Transferflöden – England

Som jag skrev i ett tidigare inlägg förväntas det vara PL-klubbarna med hög wages/revenue ratio samt klubbarna lägre ned i ligasystemet vilka för tillfället upplever kärva tider.

En viktig finansieringskälla för dessa klubbar är handel med spelarkontrakt. På så sätt ökar de kapitalomsättningshastigheten på sina tillgångar. Denna vinter har transfermarknaden visat sig vara extremt trög. Earnst & Young gjorde en ögonblicksbild efter ca två veckor in på det nya året.

När ovan nämnda finansieringskälla minskarökar istället klubbarnas kortfristiga lån med framtida tv-intäkter som säkerhet. I sista hand förväntas ägarna låna ut likvida medel till sina klubbar.

Vi ska komma ihåg att de två föregående vintrarna har varit extrema och bör naturligtvis inte användas som norm. Ändock har aktiviteten varit lägre än tidigare år. Jag förväntar mig däremot att vi ser en överreaktion och att vi redan i sommar får se en korrigering även om prisnivån på spelare lägre ned i kedjan rimligtvis blir lägre.

Dels har vi ett VM slutspel där nya stjärnor kanske tänds på fotbollshimlen och driver talangen uppåt i näringskedjan. Dels så betalas merparten av tv pengarna ut under sommaren vilket generellt ger en mycket högre aktivitet under sommarfönstren.

Och när Mancinis smekmånad snart är över kommer det återigen att bränna till i scheik Mansours plånbok.

Vi ska även komma ihåg att toppen på fotbollspyramiden upplever en fortsatt stark efterfrågan på produkten fotboll. Något som till viss del säkerställer balanserna lägre ned i kedjan.

Låt oss titta på hur transferflödena går i det engelska ligasystemet. Vi får inte heller glömma bort att mer än hälften av transfersummorna hamnar utomlands där flödena mycket sannolikt följer en liknande väg. Den minskade transferaktiviteten når på så sätt även marknader långt ner i kedjan, däribland allsvenskan. En helhetsbild finns sedan tidigare beskriven här.

källa: deloitte annual review of football finance 2009
Figuren visa pengaflöden i samband med transfer av spelarkontrakt säsongen 2007/08.
Totalt förvärvade de engelska klubbarna kontrakt för £779miljoner. £451 miljoner hamnade utomlands och £328 miljoner fördelades till klubbarna och divisionerna enligt figuren ovan.
Ju mindre pengar byter ägare högst upp i hierarkin, desto sämre likviditet blir det längre ned.

En reaktion till “Transferflöden – England

 1. Någonsin tänkt på den matematiska formeln för att producera talanger själv. Talang kostnad/Värde av talang (inkl. den talang man säljer, ex Arsenal och Bentley), jämfört med benchmark för att värva talang som platsar

  Hur ofta får man upp en talang ur sin egen akademi som är av värde.

  Speciellt idag när även kampen om den extra ordinära talanger i unga åldrar (14-20) är stenhård.

  Vad tror du OH?

  Mr H
  P.S pratar om c:a top10 i PL

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s