Big Bath

Paul Beeston, president i baseballaget Toronto Blue Jays, sade en gång för länge sedan…

”I can take a $4-million profit and turn it into a $2-million loss and get every accountant in the country to agree with me.”

Igår reviderade FC Barcelonas revisorer på firman Deloitte det från klubben i juni månad aviserade resultatet för säsongen 2009/10, från en vinst på €11 miljoner till en förlust på €77 miljoner.

Enligt klubbens finansdirektör Javier Faus rör det sig om att identifiera nio bokslutsreservationer och värdera dem mer konservativt (försiktigt). Dessa poster ger ett utslag på totalt €89 miljoner.

Den nya presidenten Sandro Rossel passar med andra ord på att städa rejält i klubbens räkenskaper. Han tar över en klubb som under Joan Laportas vingar vunnit fyra ligamästerskap, två Champions League titlar samt lite annat smått och gott.

För sin fortsatta existens på presidentstolen måste Rossel hitta områden där han kan visa förbättringar från föregående regim. Att göra det på den sportsliga sidan blir en mycket svår uppgift eftersom Real Madrid knappast kommer att acceptera ett fortsatt segertåg. Så varför inte göra skenet av att böckerna är i ännu sämre skick än vad de är.

Ett fint exempel på en Big Bath.

Den nya regimens presentation (på spanska) går att ladda ner här. Observera gärna staplarna på den sista sidan och det galaktiska underskott på €63.8 miljoner för säsongen 2002/2003. Det var det förra presidentskiftet det.

En reaktion till “Big Bath

  1. Tack!
    Jag har letat efter en analys av det här länge men inte hittat någon som ens försökt. Som Barcelona-supporter var det naturligtvis märkligt att ena dagen få höra att klubben går med vinst och är på väg att betala av sina skulder till att inte ens kunna betala lönerna. Det kändes som alternativen var att Laporta eller Rosell spelade ut fula kort, antagligen båda två i viss utsträckning. Redovisning är ett svart hål för mig och många andra, mycket svårt att förstå hur pengar kan trollas fram eller bort med några knapptryckningar. Fast vi har väl å andra sidan inte insett hur komplicerat det är att sköta ett storföretag eller en storklubb idag. Återigen tack för att du tog upp ämnet!

    För övrigt tycker jag du borde försöka skriva en gästkrönika på fotbollskanalen.se, många av deras krönikörer har ledigt och publicerar gärna sådana. De kan behöva en kvalitetshöjning en stund och det vore en möjlighet för dig att nå ut till en större publik med dina kunskaper! Varför inte ett inlägg om grundläggande ekonomiska kunskaper rörande övergångar så här i silly season tider. Vore defintivt uppskattat av många!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s