AIK Fotboll Q3 – mycket stora investeringar i spelartruppen

Idag släppte AIK Fotboll AB sitt resultat för det tredje kvartalet. Ni som läste min analys av halvårsresultatet visste om att det fanns en större orealiserad lönekostnad (Daniel Majstorovics sign-on bonus) på klubbens balansräkning. Det rörde sig troligtvis om mer än 5mkr. Under Q3 har den kostnadsförts. Under det tredje kvartalet har klubben rekryterat ytterligare spelare, däribland Henok Goitom. Tillsammans med vinterns värvning av Celso Borges har det bidragit till att AIK Fotbolls personalkostnader under de första tre kvartalen är ganska exakt 15mkr högre än under samma period 2011. Följande tabell visar en nedbrytning av klubbens första tre kvartal. De två kolumnerna till höger visar en jämförelse av Q3 isolerat.  

De två kolumnerna till höger visar Q3 isolerat, 2011 och 2012. De övriga Q1-Q3 åren 2009-2012

Vi ser att enbart under Q3 så ökade personalkostnaderna med 10,5mkr jämfört med samma kvartal förra året. Men det stannar inte vid det: Om vi tittar på balansräkningen så ser vi att klubbens immateriella tillgångar har ökat markant i värde (med 6.9mkr) sedan 30:e juni 2012.

Eftersom AIK:s profilvärvningar under detta kvartal inte har varit kontraktsbundna (vilket betyder att man har behövt köpa loss dem) så är det rimliga antagandet att man har aktiverat sign-on bonus eller delar av den som en immateriell tillgång på balansräkningen. Förhåller det sig på det viset så betyder det att man fördelar sign-on kostnaden över en längre tidsperiod än att
enbart belasta det tredje kvartalet.

Tabellen nedan visar hur AIK Fotboll har finansierat sig under året. Den högra kolumnen visar en kassaflödesanalys för de tre första kvartalen. Eftersom kassaflödet från rörelsen har varit negativ (stora sign-on bonusar slår mot Ebitda samt underskott i förändring av rörelsekapitalet) så har man finansierat sig via finanseringsverksamheten. Klubben kallar det för ”investeringar från finansiärer i spelarlån” vilket har hamnat under långfristisga skulder. Jag skulle gissa att denna skuld på ett eller annat sätt regleras genom arenaavtalet.

Kassaflödesanalys; till vänster: första halvåret 2012. Mitten: Q3 isolerat; Till höger: första 9 månader 2012.

AIK Fotbolls investeringsbeteende under 2012 är precis det jag förväntade mig i min analys av 2011Q3 för ganska exakt ett år sedan. Klubben har nu tagit dessa investeringar och ökat kostnadsmassan i spelartruooen. Nästa år är det dags att börja visa de ökade intäkterna som flytten in på Friends Arena förväntas generera.

I övrigt kan vara värt att notera att klubbens intäkter från europaspelet uppgick till 19mkr. I denna summa ingår publik- och sponsorintäkter från kvalmatcher, samt premier från Uefa för avancemang till gruppspel (€1.3m). En betydande del av Uefa premierna hade ännu inte betalats ut vilket belastade kassaflödet (negativ förändring i rörelsekapitalet) i form av en ökning motsvarande 9mkr i ”upplupna intäkter & förutbetalda kostnader” på balansräkningen. Under Q4 kommer AIK att resultatföra den premie från Uefa som man vann i och med det oavgjorda resultatet mot PSV. Dessutom publikintäkter från hemmamatcherna i gruppspelet och eventuella nya vinstpremier*.

Under de tre första kvartalen har AIK Fotboll betalat 2.7mkr för poliskostnader. Under resten av året kommer ytterligare 3.3mkr att kostnadsföras, totalt 6mkr. Det kanske mest tråkiga är att en stor del av dessa pengar inte gör någon nytta alls eftersom de försvinner i byråkratin och administrationen kring handläggning, överklaganden etc. De hade absolut gjort större nytta om de hade stannat hos klubben. Bara byråkrater kan tycka annorlunda.

——————————
* seger i gruppspel ger €200k; oavgjort ger €100k

6 reaktioner till “AIK Fotboll Q3 – mycket stora investeringar i spelartruppen

 1. Hur ska man som lekman bedöma rapporten. Skall man som AIK:are känna oro eller hopp inför framtiden? Skulle du säga att ekonomin är ”god”?

  Gilla

 2. Ögonblicksbilden är att balansräkningen stabil, likviditeten är god.

  Det som vi inte känner till är hur mycket mer intäkter flytten in på nya arenan kommer att generera. Ledningen har ju ökat kostnatsmassan i spelartruppen (även om sign-on kostnader är en stor del av ökningen så är ju de nya spelares löpande kostnader högre än förra årets motsvarigheter) eftersom man räknar med en intäktsökning från och med nästa år.

  Gilla

 3. OH > Du har en smärre felberäkning att rätta till. De immateriella anläggningstillgångarna har inte ökat med 6,9 Mkr, men väl 5,9.

  Dessutom är väl signons en kostnad man tagit här och nu även om de skrivs av över tid. Dvs, personalkostnaderna lär inte se ut så under varken Q4 (beroende då på vad Nabil Bahoui fått och om detta aktiveras i år eller nästa) samt dessutom lär det visa sig vad de mer ”normala” personalkostnaderna blir nästa år. Detta är ju såklart omöjligt att sia i idag, men jag gissar ju på att det signon-rensat hade sett ut ungefär som i fjol.

  En lekmans åsikter.

  Gilla

 4. Fredrik, sorry. Jag uttryckte mig oilla, så här ska det vara: AIK aktiverade 6.9mkr som immateriella tillgångar. Värdeökningen blir mindra pga avskrivningen på 1.1mkr, förstås.

  Sedan: De nya profilvärvningarna som har anlänt har rimligtvis en högre månadslön än vad förra årets mkt effektiva (med lågbudget Banguras) trupp hade.

  Allt som allt förväntar jag mig att de ”normala” personalkostnaderna ökar med ett par miljoner.

  Men saken är den, att det – historiskt sett – inte har funnits ett halvår utan att man har sett sign-on på resultaträrkningen. Så jag skulle säga att sign-on nog bör kunna klassas som ”normalt”, faktiskt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s