Inte alls sämre än föväntat AIK

AIK Fotboll AB har släppt sin Q3 idag.

Det finns väl inte så mycket nytt att skriva om vad gäller resultatet sedan Q2 (här och här och även lite här).

Kartan för helåret målades redan då och det man idag kan fråga sig är var murvlarna höll hus i augusti när det inte blåste lika kallt i hela organisationen. Allt som nu kommer analyseras vad gäller intäkter vs kostnader kunde man göra redan då. Nu tog det inte många minuter innan den ena efter den andra rubriken dök upp på drakarnas respektive web-upplagor. Men visst, nyhetsvärde är en färskvara och nu blir den en extra krydda i den soppa man kan koka ihop.

Nu har AIK Fotboll AB under Q3 gjort ungefär vad man har kunnat göra. Man har bland annat skeppat iväg två dyra spelare och inte värvat nytt. Lånat ut en målvakt som ansågs ”värdelös” som man förmodligen kommer kunna stärka likviditeten med vid en försäljning. Det är inte heller Q3:s resultat som internt måste analyseras. Det är verksamheten innan dess.

Det blir en förlust för helåret, och det visste vi innan. Och även om Ivan Obolo säljs ska Agent 03 har en del, upp mot 50%. Men det kan väl inte ha funnits någon som trott att man skulle vända skutan under Q3? Spelarkontrakten är bundna, de anställda går under las osv osv.

nyckeltalen lite kort
Omsättning ytd: 80.7 msek ( 98 msek — Q3-2007)
Resultat före skatt ytd: -5.8 msek (+17.5 msek — Q3-2007)
Spelarförsäljningar under Q3 3.7 msek (reavinst Dulee Johnson, Khari Stephenson, Alexander Gernt)

Som jag skrev var inte resultatet det mest vesäntliga i dagens rapport. Periodiserat resultat betalar varken ut löner eller värvar spelare under den långa vintern. Jag var nyfiken över likviditeten i klubben.

Kassaflödet från rörelsen (justerat för avskrivningar) under Q3 var positivt, +1.1 msek (+6.9 msek-Q307). Det var ett bättre kassaflöde än under Q2 (-2.3 msek) och visar att man blödde lite mindre. Det är dock inte okej att under den mest ”aktiva” halvårsperioden ha ett negativt kassaflöde från rörelsen.

Nu väntar Q4. Kassaflödet från rörelsen mostvarande period förra året var -1.2 msek. Det nyckeltalet blir än viktigare denna Q4 för i år man har inga Wilton pengar (knappt 17 msek) som en upplupen fordran på balansräkningen.

Frågan är nu hur mycket lösbiljetter klubbens sålt de sista matcherna. De centrala premierna blir lägre än förra året och kostnadsmassan, därmed utbetalningarna ser ut att bli någorlunda lik Q4-07.

Kassa: 6.5 msek (5.9 msek — Q2007)
Balanslikviditet: 1.08 (1.40 — Q3-2007) (Omsättningstillgångar/Kortfristiga skulder)

Tyvärr särredovisar inte AIK Fotboll värdet på varulagret kvartalsvis, och vi får med andra ord ingen uppfattning om kassalikviditeten.

Bolaget nämner dock att försäljningen av souvenirer varit 2 miljoner sämre än budget och att förändringar i rörelsekapitalet påverkats negativt pga ”lageruppbyggnad”. Det försämrar kassalikviditeten som jag skulle uppskatta till ca 0,85-0.9 (bör ju ligga över 1) vilket påverkar klubbens förmåga att fullgöra sina ekonomiska åtaganden till det sämre.

AIK:s likviditet inför vintern är inte bra, den är mycket sämre än förra året, men den är hästlängder bättre än Helsingborgs var vid årskiftet och de är ”still up and running”.

Lagersomsättningshastigheten blir viktig, likaså vinterns säsongskortförsäljning samt klubbens förmåga att sälja och fakturera sponsorpaket inför 2009 som kan få en positiv effekt på förändring av rörelsekapitalet. De eventuella Öhrlund-pengarna givetvis. Spelarförsäljning, kapitaltillskott? Återstår att se.

Silly Season? Ni får dra era slutsatser själva.

Och som vanligt, när marginalåskådarna för länge sedan flytt fältet och när det blåser som allra kallast, blir det de trogna supportrarna som bär fotbollsklubbarna på sina axlar genom köp av säsongskort och souvenirer.

Glöm aldrig bort det SvFF, SEF samt alla allsvenska klubbar!

2 reaktioner till “Inte alls sämre än föväntat AIK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s