Kan inte kontrollera kostnaden för input

Nu är det ett bra tag sedan jag skrev något här. Tiden har helt enkelt inte riktigt räckt till. Men igår hade jag en sådan skön diskussion om varför fotbollsklubbar generellt har så svårt att få ihop credit och debet. Vi kan prata om nyttomaximering etc …men den kanske enklaste förklaringen är det faktum att klubbarna själva inte riktigt kan påverka kostnaden för input. Det vill säga priset för den vara som man behöver för att driva sina intäkter.

Talang är nämligen en commodity på vilken tillgången är begränsad och som handlas på en ytterst konkurrensutsatt marknad. Därmed drivs priset på denna vara upp. Diverse klubbledare kan ibland hävda att deras respektive fantastiska ungdomsverksamhet kommer att generera stora framtida vinster. Men det finns ett problem, talangutvecklingen kostar och ju tidigare i årskullarna urvalet görs, desto större sannolikhet till bortfall och utslagning av spelare som på grund av diverse olika anledningar inte klarar av att ta det där sista steget.

Och de få egenproducerade spelare som trots allt slår igenom är ju lik förbannat även de tillgängliga för talangmarknaden vilken per default höjer kostnaden för moderklubben att behålla dem. Bottom line, över en längre tid, finns det förmodligen därför ingen skillnad mellan en välfungerande ungdomsverksamhet och en välfungerande scouting i äldre årskullar.

Två goda exempel på det, även om det kanske är ytterligheter, är Arsenal som har väldigt få egna talanger i sin trupp men som kanske är den fotbollsklubb i världen som skapat mest aktieägarvärde till sina ägare,
något som jag skrev om här. Jag vill minnas att Simon Kuper och Stefan Szymanski i Soccernomics kom fram till att den bästa åldern att rekrytera talang är strax över 20, något som Arsene Wenger konsekvent har praktiserat.

Raka motsatsen går kanske att hitta i samma stad, West Ham. En klubb med en fantastisk akademi men som inte kunnat se någon profit värd namnet som ett resultat av sin verksamhet.

3 reaktioner till “Kan inte kontrollera kostnaden för input

 1. Intressant.
  Med tanke på hur omhuldat HTFF är just nu måste man då fråga om utfallet av ekvationen påverkas av var i näringskedjan man befinner sig, dvs är det skillnad på PL och AS i det avseendet? Annars innebär det ju att HTFF visserligen kan ge effektivitetsvinster på så sätt att nya spelare kan vara bättre införstådda med en viss modell än om de kom utifrån, men det finns ingen konkret besparing/ökad intäkt.
  Eller?

  Gilla

 2. Bra fràga Patrik,

  Annan tanke ang. Allsvenskan borde vara att med tanke pà att omsättning pà talang inom Sveriges gränser är relativ liten sà att fà fram medeltalang borde vara det ultimata ”bra för allsvenskan men inte tillrckligt bra för danska”.

  Sedan OH i och med den ”eventuella” försäljningen av Cêsc:s försäljning till barca màste det föreligga ett problem förhandlingsmässigt i transfersumman för att lösa Cesc fràn hans kontrakt. Värdet av spelaren är signifikativt högre för det nuvarande laget (Arsenal) säg 600 milj + lön. medans den ”intäkt” hans skulle ge till Barca är 400 + lön.

  I och med detta resonemang bör ju det vara svàrt för barca att lösa Cesc fràn hans kontrakt detta àr.

  Nästa àr kanske värdet har gàtt ner pà hans nuvarande kontrakt men är konstant för hela paketet (värdet av att ha Cesc i laget) och om Cesc är villig att gà ner i lön i förhàllande till hans totala värde är en transfer möjlig.

  Vet att du skrev om det förra sommaren, en ny analys om den Fabregas vore intressant om eventuellt man löser en sàdan tvis och hur en eventuell finansiering skulle kunna se ut.

  Hela detta scenarion borde kunna sammanfattas med:

  ”It's not a question of enough, pal. It's a zero sum game, somebody wins, somebody loses. Money itself isn't lost or made, it's simply transferred from one perception to another.”

  Mr H

  Gilla

 3. http://bit.ly/cfYAPE

  Tydligen kommer bajen att få dela arenan med andra…chockerande. Jag trodde att Madeleine Sjöstedt hade en direktingång i hjärnan på alla bajare, så fel man kan ha. Intressant att dif ser ut att kunna glömma en egen arena.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s