"Football-crunch" Premier League klubb till salu för £1?

Som sagt, de mindre klubbar i England som skuldfinaniserat sina spelartrupper börjar nu få sina fiskar varma.

Nu uppges Portsmouths ägare Alexandre Gaydamak vara redo att sälja klubben för £1.

Du som funderar på att köpa bör dock tänka på vad som ingår i priset. Du kommer att få finansiera ett mycket kraftigt driftunderskott då klubbens löner/intäkter ratio säsongen 06/07, enligt Deloittes årliga review låg på så mycket som 90%!

Lägg därtill en befintlig skuld som enligt artikeln ska ligga på £95 miljoner och som förmodligen behöver omfinansieras.

Säkerheter som kan ställas? Enligt artikeln har klubbens tillgångar värderats till endast £50 miljoner.

Do the math… Ridå.

Varför händer detta just nu?
Framför allt då tillgången på pengar och kredit idag är begränsat samtidigt som priset på pengar stigit. (här och här)
Ovan faktum påverkar både klubbarnas balansräkningar och/eller ”hjärteinvesterarnas” personliga balansräkningar.

För klubbar som inte är kassakor utan som istället suger kräm blir situationen mycket knepig.

*******************

Kan problemen dyka upp i allsvenskan? Glöm inte bort att det finns en hel del klubbar som under 2000 talet finansierat sina spelartrupper genom att på förhand kapitalisera framtida spelarförsäljningar (riskkapital i folkmun).

Nu när de stora driftunderskotten ser ut att börja komma (signaler här, här, här, här) kan det ju eventuellt bli problem att finansiera dessa underskott i de fall vissa klubbar redan sålt en betydande del av de framtida kassaflödena. (mer om det här)

Men än så länge är det bara ett worst-case scenario. Samtidigt så klarar inte särskillt många allsvenska klubbar fler än ett år med ett större underskott.

Jag hävdar fortfarande… ”Dra I handbromsen, bli vinnare i framtiden”

5 reaktioner till “"Football-crunch" Premier League klubb till salu för £1?

  1. < HREF="http://fotbollskanalen.se/1.738902/2008/11/26/dif_s_jakt_pa_nya_tranarna_vi_ar_i_tidsnod" REL="nofollow">”Vi är i lite tidsnöd, säger Göran Aral.”<>< HREF="http://fotbollskanalen.se/1.735253/2008/11/24/soren_akeby_valjer_giffarna_for_stokigt_i_dif" REL="nofollow">”…det är för stort kaos i Djurgården…”<>Ja, så mycket smidigare än AIK. Steget före, som vi vant oss vid…

    Gilla

  2. …och så började Blottaren grina på sin presskonferens. Jag är mållös…————————————// Calle RockbäckKronan har mig vetterligen inte fallit gentemot NOK, dock en aning gentemot DKK. Mer däremot gentemot större valutor som EUR och USD. Så nej, allsvenskan kommer inte köpas sönder av den anledningen i alla fall.

    Gilla

  3. Däremot så kanske japanerna shoppar vidare efter Quirinho… Kronan har ju tappat mer än 60% mot Yenen de senaste halvåret. Blottaren sa att den affären visade vilken fantastisk förhandlare han är, men sanningen är att de fick Q så fruktansvärt billig tack vare valutakursen, att de lika gärna kunde slå till…/Flugan på väggen

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s