SvFF vinnare i premiär- OCH i arenamatchen, faktiskt

Så har den första matchen på den nya nationalarenan spelats. Fotbollförbundets representationslag vann matchen på planen. Men kan man göra mål även i arenamatchen?

Fokus i media har i första hand legat på att SvFF inte har pengar som kommer att behövas för att finansiera det förväntade underskottet som Nationalarenan kommer att generera. Men är det verkligen ett problem för SvFF? I slutändan borde det innebära att förbundet blir av med sina aktier i arenan. För det är det som rimligtvis borde hända om inte Fotbollförbundet har pengar att skjuta till. Men det kanske snarare bör ses som en befrielse? Varför äga aktier i ett företag som ständigt frågar aktieägarna efter nya pengar istället för att ge något tillbaka? Nu får någon annan täppa till de svarta hålen.

Saken är den att Fotbollförbundet redan har nått sitt mål. Arenan byggdes och det svenska fotbollslandslaget kommer att kunna spela där även i framtiden, oavsett. Och även om man kommer att göra det som hyresgäster så har förbundet gjort en bra affär. Den nya infrastrukturen ger en bättre exponering för svensk fotboll som tack vare det kan tjäna mer på sina sponsorkontrakt med samarbetspartners. Hyresnivån är naturligtvis en förhandlingsfråga och där finns det idag ett par alternativa arenor som i teorin skulle kunna arrangera Fotbollsförbundets landskamper. Bra för förbundet. I Polen får t.ex. sommarens EM arenor lägga offerter när det polska fotbollförbundet väljer var man ska spela sina landskamper. Mycket förmånligt för det polska förbundet. Arenasituationen i Sverige hade kunnat ha varit än mer gynnsam ur SvFF:s perspektiv om bara Lars Åke Lagrell hade varit mer framgångsrik på att övertala de förtroendevalda som förvaltar våra pengar i Sverige och i Norge om att arrangera ett Europamästerskap.

Sune Hellströmer menar att han inte känner till några arenor som redan från start går runt. Men det överensstämmer inte riktigt med verkligheten. De arenor som byggs där det finns ett behov och som är anpassade till det bär sig i stort sett från och med att portarna slås upp, som t.ex. Juventus Stadium och Emirates i London. Sådana arenor finansieras också genom privat kapital eftersom det finns vinster att hämta för investerarna. De övriga arenorna får skattebetalarna finansiera, förstås. Med bakgrund av det så sover nog företrädarna för SvFF ganska gott, trots allt. För marken där Råsunda Fotbollstadion står har Fotbollförbundet trollat fram ett arenabygge i världsklass för 3 miljarder kronor, med skattebetalarnas goda minne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s