Uefas turneringar och bidraget till försämrad tävlingsbalans i nationella ligor

I somras uppmärksammade jag en studie* (blogginlägg under länken) som byggde en teoretisk modell och en simulering på vilka konsekvenser som ökade premier i Champions League har på klubbars investeringsbeslut som i förlängningen påverkar konkurrenslandskapet i nationella ligor. I modellen finns det ett samband mellan ökade premier och en försämrad statistisk tävlingsbalans.

En annan, denna gång empirisk studie avhandlar Champions League och dess inverkan på tävlingsbalansen i de nationella ligorna. Tim Pawlowski, Christoph Breuer och Arnd Hovemann** har testat vilken effekt som den policyförändring (1999-00) i form av ökade premier till deltagande lag har haft för de fem största ligorna i Europa. Resultatet blev det man ska förvänta sig: En signifikant försämring av den statistiska tävlingsbalansen i dessa ligor. Statistisk sätt har dessa ligor blivit mer förutsägbara.


Champions League är en fantastisk turnering. Priset för turneringen är skapade obalanser i de nationella ligorna. För ett par år sedan förändrade Uefa formatet på den före detta Uefa Cupen som numera heter Uefa Europa League. Nytt format och mer pengar. Inom tio år kommer vi att få läsa studier som avhandlar den försämrade tävlingsbalansen i ligorna under toppen av näringskedjan. Å andra sidan behöver det inte alls vara något problem. Som jag skrev i detta inlägg så är tävlingsbalans ett ytterst subjektivt begrepp. Nyttan kanske överstiger kostnaden.
 

——————–

* Aggregative Contests and Ex-post Heterogeneity: the Case of the UEFA Champions League – Martin Grossmann, Andreas Hefti & Markus Lang, July 2012
** Top Clubs’ Performance and the Competitive Situation in European Domestic Football CompetitionsTim Pawlowski, Christoph Breuer & Arnd Hovemann, 2010

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s