FotbollsEuropa 2007 – intäkter vs talang

Innan siffrorna för 2008 börjar ramla in kan det av intresse att få ett helhetsgrepp över den europeiska fotbollsmarknaden.

Bilden nedan visar marknadsandelarna för ett antal grupper i Europa. Big5 äger 52% av intäkterna. Sedan kommer… ingenting, innan big5:s lägre divisioner lägger beslag på 16%. Allsvenskan tillhör kategorin ”övriga 1:a ligor” med 15% och superettan ryms i ”övriga lägre ligor”.

UEFA och nationella förbund äger 14% av kakan.
Allsvenskan har 0.64% av den europeiska marknaden. Räknar vi bort UEFA och räknar bara på ligorna blir allsvenskans marknadsandel 0.69%

bild 1. marknadsandelar intäkter exklusive transfer 2007
datakälla: deloiite.pl – ”finansowa ekstraklasa”
(klicka på bilden för högre upplösning)

Det mest intressanta och relevanta vore ju att mäta allsvenskans tillväxt i relation till sin grupp och kanske även gruppen innehållandes Big5:s lägre divisioner då det främst är dit den allsvenska talangen distribueras. Dessa nyckeltal bör förväntas att monitoreras i SvFF:s årliga rapport av de allsvenska klubbars ekonomier. Men än så länge lyser dessa med sin frånvaro.

***********************

Eftersom vi enligt ”Football-Asset-Pricing-Model”* vet att det finns ett visst linjärt samband mellan intäkter och sportslig prestation, kan vi approxmera marknadsandelarna i Europa avseende talang, dvs kvalitet på fotboll.

Antagandet bygger på att FAPM gäller i Europa där all identifierad och därmed känd talang aggregeras till 100%.

UEFA samt nationsförbunden lyfts bort eftersom dessa förbund inte avlönar talang på daglig basis.

Vissa lokala avvikelser kan givetvis påverkas av skattesubventioner, olika redovisningsprinciper, ej redovisade intäkter, ”kreativ bokföring” samt en viss tröghet i distributionen av talang på grund av bundna kontrakt som inte köps loss.

bild 2. approximerad fördelning av fotbollstalang(kvalitet) 2007
(klicka på bilden för högre upplösning)

——————————————-
* se nedan ang ”Football-Asset-Pricing-Model”
FAPM#1
FAPM#2
FAPM#3
FAPM#4

3 reaktioner till “FotbollsEuropa 2007 – intäkter vs talang

  1. Bra jobbat! Läsvärt och lärorikt.Men låt oss slippa anglisismer som ”monitoreras” (följas upp eller annalyseras är tänkbara förslag):”Dessa nyckeltal bör förväntas att monitoreras i SvFF:s årliga rapport av de allsvenska klubbars ekonomier. Men än så länge lyser dess med sin frånvaro.”Den petige tycker nog också att det heter ”rapport om” och att ”dess” borde byta ut mot ”den” eller möjligen ”dessa”, beroende på syftningen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s