Utslagning banar vägen för framgångar i Europa

Det har länge pratats om bristen av en segmenterad allsvenska men de två senaste säsongerna har vi för första gången på mycket längre börjat kunna skönja ett mer utkristaliserat topp 4 skikt. Till stor del är det en produkt av sämre konkurrens i och med Hammarbys och Djurgårdens dåliga prestationer.

Hammarby är ute och snart kanske även Djurgården. Helsingborg hänger på en skör tråd som sakteligen håller på att brista. Konkurrensen i det övre skiktet håller på att minska. Något som bäddar för stabilitet och mer utrymme för misstag för de lag som idag har parkerat däruppe.

Att AIK skulle missgynnas av en utslagning av produkten Stockholm är nog snarare mer myt än verklighet. Det man förlorar i derbyintäkter sparar man sannolikt in i form av lägre konkurrens. Även om de största vinnarna bör rimligtvis finnas utanför huvudstaden.

Återkommer med närmare analys.

11 reaktioner till “Utslagning banar vägen för framgångar i Europa

 1. Nja, dra nu inte förhastade slutsatser, bara för att Bajen åker ur. Mina anlyser tyder på det omvända, att kriteriet för att vinna SM guld de senaste åren kräver att man åkte ur eller vi kvala sig kvar i allsvenskan för 5 år sedan.

  Det kan kanske trösta er bajare?

  /Mattias

  Gilla

 2. Mattias
  Allt hänger naturligtvis hur topplagen sköter sina kort nu.

  Men min magkänskla säger att vi går mot ett paradigmskifte.
  Efter en period med mkt stor konkurrens har vi sett en mindre utslagning vilket ju gynnar de som lyckats bibehålla sin marknadsandel.

  Nu följer en viktig positioneringsperiod. Det kräver naturligtvis en hel del, men förutsättningarna är bättre än på mkt längre.

  Gilla

 3. Detsamma kunde sägas när MFF, Djurgården, AIK och IFK haltade i serien. Men trots allt så är det inte så enkelt. Det är fortfarande dyrt att behålla sina spelare och ännu dyrare att värva värva nytt.

  AIKs ekonomi ser allt annat än stabil ut. IFK har sålt av redan i somras och gick på ångorna nu på slutet. IFE började wobbla redan efter två försäljningar och KFF… ja de vet jag inte riktigt var de står.

  Nä, jag tror jämnheten kommer att bestå ytterligare ett tag.

  /Flugan på väggen

  Gilla

 4. Flugan
  Jag hör dig. Men du har ju väldigt få klubbar som rimligtvis kan utmana underifrån. Och då ges helt plötsligt godare förutsättningar till den där kontinuiteten i övre skiktet.

  Tar du bort Hammarbys och Djurgårdens(om de nu ryker) (och Öis) intäkter och ersätter med Assyriskas, Åtvids samt Mjällbys förväntade allsv intäkter (lär hamna i nivå med TFF, Gefle) så blir vinnarna de klubbar med högst omsättning.

  De 4 till omsättning största klubbarnas marknadsandel ökar relativt mkt.

  Du har ju rätt att det är dyrt att behålla spelare och dyrare att ersätta. Men det blir lättare om två större spelare som konkurrerar om talang försvinner.

  Men den inhemska konkurrensen om känd talang blir lägre vilket rimligtvis sänker priset, givet att spelarna inte är tillräckligt attraktiva för utlandet (alla får inte plats i Danmark).

  Det är inte säkert att det blir så, men kartan kan faktiskt målas om.

  Gilla

 5. ”Känd talang” är i det här fallet inte en homogen vara, så prissambandet är väl inte helt klart. Management ska heller inte underskattas.

  Gilla

 6. Adam
  Du har naturligtvis rätt där och jag skulle vilja lägga till tur och tillfälligheter. För tänk om Jesper Jansson inte fått det där samtalet från sin hövding och bytet Daniel Andersson vs Pierre Bengtsson kunde fullföljas. Öhrlund till Rosenborg hade faktiskt kunnat påverka utgången.

  Vi kan omöjligtvis veta exakt om framtiden.

  Men det vi har sett i slutet av 90 och hela 2000 talet, är att allsv har präglats av en kommersialisering. Vi har upplevt en mkt stark tillväxteperiod.

  Vi har upplevt en ”rat-race” i jakten på marknadsandelar.

  Konkurrensen ökade lavinartat och till sist drabbades de som inte klarade av den av utslagning. Branschen stabiliseras. Vi känner egentligen igen förloppet från andra branscher.

  Gilla

 7. Ah, intressant resonemang. Tre stor(stads)klubbar åker ur och tre bygdelag tar sig upp. Skillnaderna i omsättning mellan en tänkt botten och en tänkt topp ökar rejält. Intressant förutsättningar för 2010. Men jag tror inte avståndet från topp4 till mittenskiktet är långt alls: ÖSK och MFF kan definitivt överta vilken position som helst av årets medaljörer redan till nästa år. Det enda de saknar är stabiliteten att leverera resultat match efter match. Deras trupper och ekonomi är i paritet med toppen. De kan vinna hela grejen. Det ska bli mycket intressant att följa KFFs silly season. Föreningen kommer att växa ur sin för trånga kostym, ny arena börjar byggas, samtidigt som en ny era i truppen tar vid. Hela stommen sånär som på tre spelare blir egentligen ett helt nytt lag 2010. Lyckas Nanne hamna topp fem även 2010, då är han verkligen ett geni.

  /KFF

  Gilla

 8. Anonym said…
  Hehe du får nog ta av dig hatten för Topp 4 ska KFF hamna i alla fall enligt Bet365. Nästa stjärna vi värvat är helt klart Assis, han övertygar stort.

  IFE 4.0
  IFK 5.0
  KFF 6.0
  HIF 8.0

  /KFFaren

  **************************

  den 16 mars 2009 14:16
  OH said…
  Köper folk på 6.0? Kanske ska ställa ut lite odds själv *host*

  Felprissättning 🙂

  den 16 mars 2009 18:07

  **************************

  Hur slutade tabellen nu? 🙂
  Du skulle nog ha spelat på KFF ändå!

  KFF har sveriges bästa tränare och sålänge Nanne styr skutan så kommer KFF tillhöra toppen.
  Nästa år slutar vi topp fyra igen.

  /KFFaren

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s