"Finansiell doping"

Arsene Wenger beklagar sig över ”finansiell doping”, – such a clishe.

Jag kan till viss del hålla med, men hur ska man egentligen definiera och förhålla sig till termen ”finansiell doping”?

Kan inte det vara finansiell doping när Arsenal värdepapperiserar sin nya arena genom att emittera en obligation och paketera den i Ambacs portfölj? Tack vare det fick man en lägre finansieringskostnad och kunde, förutom den utökade publikkapaciteten, även öka sitt täckningsbidrag från ”match-day-revenues”?

Real Madrids och ManCitys spenderande påverkar givetvis de engelska topp 4 klubbars kostnad för sportslig framgång. Å andra sidan har ju Arsenals större kostym en påverkan på dess konkurrenter lägre ner i kedjan.

That´s the name of the game.

Vi behöver heller inte gå över ån för att hitta exempel.

Djurgården Fotboll AB har genom årens lopp rest ca 60 miljoner i eget kapital och investerat i spelare. Skulle det kunna anses vara finansiell doping? (även om man just nu mest känner av biverkningarna)

Elfsborg som lånade pengar för att få till en hävstång lagom till invigningen av den nya arenan och tack vare det kunde ta hem Anders Svensson m.fl. Var det finansiell doping?

Eller varför inte ta alla andra allsvenska riskkapitalmodeller som dykt upp? Här lånar man bara pengar av framtiden för att kunna få en hävstångseffekt.

Eller är det när en kommun går in och lånar ut pengar för att Helsingborg ska klara av den hårda allsvenska konkurrensen och inte gå under. Och för att citera ordförande Fredin efter att ha redovisat 15.6 miljoner i villkorade kapitaltillskott från kommunen i den senaste balansräkningen:

”– Vi hade kunnat gör oss kvitt den skulden, men det hade gått ut över det sportsliga. Då hade vi inte alls haft den starka spelartrupp som i fjol till slut nådde en fjärdeplats med snudd på en tredje i allsvenskan

Utan det kommunala lånet hade ju priset för sportslig framgång varit lägre för andra allsvenska klubbar. Finansiell doping eller inte?

Lilla Trelleborg då? Tack vare ett villkorat lån som fixade elitlicensen behövde man inte sälja Rasmus Bengtsson till random allsvensk konkurrent i vintras. Finansiell doping?

Vi kan göra listan från världens hörn och kanter oändligt lång. Ju större klubb och starkare varumärke, desto högre nominella belopp. That´s the name of the game.

En reaktion till “"Finansiell doping"

 1. Enligt denna artikel som jag läste imorse: http://www.timesonline.co.uk/tol/sport/football/premier_league/arsenal/article6795215.ece

  Så menar Wenger att det finns en skillnad mellan ”skulder” och ”skulder”. Han anser att det är okej för ett fotbollslag att låna pengar, om de på egen hand genom egna intäkter kan betala för dem. Finansiell doping menar han är när en klubb som egentligen inte kan balansera höga övergångar får råd med det, så som det har blivit med Chelsea och Man City. Dessa två klubbar har blivit finansiellt ”dopade” då deras ägare har skjutit till onaturligt mycket pengar.

  På senare tid har Real madrid fått utstå mycket kritik för sitt spenderande på transfermarknaden, men människor glömmer snabbt att real madrid har den störa omsättningen samt vinsten hos klubblag och förmodligen kan ”balansera” dessa lån till spelare genom ytterligare intäkter som förvärven medför. (Se tidigare ”galacticos” eran). Detta är dessutom en klubb som ägs av sina ”medlemmar”. (sedan kan man diskutera den ekonomiska hjälp klubben fått historiskt av staden madrid etc.)

  Hur som helst, Vore intressant att analysera den svenska sättet att styra fotbollsklubb, det finns flera vägar att gå, varav real madrid och barcelona är ett exempel med ”medlemmar” som äger klubben, men samtidigt i den andra änden, flera av de engelska klubbarna som ägs av utländska intressenter, pool, man u, man city, chelsea…

  För mig som är djurgårdssupporter är de sorgligt att se mitt lag, som ägs av föreningen men som ska styras av sina ”medlemmar”. Intressant här är att när styrelse etc, ska väljas, görs detta i små lokaler, som omöjligt kan rymma alla medlemmar, dessutom informeras dem dåligt så att själva möjligheten är ytterst begränsad. Snacka om problem med organisationen….

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s