Entry barriers

Hur mycket kostar det att köpa sig en klubb i den absoluta toppen i fotbollseuropas värdekedja? Det finns två olika sätt att göra det på. Köpa en klubb som reden befinner sig i toppen eller köpa en sämre klubb och förvärva talang med syfte att klättra upp dit. I slutändan blir priset förmodligen detsamma.

Vill du som ägare direkt komma in på absoluta toppen lär det kosta dig drygt £1 miljard. Det är mellan tummen och pekfingret det som lär krävas för att köpa loss Manchester United från Malcolm Glazer.

Roman Abramovich valde den andra vägen och köpte det 2003 halvmediokra Chelsea för ungefär £200 miljoner. Därtill har han fått stoppa in ytterligare runt £500 miljoner för att än idag finansiera de röda siffrorna klubben årligen redovisar.

Shejk Mansour Bin Zayed al-Nahyan valde samma väg som Roman. Hittills är notan uppe på ca £400 miljoner men det lär som sagt krävas ytterligare en halv miljard pund från hans ficka.

Europas största klubbar har genom årens lopp byggt upp mycket stora inträdesbarriärer och det krävs en långsiktigt komittad sockerpappa för resan till toppen ska vara realistisk.

Vad gäller Manchester City så krävs det än mer extraordinär talang vilket innebär att lönekostnaderna måste tredubblas från senaste bokslutets £40 miljoner. Jag förväntar mig att innevarande säsongs bokslut kommer att visa ännu rödare siffror än de som nyligen presenterades. Det har ingenting med konjunktur att göra. Det är det som är priset för att komma in på den marknad som Europas toppklubbar har skapat.
————————–
1 GBP ~ SEK 11.4

7 reaktioner till “Entry barriers

 1. Undrar vad det – teoretiskt – skulle kosta att skapa ett allsvenskt lag som kvalificerar sig till CL?

  Alltså – hur mycket externa stålar krävs det för att matcha danska, norska och kanske till och med holländska lag om de bästa spelarna?

  Scenario A)
  Man får tre år på sig – det vill säga lägre kostnader för inköp med allt högre kostnader för att behålla de förädlade spelarna.

  Scenario B)
  Köpa färdiga spelare och fixa det på 1-2 säsonger.

  /Flugan på väggen

  Gilla

 2. Inträdeskostnaden för det måste ha sjunkit dramatiskt när UEFA i år ändrade seedningsgrupperna för C.L-kvalet. Minns inte vilka andra ligor som hamnade i poolen med allsvenskt motstånd, men inträdeskostnaden bör rimligtvis ligga i dagens omsättningsskillnad.

  Gilla

 3. Intressant frågeställning.

  Bröndbys börsvärde är motsvarande 205 miljoner kronor. I det borde det rimligtvis finnas en sannolikhet inprisad för att genom någon av de två CL kvalplatser som kommer att finnas going forward, kvala in till Champions League.

  Jag slår till med det dubbla beloppet som en svensk investerare ska kunna garantera. Men inte nödvändigtvis behöva spendera allt.

  Givet att ingen annan sockerpappa dyker upp och höjer kostnaden i form av en annan konkurrerande klubb.

  Men som anonym skrev och med lite TUR kan det ju räcka med en mycket mindre insats.

  Gilla

 4. OH, skillnaden är väl ganska stor på att köpa färdigt lag (Man Utd går väl med vinst och skulden är väl Manchesters egna?)än att bygga upp nytt lag, där risken är större att du köper spelare för onödigt mycket pengar som inte presterar i den nivån (Santa Cruz, Man City) du skrev en grym artikel om Glazaers skuld i Man United, kan du inte köra en likadan på exempel Chelsea eller Man City, om hur de finansierar köpen och hur bolaget (lagets skuld) ser ut. vore intressant om uåålägget är lika, för vad jag kan googla så vore Man United en ganska bra affär för Fam. Glazer om de skulle sälja idag.

  Gilla

 5. Mr H. Det kommer faktiskt en uppföljning på ManU imorgon.

  Skillnaden med Chelskis och ManCitys skuld är; det är ägarnas egna pengar. Någon gång i framtiden hoppas de säkert nå break-even på årsbasis.

  Både Roman och Sheiken har faktiskt konverterat skulden till eget kapital i samband med de senaste boksluten. Förvisso en lek med papper och penna. Klubbarna går ju inte med vinst för det 🙂

  Här ville jag dock bara belysa det nominella priset på att kunna köpa upp sig till den absoluta toppen. Här skulle man ju inte rekommendera banklån som finansieringsstruktur då risken är, precis som du skriver, hög. Det var exakt det som Leeds försökte göra.

  Det svåra är ju att få loss de spelarna man verkligen önskar ha. Och sedan direkt få dessa att fungera.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s