Nya ligaformat på remiss i Danmark

Den danska ligan är sakta men mycket säkert på väg mot en 15:e plats på Europarankingen för klubblag.

Jag finner det sannolikt att man redan efter europacupspelet säsongen 2009/10 når denna nivå. Det skulle innebära att även ligatvåan erhåller en plats i kvalet till Champions League. Eller rent konkret, danska ligan plockar ytterligare marknadsandelar i fotbollseuropa.

Som tidigare konstaterats har ligan segmenterat sig där avstånden mellan topp och botten blivit större. Dessutom har klyftorna mellan SAS ligan och Viasat divisionen ökat. Det finns tydliga likheter med utvecklingen i Premier League och den danske ligan har under en relativt kort tidsperiod avancerat på Europarankingen.

Och medan allsvenskan, trots sin jämnhet upplever en efterfrågeminskning, kommer SAS Ligan när den denna helg avslutas att slå alla tiders publikrekord.

Det är även högst sannolikt att polariseringen av ligan förstärks ytterligare när den nya fördelningsnyckeln av TV intäkter träder i kraft i samband med ligastarten i augusti.

Obekräftade uppgifter säger att 33% (jmfr ~70% i allsv) av TV intäkterna ska fördelas lika. 11% baserat på klubbarnas exponering i TV och en stor del kommer att vara prestationsbaserad. Det kommer även finnas incitamenten till talangutveckling eftersom en viss del kommer att baseras på antalet U21 spelare klubbarna ställer upp med.

Den stora prestationsbaserade delen innebär att storklubbarnas subvention till konkurrenterna blir mindre och man kommer ges möjlighet att dra än större nytta av sina demografiska konkurrensfördelar. Segmenteringen och förändringen i tävlingsbalansen för dock med sig ett långsiktigt hot. Vi pratar om risken att ovissheten i mästerskapet samt ovissheten i samband med de enskilda matcherna sakta men säkert förvinner.

Nu har det danska fotbollsförbundet DBU tillsammans med ligaorganisationen Divisionsforeningen beställt en studie av den danska ligastrukturen, den ekonomiska utvecklingen men även förslag på framtida format.

Målsättningen med en framtida struktur ska skapa förutsättningar
– Att främja dansk fotboll nationellt och internationellt
– Dansk klubbfotboll ska nå och bibehålla en 15:e plats i Europa
– De bästa klubbarna ska agera sportsliga och ekonomiska föredömen

Rapporten ger med bakgrund av detta fyra olika förslag på ny ligastruktur.

Extremt kortfattat:
A. Minskning av antalet lag i SAS ligan från 12 till 10. 14 lag i Viasat divisionen. 36 respektive 26 matcher per säsong.
B. 12 lag i SAS Ligan med 22 omgångar med påföljande mästerskapsserie innehållande 6 klubbar (10 matcher). 12 lag i Viasat divisionen med ”uppflyttningsserie”
C. 12 lag i SAS Ligan, 22 omgångar, 12 lag i Viasat divisionen 22 omg. Lag 1-8 mästerskapsserie, lag 9-12 i kvalserie tillsammans med lag 1-4 från Viasat divisionen.
D. 14 lag i SAS ligan, 26 omgångar. 10 matchers mästerskapsserie för lag 1-6. Lag 7-14 spelar i en nedflyttningsserie. 12 lag i Viasat divisionen – 33 omgångar.

Till mästerskapsserierna tar lagen med sig sina mål och poäng.

Struktur C lyfts av konsultfirman som det alternativ som man menar skapar mest nytta både sportsligt och ekonomiskt.

Frågan är om inte de stora klubbarna på kort sikt är nöjda med dagens ligaformat. I kalkylen för alternativ C beräknas nämligen tillväxten bli något högre för klubbarna i de nedre segmenten. Rimligtvis bör dessutom en mästerskapsserie spetsa till konkurrensen och därmed höja priset på sportslig framgång.

Risken med den nuvarande modellen är dock att ”competitive balance” på sikt kan försämras mer än vad efterfrågan på dansk ligafotboll klarar av. Jag hoppas vi får en offentlig debatt som kan bli intressant att följa.

Intressant är även vilka effekter en förändrad struktur skulle få på det allsvenska talangutflödet. Tittar man på kalkylerna i materialet (alt. C) och givet att allsvenskan bibehåller sin affärsmodell, kan vi nog förvänta oss en större efterfrågan på duktiga allsvenska spelare från fler danska klubbar än vad fallet är idag.

Rapporten i sin helhet här

5 reaktioner till “Nya ligaformat på remiss i Danmark

 1. aj aj, mästerskapsserier blir svår sålt på denna sidan sundet. Men det är onekligen en liten gnagande känsla att 16 lag var ett misstag, Norge har också tagit efter hur är det där? Jag gillar absolut inte att lag möts mer än 2 ggr per säsong, en skiktadliga borde gå att uppnå i en liga med många lag också.

  Man undrar ändå vad Lagrell&co håller på med, man tycker att det borde vara panikstämning på förbundet. Ligan tappar placeringar för varje år som går, tidigare har försvaret varit att publiken kommer, men nu gör den inte det heller.

  Gilla

 2. ”man tycker att det borde vara panikstämning på förbundet”.

  Det kan man tycka om man tror att SvFF har ett intresse för allsvenskan eller åtminstone prioiterar den över något annat.

  Om mästerskapsserier och tre möten per säsong inte känns accepterat bland supportrarna är 16 lag det enda alternativet. Jag tycker inte det finns någon grund för påståendet att 16 lag är ett misstag, alternativen är värre. Problemet med 16 vs. 14 lag är att det blir fler matcher med 16 lag och att det kräver en högre grad av planering. AIK tvingades spela två derbyn på två veckor med två matcher däremellan, trots det tvingades AIK spela våromgångens sista match först då med hela två dagars vila för att passa in i TV-bolagens schema. Det är ju en sak om spelarna inte orkar ladda om, men även publiken behöver en viss respit för att orka med det tempot.

  Och nu är det en månads uppehåll samt två veckor innan U21-em ens börjar, förbundets egna lilla fest är tydligen lite mer intressant.

  Gilla

 3. Sånt där duttande mer olika slags mästerskapsserier påminner en lite om forna dagar i Sverige och det var ju inte direkt framgångsrikt. Fotbollspubliken är konservativ (och denna känsla styr hur jag spontant reagerar på ändringar av alla slag) och marginalåskådare som man hoppas nå med dylikt duttande är notoriskt otrogen.

  Om man noterar hur löjligt jämn allsvenskan är, trots 16 lag där där bara ett lag är värdelöst, finns det i dagsläget inga sportsliga grunder för att återigen minska antalet lag eller införa mästerskapsserier.

  Problemet som jag ser det är snarare hur olika mästerskap, såsom U21-EM i år, påtvingar allsvenskan en allt för uppskruvat spelschema under vår/höst för att sedan lämna oss supportrar utmattade för över en månad av total stiltje och abstinens efter ett par veckor.

  Gilla

 4. ”Fotbollspubliken är konservativ”

  Danskarna möts 3 gånger per år och äter pölse – det kommer m.a.o. bli en succé.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s