Hammarby Fotboll AB:s resultaträkning från ett Djurgårdsperspektiv

Gemene man gillar att jämföra olika klubbars resultaträkningar med varandra och slutsatser dras inte sällan utan att man tar hänsyn till faktorer som bland annar extern finansiering, periodiseringsproblematiken mm.

Låt oss därför leka med siffrorna lite.

Djurgården Fotboll paketerar och värdepapperiserar sina nyförvärv där transfer-fee samt sign-on fee läggs i ett skuldebrev (vinstandelsbevis) och säljs till Djurgården Fotboll AB. Vid spelarförsäljningar där Djurgården Fotboll AB ”äger” spelarrätten, går 20% av reavinsten tillbaka till Djurgården Fotboll. Numera, inga konstigheter.

Hur skulle Hammarby Fotbolls resultaträkning se ut ifall man hade raisat kapital genom ”Hammarby Transfer AB” (HT AB) med ett upplägg likt Djurgården Fotbolls?

Ungefär så här:

Ekonomiskt resultat i tkr
(klicka på bilden för högre upplösning)

Förtydliganden intäkter:
Från den totala omsättningen drar vi bort ”spelarföräljningar” eftersom de tillfaller HT AB.

Priset för ”förvärv av kontrakt” plus priset för ”förvärv av spelaravtalsrättigheter” samt priset på ”sign-on” paketeras och säljs till HT AB därav intäkten. Observera att ”sign-on” är ett av mig skattat belopp då dessa inte särredovisas i resultaträkningen. Det kan mao finnas en mindre avvikelse från verkligheten här.

20% av reavinsten på sålda spelare är även det ett skattat belopp. Borde dock överensstämma relativt bra med verkligheten, kanske t.o.m lite i underkant räknat.

Förtydliganden kostnader:
Från de totala kostnaderna lyfter vi givetvis bort redovisade avskrivningar på spelare.

*********************

Var tar den stora skillnaden mellan klubbarnas respektive verkligt redovisade resultat vägen?
Här…

Det intressanta vore naturligtvis att skatta fiktiva bolaget Hammarby Transfer AB:s resultat och jämföra med Djurgården Fotboll AB:s dito samt beräkna avkastningen på investerat kapital. Kanske en annan gång… efter att 2008 års siffror finns redovisade.

Varför har Djurgården Fotboll haft större resurser till förvärv? Är det driftresultatets förtjänst?
Nej, det är riskkapitalet och likviditeten i Djurgården Fotboll AB.

Externt kapitaltillskott Hammarby Fotboll samt Djurgården Fotboll AB 1998-2007 (msek)

10 reaktioner till “Hammarby Fotboll AB:s resultaträkning från ett Djurgårdsperspektiv

 1. Mycket intressant inlägg!Det är den här sortens jämförande/undersökande journalistik (finns inget bättre namn för det) som gör den här bloggen till en av de bästa om fotboll. /Flugan på väggen

  Gilla

 2. // OHHar du någon förklaring eller förståelse för denna, för djurgården fotboll, ur skattesynpunkt högst ogynsamma konstruktion?De redovisar de facto investeringar som intäkter(!). Jaja, det gynnar alla andra så varför inte…

  Gilla

 3. Som en jämförelse skulle Hammarby sluppit en total skattekostnad i det redovisade exemplet på 6546,12 Tkr om mina kalkyler stämmer…

  Gilla

 4. saxat från dif fotboll if årsred.”Spelarkontrakt som finansieras genom att vinstandelsbevis tecknas av riskkapitalbolag betraktas ur bolagets synvinkel som en försäljning av spelare (spelartransfer) och redovisas i nettoomsättningen.”Tänkte på samma sak faktiskt…Jag är relativt obevandrad kring skatter. Offra föreningens nettoresultat till förmån för förlustavdrag i DF AB?IFK G gjorde ju liknande transaktion 2007. Packade ihop x antal spelare i den befintliga truppen och sålde rätten till en del av framtida försäljningar av dessa till IFK Gbg AB för 11.9 miljoner.lite intressant faktiskt…AIK:s setup är ju helt annorlunda gentemot Agent 03 och HF:s transferkorg är ju en skuld som endast innebär förändringar på balansräkningen. (förutom framtida räntebetalningar som blir en finansiell kostnad)

  Gilla

 5. Djurgården kan ju i alla fall nu skryta med att de var först ute med ”omvänd” skatteplanering…eller steget före, kort och gott.

  Gilla

 6. Frågan är vad de här ”certifikaten” ansågs ha för inköpspris? För visst borde det vara så att det bara är vinsten du skattar för? Eller gäller det bara privatpersoner? (Alternativt transaktioner som görs under samma beskattningsår)Som synes är jag inte ekonom;) /Flugan

  Gilla

 7. Alltså AIK har gjort en liknande transaktion vid något enstaka tillfälle, men då har man haft ett stort underskott att kvitta emot, så då har det varit mer eller mindre skatteneutralt. Att dif FF redovisat vinster på sammanlagt 19Mkr de två senaste åren är ju helt sjukt. Jag utgår från att det helt beror på ”försäljningar” till df AB ?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s