den osynliga handen på facebook

Som några kanske redan har märkt finns numera den osynliga handen även på facebook. Där hoppas jag kunna publicera kortare kommentarer på vardagliga händelser. Kort efter finalen i Champions League kunde man hitta förklaringen till det trots allt logiska resultatet. Man kan naturligtvis diskutera hur mycket man vill om spelidé vs taktik men bottom line handlar det i första hand om resurser. FC Barcelonas trupp håller en högre kvalitet vilket beror på att klubbens spelarbudget är 75% högre än Manchester Uniteds som trots allt hör till en av fotbolls-Europas absolut största budgetar.
Anti-Glazer falangen får här naturligtvis vatten på sin kvarn. Klubben skulle kunna öka sin sportsliga budget med uppemot €60 miljoner årligen om man inte var tvungen att bära Red Football Ltd:s finansieringskostnad. Men är det ekonomiskt försvarbart att rusta för en match som kanske inträffar vart annat år? Klubbens fans menar att så är fallet, naturligtvis. Å andra sidan tycker rimligtvis inte de övriga Premier League konkurrenters supportrar samma sak. Ett så pass stort årligt tillskott av monetära resurser till Manchester Uniteds trupp skulle mest sannolikt göra dem mer överlägsna i Premier League. Även om det skulle glädja ManU:s fans så skulle det göra ett betydligt större antal supportrar mindre glada. Något som totalt sett leder till en välfärdsförlust för ligans kollektiva inhemska supporterskara.
På facebook kan ni bland annat även finna länken till en nyligen publicerad undersökning som har mätt de så ofta överskattade samhällsekonomiska effekterna av att arrangera stora mästerskap. Undersökningen finner intressanta resultat från arbetsmarknaden i samband med FIFA1994.
håll koll på FB och försäkra dig därmed så att du inte missar något.

10 reaktioner till “den osynliga handen på facebook

 1. Fabregas Fabregas återigen denna fabregas…

  Sitter med en liten hypotes om värdet på Fabregas… Säg att Fabregas skillnaden för arsenal mellan plats 4 och 5, då låter inte 30 milj £ så mkt längre för att lösa honom från ett treårskontrakt. Givet detta blir det c:a 10 milj £ per år plus den eventuella risken det är att återinvestera i en ny spelare… Plötsligt är c:a 300 miljoner kr inte så mkt för Cesc

  Vad är din hypotes om transfer och optimal nyttomaximering för klubbarna….

  Gilla

 2. Ständigt denna Fabregas 🙂

  £30mio låter mkt lite med tanke på att Arsenals risk att missa topp 4 har ökat och Fabregas måste ändå behandlas som en nyckelspelare. Men sedan måste ju Wenger kunna motivera spelaren för att stanna kvar. Missnöjd presterar han nog inte på 100% av sin kapacitet.

  Men behöver ens Barcelona Fabregas? En transfer dit känns överflödig och slöseri med resurser, överkonsumption, ekonomiskt ineffektivt.

  Gilla

 3. Hej OH!

  Tror att du i det här fallet har fel. När du räknar spelarbudget, räknar du då med spelarens inköpspris, avskrivning och eventuell ränta på lån eller bara lönekostnader/år.

  Du bör också värdera den utbildningsinsats som vardera klubbarna lägger ner på sina spelare, både egna produkter som förvärv.

  Att inte spelsystem, spelfilosofi och långsiktigt tänkande spelar in på ett avgörande sätt för Barcelonas framgångar blir svårt att motbevisa. Historiskt sett kan vi hitta andra exempel på klubbar som byggt sina framgångar på samma sätt, ex. vis Ajax, Bayern Munchen, Liverpool och Manchester United för att ta några lysande exempel. Samtliga dessa klubbar har också en ekonomisk bas att stå på genom höga publiksiffror och/eller starka sponsorer.

  Gilla

 4. Berndt, allt är en fråga om resurser. Åtvidaberg var starka i Sverige så länge Facit fanns i staden. Ordföranden i klubben var hövding på Facit och kunde locka duktiga spelare med jobb på Facit. När Facit försvann försvann framgångarma.

  Jag räknar på lönekostnader och avskrivningar på förvärvade spelarkkontrakt (den bokförda kostnaden för spelarförvärv)

  Hade budgetarna varit omvända så hade naturligtvis inte Barcelonas alla splare spelat i Barcelona, flera av startelvespelarna från i lördags hade spelat i andra klubbar. Någon kanske hos Manchester United som hade haft fler spelare av högre talang i truppen.

  Barcelona är inte den enda framgångsrika talangligefabriken i världen. Skillnaden är att man är en talangfabrik som befinner sig högst upp i näringskedjan och inte blir sönderköpt. Men man får betala marknadsmässiga kontrakt för det.

  Arsenal har ju oxå en spelarfilosofi lik Barcelonas, med en mer en hälften så stor budget blev de logiskt nog utspelade på Camp Nou.

  It´s all about bucks kid, the rest is conversation.

  Gilla

 5. OH-framgången idag genererar inte framgång imorgon… att hela tiden förbättra sig och förbättra laget måste ju hela tiden göras… (se köpa in ex fabregas, rossi m.m) Barca är realtivt duktiga på att byta ut enstaka spelare mot bättre, se försäljningen av Etoo (hade etoo dragit in monstermålet i lördags?) Men även är de bra på att ta den finansiella förslusten av sina värvningar (erkänna felvärvningar Zlatan)

  Även om barca är på toppen av det ekonomiska berget måste fortfarande managment hålla klassen annars kommer de snabbt bli ifrånsprungna (om ex felvärvningar görs hela tiden) Givet att managment är ungefär lika, vilket också självfallet är en resursfråga (köpa in scouter som är duktigt osv) Så kommer ju frågan till slut handla om de elva på planen och varför dem står i randiga tröjor istället för i djävulens… (läs PENGAR)

  Brukar relatera till Banking varför vill alla jobba på goldman sachs? Jo visst är det ”bäst” och det betalar mest!!!! Och även om jag fått min ”utbildning”/första jobb på Handelsbanken och GS kommer och viftar med högen så sitter jag på planet inmam jag hinner säga Bonus 🙂 Herr Forsberg!

  OM jag inte minns fel så värvade Barca t.o.m Arsenals gräsansvariga!
  Slumpen är inte normalfördelad den måste vara positiv skev för Barca och inte är den det av slump eller hur? 🙂

  Gilla

 6. hear you hear you. Och de har ju utrymme att göra en fleinvestering a la Zlatan med jämna mellanrum.
  Är lite nyfiken på bokslutet som Barcelona, flåt Sandro Rossel kommer att släppa i sommar. Hur han vände otroliga €70mio minus till något som är mkt bättre.

  Gilla

 7. Min vän!

  Det här är lite som hönan och ägget, vilket kom först.
  För bankfolk kommer alltid pengarna först och framgången i andra hand. De kan till och med ta en konkurs och låta kundernas pengar gå upp i rök! Bara de själva har lagt undan tillräckligt mycke!
  Det är knappast troligt att Xavi, Iniesta och Messi kommer att byta klubb. Att de får bra betalt är helt riktigt – kalla det gärna prestationslön.

  Gilla

 8. De allra flesta fotbollspelare i Europa har ”lön efter prestation” vilket speglas så tydligt av det mycket starka sambandet mellan klubbarnas lönekostnader och sportsliga prestation. Det är fakta som inte går att ifrågasätta.

  Och spelarna söker sig dit de kan få bäst avkastning för sin prestation. Varför skulle Xavi, Iniesta och Messi lämna Barcelona under sina bästa år? Finns ju ingen annan klubb som har resurser nog att dels köpa loss dem, och dels betala en ersättning högre än de får idag.

  Det är naturligtvis möjligt att dessa spelare hade stannat i Barcelona ändå, men det får vi ju aldrig veta nu. Och det kanske är bäst så, för deras egen skull, eftersom erfarenheten från fotbollseuropa säger något helt annat.

  Gilla

 9. Ja, ”bankfolk” skiljer sig ju på det sättet från byggnadsarbetare och läkare, som mer eller mindre enbart arbetar för äran som kommer från ett gott dagsverke. Precis som Xavi, Iniesta och Messi…

  Barca – mer än bara skitsnack.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s