningarna under sommeren (landar på Q3) kom därmed som ett välkommet cash-flow.
Kostnadssidan har ökat markant under det första halvåret. Omkostnader upp från 37 msektill 43.4 msek. Klubben skriver att nya hemsidan samt ”webbprojektet” kostat 1.5 miljoner mer än förra året och konsult&admin upp 1.2 miljoner jmfr 2007. Omkostnaderna från The Terrace uppges ligga på 1.5 msek för halvåret. (0 motsvarande period 2007)

The Terrace omsatte 2.7 msek januari till juni. Har man samma KSV som 2007 – 53.5% går butiken än så länge back och omsättningen måste upp. Hur stor är uppsidan här egentligen?

AIK Fotbolls intäkter ökat från 45.5 msek till 51 msek men klubbens intjäning under andra halvan av året kommer knappast nå upp i förra årets nivåer. (läs mer här)

Redan förra året gjorde sig AIK beroende av spelarförsäljningar för att gå runt. När dessa inte når upp till större nivåer blir konsekvensen rött i bokslutet.
Efter Q3 förra året skrev jag följande rader: ”För att klubben ska fortsätta vara lönsam kommer det dock krävas att den sportsliga organisationen får ut mer av spelarna/resurserna än vad man lyckats med iår

Klubbens tunga spelarinvesteringar förra sommaren har inte gett önskad bestående effekt. Om det beror på starkare konkurrenter eller dålig prestation låter jag andra analysera. Säsongen är dessutom inte över än.

Det vi kan konstatera, givet att de sportsliga resultaten under resten av året speglar första halvan, är att det kostar skjortan och drar ner resultatet .

Som det ser ut nu kan en fortsatt kräftgång i ligan under hösten kosta ett par miljoner i uteblivna publikintäkter jämfört med förra årets höst-race. T.ex drog höstderbyt 35k förra året. De två extra hemmamatcherna på årsbasis lär dock få upp biljettintäkterna till föregående års nivå. Dock står man med en ökad evenemangskostnad på köpet.

Klubben har under sommaren skurit ner truppen till endast 21 spelare och därmed lär kostnadssidan minska lite under det andra halvåret. Det räcker dock knappast till att redovisa ett positivt resultat för helåret om nu inte klubben säljer fler spelare på denna sida årsskiftet.

Nu är säsongen inte över än och med en bra höstspurt kan AIK kanske putsa till resultatet en aning.
”kostnader av engångskaraktär”
Noteras kan även att det ser ut som att nio spelarkontrakt löper ut efter säsongen -09. Det innebär att klubben kommer behöva skriva nya kontrakt inom en relativt snar framtid. Fler kostnader av ”engångskaraktär” är mao att vänta de närmaste 2-4 kvartalen.

Varför envisas man med att kalla dessa kostnader för ”engångskaraktär”? Det är en standardkostnad för fotbollsklubbar som återkommer varje år.

Framtiden då?
Jag är faktiskt lite frågande till ifall klubben kommer klara av att finansiera några större förvärv till 2009. En större spelarförsäljning är förmodligen nödvändig, men vem?

Därför ser jag fram emot Q3 där de redovisade siffrorna för sommarförsäljningarna.

Kostnadsmassan har vuxit rejält. Samtidigt verkar klubben räkna med intäkter baserade på en topplacering. Kanske lite riskabelt med tanke på den jämna tävlingsbalansen och därmed konkurrensen i allsvenskan. (läs mer här)

Rapporten i sin helhet kan läsas här.

6 reaktioner till “Dyrt och mycket svagt AIK!

 1. Tack som vanligt för dina analyser.Jag har också precis läst delårsrapporten. Jag tror liksom du att Gnaget kommer få svårt att sälja någon spelare och tjäna några pengar att tala om. Vem skulle det vara? Dulle är väl redan inne i Q3?Nä, det måste nog till en nyemission eller extern kapital för att rädda detta.

  Gilla

 2. // Chriz”Redan förra året gjorde sig AIK beroende av spelarförsäljningar för att gå runt.”Ungefär som att Ericsson måste sälja basstationer för att gå runt, menar du?———————————–// anonymDet är först om AIK lånar in en jätte-Frodo med en allsvensk säsong bakom sig, och kallar det för en klassvärvning(!), som jag skulle börja bli orolig. Sen kan man ju undra varför man vill vara anonym när man kommer med sådana profetior…

  Gilla

 3. The Terrace riskerar att bli en gigantisk förlustaffär – 2,7 miljoner i omsättning på ett av Sthlms absoluta prime locations (med minst 8.000 kvm/hyra)… AJ AJ AJ…Läge för nyemmission snart igen?

  Gilla

 4. Adam”Ungefär som att Ericsson måste sälja basstationer för att gå runt, menar du?”Problemet är att ni bara har telefonstolpar kvar att sälja…/Flugan på väggen

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s