Deppa inte

Läser i Sportbladet om att Trelleborg rasar mot att de har blivit schemalagda i tre lördagsmatcher med matchstart klockan 18. Det finns dock ingen anledning till att gräma sig över det. De svenska elitklubbarna har valt att paketera sina sändningsrättigheter och sälja till högstbjudande som ges stor makt i schemaläggningen av matcherna. Och Trelleborg är kanske den klubb i allsvenskan som får ut mest ur en sådan regim.

Om nu klubbens egna kalkyler stämmer och där man uppskattar ett publiktapp om två tusen åskådare på sina tre lördagsmatcher så betyder det en alternativkostnad på ungefär 300 000 kronor. Det är naturligtvis mycket svårt att värdera men låt oss göra ett antagande om att klubbarna skulle låta bli att sälja bort så stor makt till tv bolagen vilket skulle innebära att den årliga potten med allsvenska tv pengar skulle minska från 130 miljoner till 120. Med dagens allsvenska distributionsnyckel av sändningsrättigheterna skulle det bli en miljon mindre i grundplåten med tv intäkter för Trelleborg. Alternativkostnaden för tappad publik är således betydligt lägre för Trelleborg än vad den skulle kunna bli om klubbarna inte hade sålt makten till tv bolagen.

Och ponera att allsvenskans oförutsägbarhet av någon underlig anledning skulle falla kineserna i smaken och ett kinesiskt tv bolag skulle bjuda det dubbla mot vad Kentaro har betalat men med ett förbehåll om att samtliga matcher måste spelas klockan 7 på morgnarna. Hade jag varit Trelleborg så hade jag slagits med näbbar och klor för att få igenom en sådan affär. Förvisso hade jag förlorat den största majoriteten av de lite drygt 3 miljoner som jag har i matchdag-intäkter. Men istället hade jag fått 6 miljoner mer i grundplåt från de centrala tv pengarna. Och nyttan skulle öka än mer eftersom många av de andra klubbarna skulle förlora pengar på en sådan affär. Något som skulle göra mig konkurrensmässigt starkare i ligan.

Men låt oss återgå till lördagarna. Om det nu stämmer att lördag klockan 18 är den sämsta möjliga tiden för en allsvensk match men att dessa matcher enligt avtal trots allt måste äga rum så är valet att schemalägga Trelleborg dessa matcher det ekonomiskt mest rationella beslutet. Den enkla anledningen är att alternativkostnaden för ligan som helhet blir allra minst då.

11 reaktioner till “Deppa inte

 1. Cynisk som man är undrar man ju om problemet egentligen är det att Trellehölla inte kan bokföra på samma trevliga sätt när publiken minska på sina egna intäkter…

  Gilla

 2. Klart att man inte vill spela 18:00 på en lördag i trelleborg, som moderna stadsbor över hela världen åker alla trelleborgare ut på landet för att komma ifrån stressen, stöket och böket i det megalopolis som staden gjort sig känt som genom tiderna.

  Skämt åsido, jag tycker som Trelleborgs ordförande: ”Ja, det är helt rätt!”

  http://bit.ly/iGa2Vd

  Gilla

 3. Lite märkligt åsikt att TFF inte har rätt att beklaga sig och försöka få till stånd en ändring bara för att man tjänar ekonomiskt på nuvarande avtal. Man var en vinnare på tv-avtalet förra året också, utan att matcher spelades kl 18 en lördag. Rimligen borde dessutom csports snart inse sitt misstag då knappast fler köper en tff-match vid denna tidpunkt än någon av de andra man testat genom åren.

  Gilla

 4. Det är ju isf helt upp till csports att ändra och inget som TFF har med att göra. Det är inte csports uppgift att utveckla svensk fotboll.

  csports uppgiftt är att schemalägga matcherna på så sätt att deras totala innehav i rättighetsportföljen ger bäst avkastning. Och där ingår fler evenemang än TFF, allsvensan mm

  Gilla

 5. Trelleborg borde inte gnälla när laget endast lockar 3500 i snitt per hemmamatch. Och har man sålt rätten utan att förstå innebörden så finns det ingen anledning att gnälla. Det kanske är fler som ser TFF vid en TV-sändning än utan. Då blir säkert deras sponsorer glada att komma ut med sina budskap vilket ger TFF en kickback med nya avtal i framtiden.

  Lommen

  Gilla

 6. Anonym 14.49

  Jag håller med dig!! Jag tycker att TFF ska kräva att lagen får förhandla om sina rättigheter individuellt.

  /Flugan på väggen

  (Vad skulle TFF få för sina rättigheter i division 2?)

  Gilla

 7. Anonym 22:53

  Det var inte min poäng. Min poäng var att TFF har all rätt till sin åsikt. Och bör naturligtvis få lufta den bäst de vill. Tex i pressen. Precis som csports får styra och ställa precis så som avtalet ger dem rätt till.

  I det här fallet finns det dock 3 förlorare: TFF, csports och allsvenskan. Det borde inte vara så svårt att inse och för parterna att sy ihop något bättre.

  Gilla

 8. Jag hör vad du säger. Men Csports behöver inte vara förloraren här, inte alls. Det finns naturligtvis en anledning till att matchen sänds när den gör. Motivet behöver ju inte nödvändigtvis vara att maximera intäkterna från TFF:s matcher, utan att den sänds då den orsakar minst externa till Csports intäketer från andra sändningsrättigheter.

  Och är det så att lördag klockan 18 är bäst tid för Csports att sända, så är det oxå bäst för allsvenskan att det är TFF:s matcher som sänds. TFF:s publikintäktsfall är betydligt lägre än om t.ex AIK:s eller MFF:s hemmamatcher hade sänds då.

  Det som är bra för allsvenskan som liga behöver således inte vara bäst för Trelleborg. Och det som är bäst för Csports är oftast inte det som är bäst för klubbarna. Och jag tror att det är det som de flesta missuppfattar. De tv bolag som förvärvar sändningsrättigheter har dessa under en begränsad period. För dem är det viktigast att exploatera dessa och kräma ut mest pengar under denna tid. Klubbarnas pespektiv borde rimligtvis vara längre.

  Det är det klubbarna måste förstå när man ger upp sina rättigheter. Vi hör klubbledare ägna timmar åt att prata om rättigheten att sälja korv på arenorna som i sammanhanget är skitpengar, samtidigt slänger man iväg sina kommersiella sändningsrättigheter helt utan förbehåll.

  Gilla

 9. Jag hör vad du säger. Men Csports behöver inte vara förloraren här, inte alls. Det finns naturligtvis en anledning till att matchen sänds när den gör. Motivet behöver ju inte nödvändigtvis vara att maximera intäkterna från TFF:s matcher, utan att den sänds då den orsakar minst negativa externa effekter till Csports intäketer från andra sändningsrättigheter.

  Och är det så att lördag klockan 18 är bäst tid för Csports att sända, så är det oxå bäst för allsvenskan att det är TFF:s matcher som sänds. TFF:s publikintäktsfall är betydligt lägre än om t.ex AIK:s eller MFF:s hemmamatcher hade sänds då.

  Det som är bra för allsvenskan som liga behöver således inte vara bäst för Trelleborg. Och det som är bäst för Csports är oftast inte det som är bäst för klubbarna. Och jag tror att det är det som de flesta missuppfattar. De tv bolag som förvärvar sändningsrättigheter har dessa under en begränsad period. För dem är det viktigast att exploatera dessa och kräma ut mest pengar under denna tid. Klubbarnas pespektiv borde rimligtvis vara längre.

  Det är det klubbarna måste förstå när man ger upp sina rättigheter. Vi hör klubbledare ägna timmar åt att prata om rättigheten att sälja korv på arenorna som i sammanhanget är skitpengar, samtidigt slänger man iväg sina kommersiella sändningsrättigheter helt utan förbehåll.

  Gilla

 10. ”I det här fallet finns det dock 3 förlorare: TFF, csports och allsvenskan.”

  TFF:s ”förlust” är ungefär som att vinna en miljon på stryktipset och få veta att man inte var ensam vinnare och därigenom egentligen har FÖRLORAT 9 miljoner!

  http://bit.ly/muTThC

  TFF, en bubbla på väg att spricka…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s