Allsvenska personalkostnader 2010

I de flesta ligor runt om i Europa finns det ett tydligt samband mellan personalkostnader och sportslig framgång. I de två högsta engelska divisionerna är sambandet 74% och i den spanska ligan 82%. Denna transparens är ett resultat av en relativt avreglerad arbetskraftsmarknad där spelarna auktionerar sina tjänster (läs talang) till högstbjudande. Klubbarna å sin sida försöker med alla till buds stående medel buda för att rekrytera/behålla bäst möjliga talang med syfte att maximera sina sportsliga prestationer. 

Sambandet i allsvenskan är inte lika starkt vilket beror på att ligan, sett till intäkter, hör till en av Europas mest jämna. En annan anledning är att vissa klubbar tenderat att sälja sina spelare illa kvickt och spelarnas tid i klubbarna under den högpresterande perioden blir väldigt kort. Lite tankar kring det finns i inlägget här.

Det finns lite empiri från svensk fotboll som jag har gjort vilket finns beskrivet i detta inlägg.

De senaste veckorna har de allsvenska klubbarna släppt sina årsredovisningar och jag hade tänkt att ta tempen på klubbarnas konkurrenskraft och förväntad förmåga att prestera sportsligt. I detta inlägg ska vi däremot se hur mycket pengar ett urval av klubbarna har lagt på personalkostnader samt avskrivningar av spelarkontrakt. Det senare säger oss hur stora investeringar respektive klubb har gjort i externa spelarförvärv.

Figuren visar ett urval av klubbar och deras redovisade personalkosstnader samt avskrivningar på spelarkontrakt för 2010. I de fall det finns angett i resultaträkningen har jag separerat för personalkostnader för den sportsliga verksamheten (spelare + tränare) och övriga anställda. I fallet Trelleborg kan vi anta att den absoluta majoriteten av kostnaderna allokeras till sport. Vad gäller Malmö FF så är personalkostnaderna för MFF Event AB (3.4m) borträknade.

13 reaktioner till “Allsvenska personalkostnader 2010

 1. Hur kommer det sig att du valt ut just dessa klubbar för tabellen, det finns ju fler klubbar som kommit ut med årsrapporter? De är väl några av de klubbar som kan räknas till ”toppen”, men det skulle ju vara intressant att sätta dem i kontrast till de klubbar som räknas sämre sportsligt också.

  Gilla

 2. Tillgång på info och data är en grundförutsättning. Just dessa klubbar har haft den fina smaken att ha sina rapporter tillgängliga.

  Gilla

 3. Absolut skyddad verkstad i Elsborg, men man ska inte ta ifrån att de faktiskt attraherat ett gäng sponsorer och försöker iallafall att göra ett event av sina matcher…

  P&R

  Gilla

 4. P&R

  Naturligtvis. Det är imponerande hur de lyckas skaka fram alla dessa pengar från ingenstans.

  Lite som i Edsbyn…

  /Flugan på väggen

  Gilla

 5. Apropå gräslök.

  HBK – noterade inte de någon sorts världsrekord i förlust i relation till omsättning?

  /Flugan på väggen

  Gilla

 6. Riktigt intressant med IFE. Min känsla är att det är ett överbetalt gäng spelare och att ÖSKs nivå är optimal i förhållande till tillgänglig talang för allsvenskans nivå. Detta belyses genom att två spelare som Avdic och Bajrami breakar och sticker på samma sätt som skulle skett i vilken annan klubb i AS som helst, lönenivåer till trots. Skillnaderna är för små även om IFE har en dubbelt så stor lönepott att sprätta, och ligan för liten för att utmana unga spelare på väg upp.

  /KFF

  Gilla

 7. IFE har trots allt lyckats att vara konsekventa i toppskiktet. Man har även tack vare det gjort fina pengar i Europaspelet. Den stora lönekostymen (som 2010 är lite dopad med sign-on från i somras) fungerar även som en försäkring för IFE på transfermarknaden för i stort sett hela truppen. Av denna anledning är spelarna överbetalda och många kotrakt är överprissatta.

  Att spelare som Avdic och Bajrami lämnar ligan kommer man aldrig att komma ifrån, men klubben har trots allt minskat utflödet av duktiga allsvenska spelare.

  Det kommer komma en närmare titt på IFE senare under helgen.

  Gilla

 8. Tveksamt om IFEs prissättning minskat utflödet av spelare tycker jag. Visst Bajrami och Avdic kanske hade stuckit ett år tidigare om de haft kortare kontrakt och sämre betalt, och IFE hade fått sämre betalt eller stått med Bosman.
  Det som jag tycker kännetecknar IFEs strategi är att de köper in ”mogna” spelare strax efter toppen av sina karriärer och därmed hamnar högt i lönekurvan från början. Christiansen, Covic, Taco, Klarström, Augustsson, DElm, Pannbandet, Ericsson, mfl. åldringar och så Aik-aren som är ett special case. Toppallsvenska spelare, absolut, men det är inga spelare som direkt har en lukrativ utlandsmarknad framför sig.

  /KFF

  Gilla

 9. KFF

  Det är väl dessa duktiga spelare som Allsvenskan kan attrahera, unga spelare på väg ut och äldre spelare på väg hem.

  Ungefär samma som Elitserien i Hockey. De duktiga i rätt ålder försvinner utomlands.

  /Magnus

  Gilla

 10. Jag håller med där, och de erfarna spelarna du nämner har man köpt in när de sålt sin bästa talang. Problemet är att när försvaret splittrades så har man ännu inte lyckas täppa till på samma sätt som innan. Och försäljningen av Wiland har kostat. Det är inte helt otroligt att nyttan vs priset för först Covic och sedan Christiansen överstiger intäkten för Wiland, med råge.

  Det är först nu, när bajrami och Avdic lämnat, som klubbens sportsliga organisation ställs på prov.

  Gilla

 11. I sport ingår ju även tränarstaben, idrottspensioner (som ju är en del av ersättningen till spelarna) samt proportionerlig del av arbetsgivaravgifterna.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s