Ett steg i rätt riktning

Saxat från Robert Lauls blogg

Nyligen blev det klart att intresseföreningen Svensk elitfotboll (Sef) inte förlänger sitt centrala medieavtal med Sportbladet. Ett par storklubbar ville teckna enskilda avtal med andra bolag för att tjäna några kronor extra med resultatet att mindre föreningar står utanför allt.

I december 2005 tecknade de tre Stockholmsklubbarna ett samarbetsavtal med tidningen City samt Expressen. Avtalet sträckte sig över säsongerna 2006 & 2007 och stärkte de tre klubbarnas konkurrenskraft gentemot sina allsvenska konkurrenter.
Det tyckte svensk fotboll var intressant och ville inte vara sämre. Så inför säsongen 2008 tecknade man ett exklusivt och centralt avtal med Aftonbladet. Detta avtal omöjliggjorde Stockholmslagens fortsatta samarbete med City & Expressen. Bidraget från Aftonbladet delas lika mellan klubbarna i allsvenskan. En konkurrensnackdel för klubbarna från Stockholm men också en åtgärd som minskade samtliga klubbars incitament att utveckla nya produkter och tjänster inom svensk klubbfotboll. De starka klubbvarumärkena straffas för sin idérikedom samtidigt som de mindre klubbarna inte behöver utveckla egna produkter utan kan fri-åka på kollektivet.
Att återgå till en individuell modell är därför direkt nödvändigt för att svensk klubbfotboll återigen ska börja utvecklas. De starka varumärkena ska naturligtvis belönas genom att kunna kapitalisera sitt skapade värde. Men den stora nyttan nås genom att det samtidigt tvingar de mindre klubbarna att utveckla sina verksamheter. Och tack vare att allsvenskan är en öppen liga så stimuleras en dynamik med nyetableringar som kan ersätta de klubbar som inte förmår att själva utveckla sina respektive kommersiella produkter och på så sätt aktivt bidra till ligans utveckling.

10 reaktioner till “Ett steg i rätt riktning

 1. Det vore ju trevligt om den gode Robert kunde utveckla och inte slänga runt med klyshor, typ, ”centrala avtal kan stärka en liga”. och ”jag vet vad ett mediapartneravtal innebär, vet ni?”.

  Men men, AB kanske tar fram en expert som kan motivera, typ han som för något år sedan värderade de allsvenska namnrättigheterna till 150 miljoner per år 🙂

  Gilla

 2. Men kom igen OH,

  1, han jobbar på sveriges mest ”intellektuella” som själva lever i en värld av ”socialism” ty pressbidraget.
  2, Han är Obildad
  3, Han jobbar på sportbladet
  4, Han jobbar på sportbladet
  5, Han jobbar på sportbladet

  Jag citerar en kär gammal film:
  ”Ever wonder why fund managers can't beat the S&P 500? 'Cause they're sheep, and sheep get slaughtered.”

  Slakta Laul,:) (skämt åsido)

  Gilla

 3. På riktigt OH, klyschiga inlägg… jag gillar bara inte folk som pratar om saker de inte vet om!

  Men du har en point, han brukar leverera ibland…

  Gilla

 4. Svart på vitt, svenska fotbollsklubbar är inte vinstmaximerande! Enligt vår kära ordförande sedan1992…Alla som driver fotbollsverksamhet i AB är satan medan IFK sill, elfsborg, kalmar mfl. arbetar för en bättre värld!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s