osynliga handen noterar

BK Häcken ser ut att vara en klubb som ödmjukt har accepterat sin plats i svensk fotbolls värdekedja. Klubben har på ett framgångsrikt sätt levererat spetskvalitet till allsvenska klubbar högre upp i kedjan och på så sätt delfinansierat sin verksamhet.

Bland spelare som sålts vidare till allsvenska konkurrenter senaste 10 åren hittar vi Kim Källström, Tobias Hysén, Teddy Lucic, Jimmy Dixon och Dulee Johnson.

Denna talang har bidragit till att producera en högre marginalprodukt hos andra allsvenska klubbar än vad den hade haft möjlighet att göra på Hisingen.

I samband med Kim Källström transfern tjänade dessutom BK Häcken mer pengar än Djurgården och dess investerare(här). Häcken har återinvesterat en stor del av sina transferpengar i ungdomsverksamheten och man kommer även i framtiden att kunna scouta och utveckla talang på sin lokala marknad (här) – bravo!

Däremot producerade Källström under sina sista två allsvenska säsonger, en mycket högre nytta till produkten Djurgården samt produkten allsvenskan.

Produkten Djurgården belönades med ett antal titlar och produkten allsvenskan belönades med en högre spets avseende talang, och så småningom med ett mycket förmånligt TV avtal åren 2006-2010.

2 reaktioner till “osynliga handen noterar

  1. Häcken bjuder till, nu ska även storlagen också göra det, genom att köpa dessa spelare! Vi behöver att topplagen i Sverige ska sköta sin inhandling av spelare á la Bayern München. D.v.s. att köpa det bästa ur den egna ligan. När vi får ett sådant utvecklat system kan vi även se framgångar i europa.

    Gilla

  2. fick Häcken 16 av 17,9 miljoner?? Det är helt ofattbart… Vad är det för övergångar dif går med på? Jag tror dock att djurgården, som du skriver, tjänar på det i slutändan… men övergången är ju absurd.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s