Efterfrågan på sport

Efterfrågan på biljetter till hemmapremiären mot Gefle på söndag är förvånandsvärt stark. Sedan ett antal dagar tillbaka är endast ej uthämtade biljetter som kommer tillbaka in till biljettsystemet tillgängliga.

Vad jag kan minnas har trycket inte varit så stort sedan 2004 års premiär mot Malmö FF. Då var förväntningarna rejält uppskruvade efter en spelmässigt formidabel säsong med ett stort silver 2003.

Förutsättningar inför 2009 års hemmapremiär är på papperet helt annorlunda. Ett enligt expertipsen förmodat bottenmöte, uteblivna ”klassförvärv” och en mycket tveksam avslutning på säsongen 2008 borde rimligtvis pressa efterfrågan. Så icke, i alla fall inte till säsongens första match på Söderstation.

*********************
Ett av de stora frågorna inför denna lågkonjuntur har varit hur efterfrågan på sport kommer att påverkas. Erfarenhetsmässigt har man under tidigare lågkonjunkturer inte upplevt någon större nedgång.

Både prisnivån och sportevenemangskonsumenten har dock förändrats under det senaste decenniet vilket skapat stora frågetecken och oro kring klubbarnas intjäning de närmast kommande åren.

I senaste ”Football Money League” har man ännu inte riktigt kunnat observera någon signifikant efterfrågeminskning. Vi ska dock komma ihåg att man här tittat på siffror som sträcker sig fram till juni 2008, det vill säga alldeles alldeles för tidigt i cykeln att för dra några som helst slutsatser.

Dessutom tittar man ju enbart på de 20 ekonomsikt starkaste klubbarna i Europa vilka främst representerar den högsta kvaliteten på produkten fotboll. Denna kvalitet borde rimligtvis besitta en någorlunda hög efterfrågan även dåliga tider.

Ladda ner ”Football Money League” här

*********************
Hur ser det ut going forward?
I England spår Deloitte fortsatt stark efterfrågan på fotboll. Man säger att klubbarna med hjälp av priskorrigeringar och erbjudanden bör kunna klara av att belägga arenorna även under lågkonjunkturen.

”The desire to see live football remains high – and many individuals may choose to cut their expenditure in other areas to retain their season ticket fix. In addition, football attendance is strongly habit forming and also offers a social aspect, and a release – a valuable diversion from the difficulties of everyday life…”

De engelska klubarna har nyligen kommunicerat sina prisstrategier till kommande säsong och vi ser signaler på både oförändrade nivåer samt sänkta priser.

**********************
I USA är det ömsom vin ömsom vatten vad gäller efterfrågan och pris inför den stundande baseballsäsongen. Boston Red Sox:s priser är under stark press (här) och i New York har Mets auktionerat ut sina exklusiva platser för att få dessa sålda inför seriestart. (här)

Samtidigt medger Hal Steinbrenner att priserna för N.Y Yankees exklusiva biljetter är ”höga”, kanske för höga. Samtidigt passar han på att tillägga att efterfrågan för att se klubben är fortsatt stor och att man inför seriestart sålt 35k säsongskort. (här)

”We understand a lot of our fans are struggling. This is the worst recession in most of our lifetimes. At the same time, I think baseball has always been an escape for people and I think what we’re going to provide here for people is an unbelievable experience for thousands and thousands of our fans”

************************
Så vad kan sägas om de närmast kommande årens matchintäkter?
För de flesta klubbarna kan intäkterna sannolikt förväntas minska men man ser ändå ut att ha goda möjligheter att behålla ”konsumenterna” genom ett aktivt arbete med prissättning och försäljning.

Det är viktigt för varje klubb att någorlunda känna till sin egna priselasticitet.
Tidigare undersökningar* i den engelska ligafotbollen indikerade en priselasticitet för ligan i sin helhet på -0.6. ManU hade då en mycket stor konkurrensfördel här med en priselasticitet på enbart -0.2. Priselasticitet kan kort sammanfattas som förhållandet mellan förändrat pris och efterfrågan.

En priselasticitet på -0.2 beteder att ifall priset på produkten höjs med 10%, minskar efterfrågan med endast 2%.

———————————-
* Info från boken ”Winners & Losers” – Stefan Szymanski & Tim Kuypers 2000

En reaktion till “Efterfrågan på sport

  1. Lågkonjunktur = större fotbollsintresseHögkonjunktur = andra intressenDet stödjer den urgamla tesen att fotboll är den lille mannens sätt att känna sig som en vinnare i ett liv han redan förlorat.Ok. Extremt förenklat kanske… men ganska kul;)/Flugan på väggen

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s