Viktig lagändring i Storbritannien

Her Majesty´s Revenue & Customs (HMRC) vill driva igenom en lagändring som är viktig men som på vissa håll och kanter möter motstånd. Om detta kan man läsa om i denna artikel.
Den nuvarande och mycket speciella lagen, football creditor rule, säger att klubbar och spelare som har fordringar på en klubb som har försatts i administration, i sin helhet ska få betalt innan de andra fordringsägarna (inklusive skattebetalarna) ska börja förhandla om att dela på resterna. Ett något märkligt förhållande som dessutom fungerar som en drivkraft åt överinvesteringar. De klubbar och spelare som ingår avtal ges en viss garanti under football creditor rule. Denna lag menar HMRC ska ändras.
Kritikerna till den föreslagna lagändringen menar att klubbar vars motparter hamnar på obestånd inte kommer att få alla pengar för de spelare som man har sålt med reverser som betalmedel. Något som skulle kunna skapa en kedja av insolvens.
Naturligtvis exponeras man mot en sådan risk, men det är enbart under en övergångsperiod. Och tittar vi på historien så finns det många exempel på insolvens i engelsk fotboll men knappt några klubbar alls som har försvunnit. Problemet är med andra ord snarare ett ”ägarproblem”.

Och tycker vi synd om redan rika spelare som skrivit nya stora kontrakt utan att ställa sig frågan om deras arbetsgivare kommer att kunna fullfölja sina avtal? Eller tycker vi synd om alla rika klubbägare som sålt spelare till klubbar på vilka man inte har gjort en due dilligance på och ifrågasatt kreditvärdigheten?

Lagändringen skulle skapa goda förutsättningar för en större hänsyn till motpartsrisk. Något som rimligtvis borde minska ett hejdlöst spenderande utan vidare eftertanke. Till skillnad från populistiska UEFA financial fair play så skulle en lagändring aktivera en självreglerande mekanism.

2 reaktioner till “Viktig lagändring i Storbritannien

  1. Om klubbarna skulle kräva en fullgod kreditvärdighet av sina motparter innan en försäljning, skulle det inte bli så många affärer;)

    /Flugan på väggen

    Gilla

  2. Ja, ibörjan skulle antalet transaktioner minska.

    Men det är en så pass viktig del av verksamheten vilket skulle en återhämtning. Med den stora skillnaden att mer säkra och genomtänkta affärer skulle göras.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s