Superettan tabell 2012 vs personalkostnader 2011

På samma sätt som jag häromdagen gjorde med den allsvenska statistiken har jag nu gjort med superettan. Det vill säga, jag har använt 2011 års personalkostnader och 2012 års sportsliga resultat. För nykomlingarna i serien har jag korrigerat siffrorna med det jag anser är rimligt. Dessutom har jag tagit bort ca 80 procent av Hammarbys administrativa kostnader för att göra klubben mer jämförbar med en omvärld där i stort sätt alla klubbar har kontoret på fickan. 

Lite överraskande är förklaringsgraden för modellen något större i superettan än vad den var i allsvenskan. Erfarenheten från tidigare säsonger och från den engelska andradivisionen säger att denna modell inte har en lika stor förklaringsgrad. Till större del beror det på att degraderade klubbar från högre divisioner har hamnat i den lägre divisionen på grund av dåligt resursutnyttjande. Dessa klubbar tenderar att prestera sämre även under den första säsongen i sin nya miljö vilket påverkar modellen negativt.

Årets säsong har däremot haft ett förhållandevis gynnsamt utfall för modellen. Tre av fyra topplag t.ex. var ligans högst spenderande klubbar (HIF, HBK & BP) och bortsett från Trelleborg så har flera lag positionerat sig väl i de nedre regionerna i tabellen.

Det är alldeles uppenbart att Öster har haft en extremt produktiv säsong. Hammarby har också gjort stora förbättringar jämfört med tidigare säsonger. De så kallade döda pengarna (spelarkontrakt som inte är produktiva i förhållande till kostnad) är på väg bort. Stora delar av truppen är utbytt och man har rekryterat spelare som har presterat bättre än sina föregångare. Återstår att se om trenden håller i sig nästa säsong. 

Den första figuren är uppbyggt som så att sportslig framgång är den beroende variabeln och personalkostnader den oberoende (y=a+bx). Sportslig framgång (y) definieras genom: [-ln(pi,t/(n+1-pi,t))] där n är antalet lag i ligan och p är klubben i:s tabellplacering säsong t. Personalkostnader (x) definieras genom: [ln(Ri,t/Rmedel,t)] där Ri,t är personalkostnader för klubb i säsong t, och Rmedel,t är allsvenskans medel-personalkostnad säsong t. Den andra figuren visar sambandet mellan personalkostnader och inspelade poäng.

(klicka på bilderna för högre upplösning) 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s