Football-crunch

Den allsvenska löne-inflaionen lär ha nått sin kulmen 2008. Nu bär det utför…

Sorry alla agenter, nu blir det mindre commission även för er. Utslagning och konsolidering väntar nu även i denna bransch.

Idag hade Hammarby sitt informationsmöte.

Minus 15 miljoner i driftunderskott för helåret är betydligt mer än vad jag befarade. Men efter denna höst finns det absolut inget som chockar mig längre. Och det gäller inte bara fotbollsvärlden.

Vi kan med andra ord konstatera att Hammarby fortfarande är beroende av spelarförsäljningar. Detta år extra mycket. Det är riktigt illa.

Nettot från spelarförsäljningarna blev 24 miljoner vilket kommer generera ett positivt resultat bottom line, 6 miljoner. Det kunde därför ha varit värre, det kunde varit mycket värre.

Nästa år är målet att minska underskottet till 4-6 miljoner. Anlednngen är att man inte vill kapa för mycket kostnader så att det slår alltför mycket på intäkterna.

Efter AIK föll Bajen och jag tror att fotbollsallsvenskan är på väg i sin egna lågkonjunktur. Det räckte förmodligen med att storstadslubbarna underperformade denna säsong för att den allsvenska tillväxtbubblan skulle spricka. ”Produkten allsvenskan” levde på ”lånad tid” precis som kreditmarknaden visade sig göra.

Det kommer givetvis ge direkt utslag på spelarlönenivåerna. Frågan är hur snabbt dessa justeras nedåt och om det kommer krävas att någon klubb ”går under”.

Silly Season? Ni får dra era slutsatser själva.

Samtidigt ger Hammarbys och AIK:s ekonomiska bakslag en benchmark om att hela den allsvenska marknaden förmodligen drabbas hårt denna säsong och det kommer att bli intressnta år framöver.

2008 års allsvenska bokslut blir högintressanta och kommer ge en fingervisning om vilka klubbar står sig starkast på kort respektive på lång sikt. Det är ju inte så att de allsvenska klubbarna generellt ”lider” av överkapitalisering för att kunna satsa sig ur krisen.

IFK Göteborg gick 17.5 miljoner back i driften förra året. Klubbens publiksiffror har masakrerats denna säsong, men…

Klubbar med långt utvecklade talangverksamheter kan stå med stora konkurrensfördelar inför framtiden. IFK Göteborg är en klubb som kommit långt, förhoppningsvis har Hammarby ett bra momentum här med. AIK:s Väsbysatsning kan visa sig vara vändpunkten på klubbens negativa spiral.

Djurgårdens dito? Finns den på riktigt, eller bara i ”värdepapperiserad” form?

Vi får dessutom se ifall Hammarbys satsning på en scoutingorganisation ger konkurrensfördelar. Eftersom andra klubbar verkar haka på trenden blir dock konkurrensen större och priset på talanger kommer så småningom att öka. Precis som priset på sportslig framgång ökade när de allsvenska klubbarna började kopiera Djurgårdens riskkapitalmodell.

Och jag tror att det blir lite ”back to basic” nu och det behöver på längre sikt inte alls vara negativt. Inte alls!

Vi lär få se nya ansikten, generationsskiften i maktpositionerna hos klubbarna, SEF samt förbund och förhoppningsvis ett nytänk som kan föra allsvensk fotboll framåt. Den har kört fast i diket alldeles för länge nu.

10 reaktioner till “Football-crunch

 1. 15 back på driften är sjukt illa, men inte oväntat. Det är snart fler som jobbar inom organisationen än som går på matcherna…/Flugan på väggen

  Gilla

 2. 15 miljoner back? På ett bolag med runt 70 miljoner i omsättning. Hade det varit ett riktigt bolag skulle styrelsen fått kicken omedelbart. Aldrig att jag som ägare skulle acceptera det.Det är något ruttet i styrelsen som slänger pengar i sjön.

  Gilla

 3. Precis som oh skriver är det back to basics som gäller fort som fan nu. De klubbar som alltid kört back to basics kommer under några år kunna kamma bättre placeringar. Är det bara jag som er en allsvenska som i 2-3 år framöver domineras av Gefle, Häcken, Trelleborg ? 😦Peo- en fråga bara? när blir en kostnad en investering för dig och tvärtom? Att driva en fotbollsförening med mål att ha svarta siffror varje säsong är idag komplett omöjligt. Det är i relationen satsad peng versus avkastning vi måste se på siffrorna. til sist OH, en Rami kostar lika mycket som fyra stycken HTFF eller?

  Gilla

 4. PeOVi kommer ju att göra en vinst på 9 miljoner på sista raden.Däremot är resultatet av driften för dåligt för att fungera på längre sikt./Flugan på väggen

  Gilla

 5. En förlust i drift på 15 miljoner är aldrig en investering.Framför allt inte när man i princip säljer med förlust.Titta på vad vi ”investerat” i. Inget.Framtida intäkter? Kanske Charlie, som sannolikt ligger med minst 50% till extern finansiär och sannolikt kommer gå gratis när hans kontrakt går ut. Erkan? Tror inte det. Chanko? Hur många har fått pengar för honom?Jag kan fortsätta. Faktum är att med vår styrelses tidigare facit på lyckade affärer skall vi inte räkna med att sälja för 24 miljoner. Framförallt när de pengarna man säljer för bör gå in i truppen för att göra den mer attraktiv och kunna locka marknadsintäkter samt publik.Jag är fullt medveten om att det är en substantiell andel av de så kallade hammarbyarna som inte vill annat än att bara ”hard core” ska få vara på läktarn och längtar tillbaka till Hertzöga. Jag tillhör inte dem. Utan en attraktiv produkt kommer det vara omöjligt att locka publik och sponsorer i den omfattning som krävs vilket leder till att förlusterna ökar och ökar och ökar oavsett vad vi gör eftersom den produkt man skall sälja inte kommer att vara möjlig att sälja.Vi har inte en kompetent styrelse, på vilket sätt är M.Andersson erfaren eller kompetent att driva ett företag med en omsättning på 70 miljoner eller så?Vad är hans formella utbildning och erfarenhet?Som sportchef visst, där kan han kanske funka. Men nu skall han med kontakter i näringslivet försöka få marknadsintäkterna att öka? Hur?Det tycks för mig finnas en ganska tydlig korrelation mellan våra usla ekonomiska resultat och vikande sportsliga. Visst går vi med ”vinst” totalt. Men tänk vad som händer nästa år. Det kommer bli en lika stor förlust då eftersom intäkterna inte kan öka samtidigt som kostnaderna kommer öka. Tyvärr så kommer vi nog aldrig kunna bli annat än ett mitten/botten lag om inte trenden vänds nästa år. Att fantisera om ökade intäkter genom en större modern arena som vi inte har ett rött öre investerat i är fantasier. Eventuell intäktsökning kommer mer än ätas upp av den kostnadsökning som sker i och med arenan. Inbilla er inget annat.Ingen risk innebär ingen vinst.

  Gilla

 6. PeOMicke Andersson har väl inte överdrivet mycket med årets resultat att göra då han tillträdde i somras och knappast ligger bakom de utgifter som belastar resultatet. Vad det gäller investering så feltolkar du medvetet (?) det inlägget. Han menade naturligtvis ”investerar” som att lägga ut pengar för att nå ett bättre sportsligt resultat. Även om det i en perfekt värld bör gå hand i hand med de ekonomiska resultaten. Men det har ju inte minst den här bloggen visat att det i det närmaste är att betrakta som en utopi./Flugan på väggen

  Gilla

 7. Jag håller verkligen med dig om att det krävs en storstädning i SvFF, SEF och de allsvenska klubbarna. Svensk klubblagsfotboll hade en gyllene chans att ta steget från gammal föreningsanda till professionalism de senaste tio åren. Tyvärr har ingen av ”fotbollsfamiljens” aktörer förvaltat den chansen särskilt väl.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s