Emerging markets update – Ekstraklasa

I skuggan av de stora ligorna avslutades i lördags så även den polska Ekstraklasa. Lech Poznan blev polska mästare när man på hemmaplan säkrade guldet efter en 2-0 seger mot Zaglębie Lubin. Lech som de senaste åren varit den kommersiellt starkast lysande stjärnan på den polska fotbollshimlen har därmed lyckas att förvalta sin ökade marknadsandel även ute på planen.

Lech Poznan, utveckling av intäkter i PLN.
1PLN~SEK 2.4
saxat från deloitte.pl
finansowa ekstraklasa 2009

Klubben har under den i helgen avslutade säsongen dels spelat sina matcher på reservarenan, dels fått avsluta säsongen på den ännu ej färdigställda egna stadion som efter ombyggnaden kommer att rymma lite drygt 40k åskådare. Osynliga Handens korrespondent i Polen rapporterar att biljetterna till lördagens match var den överlägset mest efterfrågade varan i regionen.

2010-04-14 Stadion Miejski w Poznani. Arenan förväntas vara färdigställt i höst. I och med klubbens titel kunde tajmingen knappast vara bättre. Arenan har under våren, på grund av ombyggnaden, rymt 13500 åskådare och klubben har i det närmaste haft slutsålt under vårens matcher.

Ekstraklasa är en relativt segmenterad liga som dock är långt ifrån extremfallen i Europa. Enligt den senaste upplagan av UEFA:s The European Club Footballing Landscape, var ration som mäter förhållandet mellan de fyra största klubbarnas intäkter i relation till hela ligan, 2.9 (allsvenskan 1.8). Under 2000 talet har ligan dominerats av Legia Warzawa samt Wisla Krakow som bortsett från årets mästerskap samt säsongen 2006/07 vunnit rubbet. Trots denna dominans har ligan utvecklats och konkurrensen i toppen har ökat. Tillväxten är stark och det finns fler potentiella utmanare med demografiskt gynnsamma förutsättningar.

Intäkter hos 21 av de polska klubbarna säs 2008/09. Observera gärna de gröna staplarna som 2008/09 var klubbar i den andra divisionen.
saxat från deloitte.pl
finansowa ekstraklasa 2009

En av potentiella toppklubbar är Lechia Gdansk som gjort en beundransvärd resa de senaste åren. Efter en längre periods harvande i avgrunden där man så sent som 2002 spelade i den sjätte divisionen tog man sig upp till Ekstraklasa efter säsongen 2007/08. En resa som hade varit mindre trolig om ligan hade monopoliserat marknaden än mer än dagens modell med 16 lag. Gdansk som är Polens fjärde största stad bygger för närvarande Baltic Arena. Lechia Gdansk kan därmed ges hyfsat goda förutsättningar att växa och ytterligare spetsa till konkurrensen och på så sätt utveckla produkten polsk ligafotboll.

Ekstraklasa har makroekonomiska faktorer som arbetar för att kunna stärka ligans position på den europeiska scenen. 2009 var Polen det enda landet i EU som hade en positiv ekonomisk tillväxt. 2010 förväntas tillväxten bli 2.5-3% för att öka ytterligare under 2011. Medelklassen växer sig stadigt större och med den växer även den potentiella marknaden för produkten fotboll och dess tre huvudsakliga intäktskällor, matchdag, reklam&sponsring samt sändningsrättigheter.

Klarar den polska ligafotbollen att behålla sin marknadsandel på den nationella premium-sport-rättighetsmarknaden så kan tv intäkterna växa på själva tillväxten. Värdskapet av EURO2012 kan dessutom tänkas ge en hävstång på denna marknad i och med ett ökat intresse för fotboll som kan generera en högre efterfrågan och därmed ökad marknadsandel. De nuvarande sändningsrättigheterna för Ekstraklasa, som polska Canal+ äger större delar av, löper ut efter säsongen 2010/2011.

Distributionen av kanalbolagen inom landet kommer att förbättras kraftigt de närmaste åren. Det finns ungefär 13 miljoner hushåll i Polen och idag har ungefär en tredjedel tillgång till kabel tv. 40% hade tillgång till marksänd digital TV år 2008 (jmf 93% i Sverige) och endast 0.2% av hushållen hade en DTT box. 2011 förväntas hela Polen vara täckt av det digitala marknätet.

Prognos för den globala marknaden satelit/kabel television. Under 90 talet exploderade fotbollens intäkter från sändningsrättigheter. Denna utveckling bidrog till den omallokering av talang som vi har sett med ökade gap mellan och onom ligorna. Är progosen någorlunda korrekt så kan vi förvänta oss en viss omdistribution av talang från väst- till östeuropa.
Saxat från economist.com

22 reaktioner till “Emerging markets update – Ekstraklasa

 1. Underbart inlägg! Det är dessa ligor och dess klubbar som får mig att behålla tron på fotbollen. Klubbarna du tar upp ska bli intressant att följa för att sedan jämföra med våra kära Allsvenska klubbar. Jag tror att vi om tio år kommer säga ”vi ska kanske titta på vad de gjorde i Polen.”
  Go Polen! Go Osynliga Handen – Sveriges i särklass bästa idrottsekonomiska blogg.

  Gilla

 2. O.H: En helt absurd idé men om nu toppklubbarna är så pass beroende av varandra och det är de som skapar värdet på tv-avtalet vore det inte då en investering från klubbarna i ett konkurssmässigt bajen (och rycka upp klubben på fötterna igen) ett sätt för de att fortfarande behålla sina högre intäkter? dvs gnaget och dif torskar på att bajen inte lirar i samma serie? Intresset sjunker, sponsorpengarna sjunker osv… vart jag vill komma är berondeförhållandet mellan de tre sthlmsklubbarna framförallt är starkare än vad vi tror…En absurd tanke förstår jag men med det resonemang du för och med de fakta du presenterar behöver den inte vara alltför tokig…

  Tommy J- hit med stålarna!

  Gilla

 3. Allsvenskan valde förra året att investera lika mycket, om inte mer, pengar i tff än i bajen. Vad blev avkastningen på det beslutet?

  Glöm subprime-allsvenskan. Toxic waste-allsvenskan är här … resultatet av flera års idiotiska, kryptokommunistiska idéer om småklubbarnas ”demografiska handikapp” som nu blivit hela fotbollssveriges cancersvulst.

  Gilla

 4. Adam och OH

  Som någon nämnt tidigare så kan vi gnälla hur mycket vi vill, men fördelningen av pengar kommer inte att förändras inom överskådlig framtid. Har man en gång tagit steget är det mycket svårt att backa.

  Så länge klubbarna som tjänar på fördelningen är i majoritet och inte ”storklubbarna” skaffar sig lite cojones kommer fördelningen att kvarstå. Det enda som skulle kunna förändra detta är att TV-bolagen ställer det kravet, vilket iofs inte är helt orimligt om ligan fortsätter att sjangsera. TV-bolagen kommer att nedvärdera värdet på rättigheterna när tittarsiffrorna sjunker.

  /Flugan på väggen

  Gilla

 5. Flugan,
  Ja, du har rätt i det senaste.

  Över tiden kommer marknaden att korrigera denna ”anomalie” genom att värdet på rättigheterna minskar vilket ut ett konkurrensperspektiv missgynnar de mindre klubbarna mest.

  Såg fö att TV4 gruppen sålt 35% av Canal+ till Telenor för ett par veckor sedan. Betydligt lägre värdering än vad de köpte hela bolaget för 2008. En del kan förklaras genom att det bara är en minoritetsopost. Men någonstans finns ju värdet på PL rättigheterna inprisade.

  Anonym,
  HFAB kan knappast hoppas på ”bail-out” från sina konkurrenter. Även om de kanske på kort sikt förlorar marginellt med intäkter så är en minskad konkurrens i Sthlm gynnsam för båda klubbarna på längre sikt. Färre aktörer som tävlar om talang och företag.

  Felix,
  Denna uträkning stämmer, givet att allt annat lika och det är år1 i denna regim.

  och

  denna ovan nämnda distributionen i absoluta tal förutsätter att ligans samtliga klubbar hade fattat exakt likadana beslut under en 50-25-25 regim som man gjorde under den nuvarande 74-13-13. Jag är inte säker på att så hade varit fallet.

  Gilla

 6. OH

  Nja… rabatten för C+ beror nog snarare på de rättigheter som Telenor sitter på och släpper till Canal Plus.

  Jag är faktiskt lite imponerad över att TV4-gruppen får ut så pass mycket. Även om Scherman pratar om bästa året någonsin 2009 så är det ett faktum att Canal Plus har tappat rejält. Nu kan det ju ändras snabbt, men inte utan rejäla investeringar i rättigheter. Något som de eventuellt har fått loss pengar till nu… Att ett köp av Canal Plus aldrig skulle bära sig som investering sätt måste TV4-gruppen ha vetat. Till och med en ekonomisk illitterat som jag fattar ju att en årlig vinst på 40 miljoner kr knappast kan ses som en bra ränta på en investering på 3 miljarder kr.

  /Flugan på väggen

  Gilla

 7. btw, Saxat fràn G&S rapporten om VM 2010.

  Football in Poland and Ukraine:

  Poland’s economy has decoupled from the performance
  of the national football team in the past decade. A star
  performer in the European economics game (with
  average real GDP growth of 4.5% in 1996-2009,
  compared with Germany’s 1.1% in the same period),
  Poland did not progress beyond the first round in the
  2002 and 2006 World Cups, or in the 2008 Euro Cup,
  and did not qualify for the 2010 World Cup. Thanks to
  hosting Euro 2012, the country will be able to participate
  in the tournament without the need to succeed at the
  qualifying stage.
  Ukrainian football has not fared any better, whereas its
  economic performance has been solid but rocky
  (average growth of 4% in 2002-2009). It started well—
  Ukraine reached the quarter-finals in its very first World
  Cup appearance in 2006. After that, though, it did not
  qualify for the 2008 Euro Cup or the 2010 World Cup,
  even though its star player and the national team’s
  captain, Andriy Shevchenko, is one of the top scorers in
  the history of European football. Hosting Euro 2012 will
  allow Ukraine, like its neighbour and co-host, to avoid
  the qualifying stage this time.

  Mr H

  Gilla

 8. Mr H

  Nu har ju inte klassen på landslagsfotbollen så himla mycket med tillväxt och välfärd att göra. Om jag ska uttrycka mig milt. Att ligan växer med ekonomisk tillväxt har ju att göra med att man kan behålla bra spelare längre och till och med värva till landet. Landslagsfotbollen är ju vad den är… Om man inte börjar tillåta samma regler som i friidrotten där t ex Qatar har värvat hela sitt löparlandslag från Kenya.

  /Flugan på väggen

  Gilla

 9. Ett sätt att få till stånd en förändring av 74-13-13-systemet är att samtidig minska andelen till Superettan. En övergång till 50-25-25 och minskning av SE:s andel från dagens 20 till 11 %, skulle innebära att ytterst få allsvenska klubbar skulle få mindre TV-pengar än idag. Enligt min beräkning utifrån 2009:s utfall skulle endast ÖIS (-30k)och Gefle (-150k) förlora på en sådan fördelning. Självklart skulle de mindre klubbarna förlora marknadsandelar (och därmed en del sportslig konkurrenskraft) till de stora och medelstora klubbarna. Men de stora förlorarna är förstås Superettans klubbar vars tv-pengar halveras. Djävulens advokat skulle dock påpeka att en högre placeringsbaserad del troligen skulle leda till att ännu mer överinvesteringar.

  Gilla

 10. MrH, har som hastigast skummat igenom rapporten. Det polska landslaget har f.ö varit en rätt så sorglig historia ända sedan det magiska 1982.

  Felix, ett annat möjligt alternativ är att sälja namnet till allsvenskan och lägga in dessa pengar till denna pool. Djävulens advokat har en poäng. Den franska ligan hade fram till 2005 en fördelning där ca 80% delades lika. Man minskade till denna del till 50% och ration löner/omsättning har stigit i ligan. Å andra sidan har Lyons dominans brutits.

  Flugan, 35% för 785m ger en värdering på 2 yard. De fick som du skriver rättigheter, sas ligan och de danska FIFA2010 från telenor. Frågan är hur mycket de är värda för tv4, dvs hur väl de klarar av att kapitalisera på dessa rättigheter?
  Du har rätt att 3 yard var ett högt pris, men kanske strategiskt nödvändigt?

  Gilla

 11. http://bit.ly/dy4c03

  MFF: TV-avtalet
  är en katastrof

  ”Ska vi få en allsvenska som på allvar kan börja konkurrera med våra grannländer måste vi tänka om. Vi måste våga lyssna på de lag som är beroende av publiken och som har potential att locka de stora åskådarskarorna. Och som har potential att lyfta Allsvenskan. Dagens politik gynnar enbart de mindre klubbarna, på direkt bekostnad av de stora. Som MFF.”

  Gilla

 12. Ja, vi får väl se när bläcket torkat på ett nytt tv-avtal.

  På andra håll så börjar man anpassa munderingen efter vindförhållandena. Tommy Teorin är skicklig på att vända kritik mot sina egna idéer till … egna idéer. Plötsligt är det han och ingen annan som kom på att gräset inte varit grönt i mars sedan dackefejden. Tur att någon visar handlingskraft i alla fall…

  http://bit.ly/dzwXJ8

  Gilla

 13. Flugan på väggen

  Det är ju exakt det de säger i GS rapporten att ekonomisk utveckling och landslags fotboll har i princip noll korrelation.

  Mr H

  Gilla

 14. Me like Felix och OHs idé om att sälja namnet på Allsvenskan. Jag tycker vi gör både och. Revolution, baby.

  /KFF

  Gilla

 15. Frågan är hur mycket vi kan hoppas på att namnrättigheterna ger – mindre än 1% (PL) eller knappt 4 % (Extraklassa) av den årliga omsättningen?

  I dagsläget betalar Svenska Spel 35 Mkr för att vara huvudsponsor och då ingår i storsett allt utom namnet. Jag skulle tro att en annan aktör skulle betala 35-45 Mkr per år för namn- och huvudsponsorskapet. Men då tror jag inte att vi kan räkna med att SS fortsätter som andresponsor på samma prisnivå.

  Gilla

 16. Felix,
  Fast frågan är om Svenska Spel betalar ”marknadspris” för själva allsvenskan? Köper inte de ett helt paket av svff som sedan godtyckligt allokerar pengarna?

  Gustav, se där. En hel del bra där förutom minskningen av antalet lag som är en rent kortsiktig åtgärd. (har ju skrivit om det förr)

  Gilla

 17. Sant, trodde i min enfald att det var SEF som var motpart vid den senaste förhandlingen. Beroende på om man går på DN:s eller Trelleborgs Allehandas uppgifter motsvara Allsvenskans cut 30 eller 35 % av det totala avtalet. Elitföreningen Svensk Damfotboll får 9 Mkr och antar att Superettan får någonting liknande. Antar att SVFF anser att Landslaget med sina 7-8 matcher och 120000 åskådare om året har det högst marknadsvärdet och får disponera resterande halvan av avtalet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s