FAPM #6 – Empiri från franska League 1

Vi har tidigare tittat på förhållandet mellan lönekostnader och sportslig framgång i den engelska samt den danska ligan. Där finns ett tydligt samband mellan lönekostnader och tabellplacering.

Vi kan se ett liknande samband i den franska högstadivisionen – League 1. Tyvärr är observationen från en enstaka säsong vilket gör att residualerna blir större. En längre mätperiod minskar kortsiktiga effekter av bland annat skador, koncentrerad spelaromsättning, ”sportsligt momentum”. Säsongen 2007-08 ser vi ett par tre klubbar som kraftigt underpresterat i förhållande till sina budgetar. (figur 1)

****************
Värt att notera är klubbarnas lönebudgetar skiljer sig mycket mellan topp och botten. Vi har ett spann som rör sig mellan €12.7 miljoner och €75 miljoner. (figur 2)

Förhållandet lönekostnader/omsättning ligger för League 1 på 71% vilket är högst bland ”big5” ligorna.

****************
Sochaux som nyligen rekryterade Charlie Davies hade förra säsongen lönekostnader i storleksordningen €22.5 miljoner. Det är faktiskt endast dubbelt så mycket som danska Bröndby.

Fotbollseruopa har detta transferfönster värderat Davies vars talang anses bidra till att klara av och producera ”produkten fotboll” motsvarande Sochaux årliga omsättning som ligger i intervallet €30 till €40 miljoner.

****************
Ineum Consulting and Euromed Management har i samband med sin årliga rapport “Football Professionnel, Finances et Perspectives” lagt fram ett förslag om att banta League 1 från 20 till 16 klubbar inkluderat ”play-off”.

Det främsta syftet är att stärka ligans konkurrenskraft i Europa samt jämna ut tävlingsbalansen inom ligan. Detta genom att koncentrera talangen hos färre klubbar. Konsekvensen av en bantad liga blir att färre klubbar delar på pengarna från TV rättigheterna. Man uppskattar den totala omsättningsökningen till €150 miljoner per år.

****************
De franska TV rättigheterna är tecknade av Canal Plus samt Orange. Avtalet slöts i februari 2008 och har en löptid från 2008 till 2012 till ett värde av €668 miljoner per säsong. €15 miljoner av dessa kommer från rättigheter sålda utanför Frankrike.

Det årliga bidraget till League 2 är €101.8m (15%). League 1 fördelar TV pengarna enligt nyckeln 50-30-20 där 50% splittas lika, 30% efter tabellplacering samt 20% baserat på exponering i TV de senaste fem säsongerna.

(för högre upplösning – klicka på bilden)
figur 1
: övre bilden – sambandet mellan budget och sportslig framgång
undre bilden – sambandet mellan löner och tabellplacering
Franska högstaligan säsongen 2007-08.

saxat från: DNCG Rapport Annuel de la saison 2007-2008 – Ligue 1 Statistiques Financières

(för högre upplösning – klicka på bilden)
figur 2: Lönekostnader i d
en franska högstaligan säsongen 2007-08.
saxat från: DNCG Rapport Annuel de la saison 2007-2008 – Ligue 1 Statistiques Financières.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s