Röda siffror för Elfsborg

Det blev röda siffror 2008 för Elfsborg. Enligt Borås Tidning gick klubben 1.5 miljoner back.

Tyvärr har klubben inte publicerat sin årsredovisning men efter de två senaste årens spelarförsäljningar och nettovinst på 14 msek från Champions League kval tar jag för givet att Boråsarnas likviditet är fortsatt stabil.

Och en stark balansräkning är något som Elfsborg har utnyttjat under 2008 bland annat genom ett korttidskontrakt med Lasse Nillson i syfte att maximera nyttan.

Vi ser dock att Elfsborg nu sannolikt toppat sin allsvenska marknadsandel den nya arenan uppgraderade klubben till.

Sedan är det bara att återigen konstatera, sportslig framgång i allsvenskan kostar mer än de löpande intäkterna. Ingen kan längre ifrågasätta det faktumet.

11 reaktioner till “Röda siffror för Elfsborg

 1. Man börjar onekligen undra hur ekvationen ska se ut för en långsiktigt hållbar satsning på sportslig framgång i Allsvenskan. Nu ingår ju förvisso Martin Eriksson-värvningen i det bokslutet så helt rättvisande är det ju inte. Men ändå.Att satsa på talangutveckling och scouting som hammarby gör kan ju vara ett sätt, men utan spetsvärvningarna faller nog det konceptet oxå platt till marken (läs superettan). Och så vips är man inne i en ekonomisk rullning. Dessutom är det ju inte direkt gratis med scouting och talanger heller…Tur att man inte styr någon allsvensk klubb. Då skulle man inte få många timmars sömn om dygnet.Tack för en fantastisk blogg! /hasseman

  Gilla

 2. Sant sant, Martin Eriksson uppges vara med, likaså försäljningen av Johan Wiland till FCK i somras som ju ändå var produktion hos Elfsborg hela säsongen.

  Gilla

 3. saxat ur ditt inlägg.”Sedan är det bara att återigen konstatera, sportslig framgång i allsvenskan kostar mer än de löpande intäkterna. Ingen kan längre ifrågasätta det faktumet.”Finns ett undantag på det. Kalmar FF, topp5 senaste 5 åren och segrare förra året. Med positivt driftresultat alla utom 1 av dessa år tror jag.O ja jag håller på KFF men det du skrev stämde väl inte in där eller?

  Gilla

 4. Till KFF:arenJag tror att Kalmar också kommer att visa sig vara ett bra exempel på att det inte går att driva ett topplag utan förlust. Nu när det gäller att försvara sin position som topplag (från att tidigare varit en mycket lyckad underdog) så kommer det bli betydligt svårare att hålla budget. Alla kontrakt man vill förlänga kommer att bli dubbelt så dyra och nyförvärven så här långt känns minst sagt tunna – trots en bra likviditet. Antingen kommer laget att sjunka i tabellen eller så kommer kostnaderna att stiga. Svårare än så är det inte./Flugan på väggen

  Gilla

 5. /till fluganJo men nu har KFF hamnat top 5 i 5 års tid varav förra året tvåa. Kontrakt skrivs vanligtvis i 3-4 års längder. Så de ökade utgifterna borde redan ha slagit ut på driften för 1-2 år sedan. Men det har inte skett än så länge. Vi får se vad 2008 årsredovisning säger, den kommer snart!/KFF:Aren

  Gilla

 6. Man kommer nog inte se någon större kostnadsökning i Kalmars årsredovisning 2008, förutom vad jag misstänker kan ha varit en engångskostnad i samband med Cesar Santins kontraktsförlängning. De övriga kontrakten bands ju, som du skriver tidigare, och innan spelarna presterade max. Och dessa spelare går nu vidare i karriären. Laget töms på talang (ganska rejält) och in kommer nya, jag misstänker relativt billiga spelare. Om Nanne återigen lyckas överprestera marknaden återstår att se. Och även om han gör det, en klubb utgör inte normen.

  Gilla

 7. KFF:arenJag skrev ”lyckad underdog” med mening. Trots den fina tabellraden har KFF hela tiden behandlats som kusinen från landet på ett helt annat sätt än till exempel Elfsborg.Jag tror att det är slut med det nu. Jag tror att KFF har fått betala betydligt mer för sina lågprofilvärvningar än vad de gjort tidigare – alltså blir truppen dyrare. Samtidigt rinner det ut MYCKET talang ur laget just nu, så risken att hamna 3-5 är överhängande. Det är naturligtvis en bra placering historiskt sett – men inte va dde flesta supportrarna förväntar sig./Flugan på väggen

  Gilla

 8. Jag förväntar mig definitivt en plats bland de fem bästa, men inte att vi lyckas försvara guldet. Och jag tror att den absoluta majoriteten av Kalmar fans kännar likadant. Vi har ett guld, och laget har köpts sönder. Fem spelare ur startelvan är borta sedan förra säsongen och ändå kan vi säkert komma överens om att topp fem är realistiskt, vilket egentligen är helt otroligt för en liten klubb i landsorten. Jfr Hammarbys förlust av Sleyman, Petter, Erkan och Paulinho… Åker Hammarby ur i år?F.ö. en fantastisk blogg/En annan KFFare

  Gilla

 9. Nja. Hammarby hör till ett av undantagen som både går back ekonomiskt OCH sportsligt.Jag tror inte att Hammarby åker ur, men jag har svårt att se att laget ska klara en bättre placering än förra året./Flugan på väggen

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s